Opel ADAM
Proiectat şi fabricat în Germania – primul autovehicul urban Opel.
Designul îndrăzneţ reflectă individualitate şi dynamism.
Trei "lumi" care inspiră stări de spirit diferite creează premisele pentru combinaţii practic nelimitate.
ADAM aduce tehnologiile premium în segmentul A modern.
Sistemul unic de infotainment permite integrarea smartphone-urilor.

Rüsselsheim. Cu noul model ADAM, Opel intră în segmentul „fashion” A cu un model urban şic. Opel ADAM combină designul îndrăzneţ şi puternic cu posibilităţile de personalizare aproape nelimitate, astfel încât fiecare model ADAM este complet unic. Echipat cu tehnologii premium din segmentele superioare, inclusiv noul sistem infotainment care integrează smartphone-ul posesorului în autovehicul (Android şi Apple iOS), ADAM permite utilizarea în habitaclu a aplicaţiilor bazate pe internet. 

Având o lungime de 3,7 metri (1,72 metri lăţime, fără oglinzi), acest model agil cu trei uşi este perfect adaptat pentru mediul urban. Opel ADAM poate transporta patru persoane, care se vor bucura de atmosfera specifică autovehiculelor din clasa premium şi de un spaţiu generos, neobişnuit pentru un autovehicul de dimensiuni mici. Opel are deja un reprezentant în segmentul A, modelul Agila cu cinci locuri, care impresionează prin funcţiile sale practice. Noul model sportiv şi elegant ADAM se adresează clienţilor preocupaţi de tendinţele moderne, care caută un autovehicul în consonanţă cu stilul lor personal. Specialiştii estimează o creştere constantă pentru următorii ani în sub-segmentul lifestyle.  

„Noul Opel ADAM oferă premise pentru o creştere a Opel şi suntem foarte mândri că autovehiculul nostru modern de mici dimensiuni aduce în segmentul său excelenţa inginieriei germane”, a declarat Karl-Friedrich Stracke, CEO  Opel. „De fapt, Opel ADAM este singurul autovehicul din segmentul A care va fi construit exclusiv în Germania. Suntem siguri că va avea parte de o primire călduroasă la Paris, acolo unde va fi lansat la nivel internaţional în luna septembrie.”

Opel ADAM va fi disponibil pentru început cu trei motoare pe benzină eficiente (1,2 litri şi 51 kW/70 cp, 1,4 litri şi 64 kW/87 cp şi 1,4 litri şi 74/100 cp) combinate cu o transmisie manuală cu cinci trepte de viteză. Toate sistemele de propulsie sunt disponibile cu pachetul ecoFLEX, inclusiv sistemul Start/Stop ce permite reducerea consumului de carburant. Ulterior, modelul ADAM va fi prevăzut cu o nouă generaţie de motoare pe benzină de dimensiuni mici, prevăzute cu un turbocompresor şi sistem de injecţie directă pentru eficienţă şi  performanţă sporite. Noul motor va fi combinat cu o generaţie complet nouă de transmisii manuale cu şase trepte de viteză. 

Opel ADAM
Personalizare:  opţiuni „aproape nelimitate”
ADAM inovează şi introduce o abordare complet nouă a nivelelor de echipare. În loc să aleagă între nivelurile de echipare deja cunoscute, clienţii pot opta pentru unul dintre cele trei stări de spirit sau "lumi" extrem de individualizate:  JAM este neconvenţional, la modă şi plin de culoare, GLAM oferă o configuraţie elegantă, rafinată şi sofisticată, iar SLAM îi atrage pe cei cu o atitudine energică şi sportivă. ADAM JAM, ADAM GLAM şi ADAM SLAM: aceste trei „lumi” care inspiră stări de spirit diferite au un potenţial de personalizare practic nelimitat, oferind o paletă largă de vopsele pentru caroserie, trei culori pentru acoperiş, culori diferite pentru interior, elemente decorative şi capitonaje variate ale plafonului iluminat cu o reţea de LED-uri asemănătoare unor steluţe şi alte elemente de design premium inspirate şi distincte. 

Mark Adams, Vicepreşedinte Design Opel, explică:   „Nici un alt autovehicul din acest segment nu poate fi atât de mult personalizat ca modelul ADAM, deoarece oferim combinaţii nelimitate de vopsele pentru caroserie/culori interioare, materiale textile, decoruri şi kituri. Este puţin probabil ca un client să mai întâlnească o maşină ca a sa.”

Elegant: design exterior îndrăzneţ, siluetă iconică şi interior premium
ADAM aduce în segmentul A filosofia de succes a mărcii Opel „măiestria sculpturală întâlneşte precizia germană”. Şi, spre deosebire de alte modele concurente, Opel ADAM se diferenţiază prin designul retro cu un aspect modern şi îndrăzneţ. Acoperişul „plutitor” uimitor şi unic, care contrastează vizual cu caroseria, vine într-o combinaţie unică din două nuanţe. Spre deosebire de cele mai multe autovehicule, emblema este amplasată pe montantul spate, contribuind la aspectul special. În grila lată a radiatorului, modelul ADAM are integrată noua bară cromată în formă de aripă, cu emblema Opel ştanţată, lansată odată cu noua gamă Astra. Şi în părţile laterale există elemente de design, precum motivul tăişului în partea inferioară a portierei şi „unda” clară, specifică mărcii, din jurul mânerelor portierelor, preluată de la GTC Astra. Farurile includ lumini diurne (DRL) în formă de aripă, specifice mărcii Opel. O premieră în segmentul A, atât farurile, cât şi luminile spate sunt prevăzute cu tehnologia LED de ultimă generaţie, care economiseşte energie. 

Designul interior este la fel de generos ca şi aspectul exterior:  eleganţă şi ambianţă premium într-un interior extrem de spaţios pentru un autovehicul de dimensiuni mici. Cu suprafeţe sculptate şi armonioase şi linii fluide elegante, similare cu cele ale modelelor înrudite Astra, Meriva şi Insignia, Opel ADAM desăvârşeşte promisiunea mărcii Opel în cea mai recentă şi mai mică variantă a sa. Instrumentele rotunde, în formă de cronograf, şi comutatoarele cromate teşite îi conferă modelului aura unei precizii sportive. 

Opel ADAM
Mereu conectat: echipamente premium oferă integrarea smartphone-urilor
Modelul ADAM este primul autovehicul echipat cu sistemul infotainment de ultimă generaţie dezvoltat de Opel, care nu conferă doar posibilitatea integrării smartphone-urilor, ci aduce un plus la capitolul funcţionalitate, asigurând un confort suplimentar şi mai multă flexibilitate decât un sistem convenţional. Noul sistem este o premieră în segmentul A, întrucât nu oferă doar conectivitate smartphone pentru programul Apple iOS, ci este compatibil şi cu sistemul de operare Android. 

Cu noul sistem infotainment, se poate utiliza la bord conţinutul selectat al smartphone-ului, inclusiv aplicaţiile pe bază de internet, precum navigaţia GPS. Sistemul preia conţinutul şi îl afişează pe ecranul tactil color de înaltă rezoluţie, cu o diagonală de şapte inch, care asigură, de asemenea, accesul rapid şi intuitiv la diferite funcţii de comandă ergonomice prin intermediul a cinci meniuri uşor navigabile. 

În plus, noile dispozitive media, precum MP3 playerele, dispozitivele iPodTM şi tabletele pot fi integrate în modelul ADAM, datorită conexiunilor BluetoothTM şi USB. O priză permite conectarea playerelor audio care nu utilizează conexiunile USB sau BluetoothTM. Posesorii modelului ADAM pot urmări un film sau o prezentare atunci când autovehiculul staţionează.  

Activare:  tehnologii premium avansate pentru prima dată în segmentul A
Modelul ADAM aduce numeroase tehnologii inovatoare în segment, ce se întâlnesc de obicei la modele din segmentele superioare. Noua generaţie a sistemului avansat de asistenţă la parcare (APA II) este, de asemenea, disponibilă în premieră, ADAM fiind primul model Opel pe care ăl echipează. Şoferii pot activa sistemul prin simpla apăsare a unui buton de pe planşa de bord, acesta informându-i în legătură cu posibilele locuri de parcare suficient de mari pentru parcarea autovehiculului. Sistemul preia apoi controlul volanului în mod automat, direcţionând autovehiculul spre locul de parcare, iar şoferul nu trebuie decât să acţioneze pedala de frâna, pedala de ambreiaj şi să schimbe treapta de viteză. Acesta este disponibil întotdeauna în combinaţie cu asistentul pentru monitorizarea unghiului mort (SBSA), care utilizează, de asemenea, senzori cu ultrasunete. Volanul încălzit reprezintă o altă noutate în acest segment, contribuind la senzaţia pe care o conferă habitaclul modelului ADAM. 

Conducere: şasiu agil şi stabil, cu sistem ESP standard pentru toate autovehiculele ADAM
Postura îndrăzneaţă a modelului ADAM este accentuată de ecartamentul lat (ecartament faţă:  1485 mm/ ecartament spate: 1478 mm). Şasiul cu un ampatament de 2311 mm oferă un nivel maxim de siguranţă activă şi confort. Suspensia MacPherson a fost montată pe puntea faţă, fiind prevăzută cu un sub-cadru. Puntea spate a modelului ADAM prezintă un arbore compus cu o bară de torsiune. Jantele pot avea dimensiuni între 15 şi 18 inch, iar autovehiculele echipate cu jante de 17 sau 18 inch sunt disponibile standard cu un şasiu Sport, cu un răspuns mai prompt din partea sistemului de direcţie. Sistemul de servodirecţie (EPS) din dotarea modelului ADAM include un mod (CITY) special pentru oraş, care, printr-o simplă apăsare de buton, sporeşte gradul de asistare a direcţiei la viteze scăzute – o funcţie deosebit de utilă în special la efectuarea manevrelor. Ultima generaţie a sistemului avansat ESP este inclusă în dotarea standard a tuturor modelelor ADAM, fiind completată de o varietate de funcţii secundare utile, cum ar fi sistemul de asistare la pornirea în rampă. 

Un nivel ridicat de siguranţă pasivă este asigurat de structura ultra-rigidă a celulei pentru pasageri, fabricată în mare parte din oţel de înaltă rezistenţă. La atingerea acestui nivel sporit de siguranţă contribuie şi airbagurile frontale, laterale şi tip cortină, precum şi dispozitivele de pretensionare duble pentru centurile de siguranţă ale scaunelor din faţă, care oferă o protecţie suplimentară pentru genunchi şi picioare. Printre alte dotări de siguranţă se numără puncte de ancorare ISOFIX pentru două scaune, inclusiv Top Tether pentru a monta uşor şi în siguranţă scaunele pentru copii pe bancheta din spate rabatabilă fracţionat 50:50.  

Noul Opel ADAM va avea premiera mondială în cadrul Salonului Auto de la Paris (29 septembrie – 14 octombrie 2012). Primele autovehicule vor fi disponibile în showroom-uri din ianuarie 2013. 

Sursa: Opel Romania
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii