RCA este prescurtarea de la raspunderea civila auto si reprezinta asigurarea obligatorie a vehiculelor care circula pe drumurile publice.

Daca v-ati hotarat sa circulate fara asigurarea rca, atunci sunt vesti proaste. Conform Codului Rutier, oricine este prins de catre Politie fara o asigurare RCA valabila risca retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor cu numerele de inmatriculare. Le puteti insa redobandi dupa ce faceti dovada incheierii asigurarii obligatorii.

Ce se intampla insa daca sunteti implicat intr-un accident rutier provocat de dvs. si nu aveti o asigurare RCA valabila. Cei de la RCA Ieftin au tratat pe site-ul lor acest subiect. Pe scurt, sunteti tras la raspundere si obligat la despagubiri materiale si corporale acolo unde este cazul.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a stabilit limitele de despagubire si au fost puse la dispozitie prin Ordinul  nr 5/210. Acestea sunt :

a) pentru pagubele materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire se stabileste, pentru accidente produse in anul in anul 2012, limita de despagubire pentru aceste riscuri se stabileste la un nivel de 1.000.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei;

b) pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire se stabileste, pentru accidente produse in anul 2012, limita de despagubire pentru aceste riscuri se stabileste la un nivel de 5.000.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei.

Pentru a nu fi trasi la raspundere si de a asigura atat dvs. cat si celorlalti participanti la trafic o oarecare siguranta, urcati-va la volan numai in conditiile in care stiti ca aveti un RCA valabil.
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

2 comentarii

  1. Daca cumva circulam fara RCA si pierdem placutele si certificatul de inmatriculare, dupa ce platim asigurarea trebuie sa platim inca o taxa pentru eliberarea placutelor ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru cat timp se suspenda certificatul si placutele? care este amenda?

    RăspundețiȘtergere