Numărul de identificare (VIN-Vehicle Identification Number) sau seria de şasiu, este singura serie trecută in actele maşinii la poziţia E de pe talon, valabilă pe toată durata de viaţă a autoturismului, chiar dacă se schimbă proprietarul acesteia.

Serie de sasiu
Numărul de identificare (VIN-Vehicle Identification Number) sau seria de şasiu, este singura serie trecută in actele maşinii la poziţia E de pe talon, valabilă pe toată durata de viaţă a autoturismului, chiar dacă se schimbă proprietarul acesteia. Putem spune că seria de şasiu a unei maşini este echivalentul CNP-ului la o persoană, reprezentând ceea ce îi aparţine numai acelei maşini individualizând-o faţă de celelalte milioane de vehicule. Recent ea a ajuns să fie formată din 17 caractere (litere si cifre) şi reflectă unicitatea maşinii, apartenenţa acesteia şi totodată un mod de identificare a fabricii care a produs-o. Fiecare literă sau cifră are o semnificaţie anume. 

Cum se citeşte seria de şasiu?

Primul caracter identifică ţara în care a fost fabricat autovehiculul. De exemplu: USA (1 sau 4), Canada (2), Mexic (3), Japonia (J), Korea (K), Anglia (S), Germania (W), Italia (Z), România (U).

Al 2-lea caracter identifică producătorul. De exemplu: Audi (A), BMW (B), Chevrolet (1), Chrysler (C), Dodge (B), Ford (F), GMCanada (7), General Motors (G), Honda (H), Jaguar (A), Mercedes-Benz (D), Nissan (N), Toyota (T), VW (V), Volvo (V), Dacia (U).
Al 3-lea caracter  identifică tipul vehiculului sau divizia de fabricaţie.
Caracterele de la 4 la 8 reprezintă secţiunea de descriere a autovehiculului. Aceste 5 caractere pot fi folosite de producător pentru a identifica atribute ale autovehiculului, atribute cum ar fi: tipul caroseriei, tipul motorului, modelul, seriile de fabricaţie, etc.
Al 9-lea caracter a fost introdus la modelele fabricate după 1981 (când a fost stabilit formatul de 17 caractere) şi poate fi cel mai bine descris ca mod de identificare a acurateţii seriei de şasiu.
Caracterul al 10-lea reprezintă anul modelului. De exemplu: 1988(J), 1989(K), 1990(L), 1991(M), 1992(N), 1993(P), 1994(R), 1995(S), 1996(T), 1997(V), 1998(W), 1999(X), 2000(Y), 2001(1), 2002(2), 2003(3), 2004(4), 2005(5), etc.
Caracterul al 11-lea reprezintă uzina unde vehiculul a fost asamblat.
Caracterele de la 12 la 17 reprezintă secţiunea de identificare a vehiculului. Ultimele 8 caractere sunt destinate identificării vehiculului. Ultimele 4 caractere trebuie să fie întotdeauna numerice. Reprezintă seria de producţie a autovehiculelor în ordinea în care acestea au ieşit de pe linia de asamblare.
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii