Opel Corsa OPC si Opel Corsa A
1982 – 2012: 30 de ani, 4 generaţii, aproximativ 12 milioane de autovehicule Corsa produse şi comercializate.
Un total de aproximativ 20 de milioane de autovehicule dezvoltate global pe baza modelului Corsa.
În gama Corsa apare mereu noutăţi.

Rüsselsheim.  Pe data de 30 august, Opel Corsa îşi sărbătoreşte cea de-a treizecea aniversare. Producţia primei generaţii a început în anul 1982, la fabrica Figueruelas din Zaragoza, Spania, înfiinţată special pentru primul autovehicul modern de dimensiuni mici de la Opel. Până în 1982, autovehiculul compact Kadett (lungimea modelului Kadett D lansat în 1979: 3,98 m) a fost modelul de bază al mărcii. Odată cu lansarea modelului Corsa A, mai mic şi chiar mai accesibil (lungime: 3,62 m), Opel a pătruns pe un segment nou şi de succes, deschizând astfel un capitol nou în istoria mărcii.

În ultimii 30 de ani, au fost produse şi vândute în Europa aproape 12 milioane de autovehicule Corsa din 4 generaţii. Până în luna august 2012, inclusiv, fabrica spaniolă din Zaragoza a produs 9,3 milioane de autovehicule Corsa. În plus, 2,5 milioane de autovehicule au fost produse la cealaltă fabrică europeană de la Eisenach, Germania. Producţia modelului Corsa în această fabrică a început în iunie 1993. Astfel, Corsa devine modelul cel mai popular din istoria mărcii Opel. Succesul mondial al acestuia este şi mai mare: luând în considerare toate modelele din familia General Motors create pornind de la modelul Corsa, în întreaga lume au fost produse sau asamblate şi comercializate aproximativ 20 de milioane de autovehicule derivate din modelul Corsa, mai ales în America Latină (Chevrolet), Australia (Holden), Africa de Sud (Opel) şi în China (ca şi Buick Sail).

Începând din 1982, modelul Opel/Vauxhall Corsa a fost unul dintre jucătorii principali de pe piaţa europeană. Acesta oferă una dintre cele mai cuprinzătoare game din segmentul autovehiculelor de dimensiuni mici şi este actualizat permanent prin lansarea de modele şi tehnologii noi, precum şi de variante personalizate. În acest moment, modelul este disponibil în trei variante: varianta cu trei uşi, cu aspect de coupé, autovehiculul de familie cu cinci uşi şi Corsavan, varianta comercială. 

În prezent, modelul Corsa deţine peste 28% din cifra totală a vânzărilor Opel/Vauxhall, ocupând astfel locul al doilea în clasamentul vânzărilor înregistrate de modelele mărcii, foarte aproape de Astra (aproximativ 30% din cifra totală de vânzări). Din anul 2008, varianta cu trei uşi a modelului Corsa a ocupat în permanenţă locul întâi în Europa de Vest în segmentul B de autovehicule hatchback cu 3 uşi, având o cotă de piaţă de 18% (2012, de la începutul anului până în prezent). Per ansamblu, în prezent modelul Corsa (în varianta cu trei şi cu cinci uşi) ocupă locul al treilea în segmentul B, având o cotă de peste zece la sută în Europa de Vest. Ocupă primul loc în Grecia şi locul al doilea în Germania, Marea Britanie şi Belgia în segmentul respectiv. În Spania şi Olanda, modelul Corsa ocupă locul al treilea în segmentul său.

30 de ani de puncte forte
Aspectul extraordinar, habitaclul spaţios, tehnologia de ultimă oră, performanţele ecologice ridicate şi sportivitatea reprezintă factori cheie ce au asigurat succesul modelului Corsa, alături de numeroasele premii internaţionale câştigate de acesta de-a lungul timpului. Imediat după lansarea sa în 1982, prima generaţie a modelului, Corsa A, a primit premiul „Volanul de aur” în Germania. Următoarele generaţii ale modelului Corsa au câştigat numeroase trofee naţionale de „Maşina anului”, decernate de diferite ţări, iar generaţia actuală a primit titlul „Autobest 2007”. În 2009 şi 2010, Corsa a ocupat primul loc din clasa sa în cadrul raportului DEKRA privind calitatea autovehiculelor rulate, raport ce evaluează milioane de autovehicule rulate.

Ecologia: o tradiţie
Corsa a primit întotdeauna multiple aprecieri pentru tehnologia sa ecologică. Prototipul Corsa ECO 3, prezentat în cadrul ediţiei 1995 a Salonului Auto de la Frankfurt (IAA), a fost primul autovehicul „de trei litri” cu un consum redus de carburant. La scurt timp au urmat modele de serie Corsa, care au transformat consumul scăzut de carburant într-o realitate accesibilă grupurilor mai largi de clienţi. Cea mai recentă versiune 1.3 CDTI ecoFLEX de 70 kW/95 hp, cu tehnologie Start/Stop este în prezent modelul Corsa cu cel mai redus consum, de 3,5 litri/100 km (emisii de CO2: 94 g/km).

Variante OPC de înaltă performanţă pentru plăcerea pură de a conduce
Opel satisface şi nevoile clienţilor care îşi doresc autovehicule de dimensiuni mici cu un motor de înaltă performanţă, la un preţ accesibil. Astfel, în 1987, în cadrul Salonului Auto de la Frankfurt, a fost lansată o variantă sportivă, Corsa GSi, cu un motor de 1,6 litri, putere de 100 cp şi injecţie de carburant comandată electronic. 20 de ani mai târziu, în cadrul Salonului Auto de la Geneva din 2007, îşi făcea debutul Corsa OPC cu motor turbo de 1,6 litri (141 kW/192 cp), vârful de lance al modelului. Din 2011 este disponibilă o variantă şi mai puternică: modelul Corsa OPC Nürburgring Edition. Acesta este cel mai puternic şi mai rapid autovehicul Corsa de până acum. Motorul pe benzină de 1,6 litri cu supraalimentare dezvoltă o putere de 155 kW/210 cp. Cuplul maxim de 250 Nm poate fi sporit, cu ajutorul funcţiei de amplificare, până la 280 Nm. Motorul atinge o viteză maximă de 230 km/h şi accelerează de la 0 la 100 km/h în doar 6,8 secunde.

Noutăţi Corsa la fiecare 6 luni
Familia Corsa este în evoluţie permanentă, datorită inovaţiilor noi. Încă de la lansare, generaţia actuală a fost actualizată permanent de două ori pe an, prin introducerea de modele şi tehnologii noi. În 2010, toate elementele aflate sub caroseria modelului Corsa au fost înnoite şi îmbunătăţite. Optimizările includ şasiul şi direcţia, precum şi gama de motoare, ce asigură o putere superioară, o plăcere de a conduce sporită şi mai mult confort, cu un consum redus de carburant.

Modificările aduse Corsa au continuat şi în anul 2011, când a fost restilizat, partea frontală a fost reproiectată, iar interiorul şi exteriorul au dobândit un aspect mai sportiv. Actualizările au constat în culori şi elemente decorative noi, precum şi în numeroase variante personalizate, datorită cărora acest model este mai atrăgător ca oricând. A fost lansată versiunea ecoFLEX cu emisii de CO2 de 94 g, iar tehnologia Start/Stop a fost inclusă în dotarea mai multor modele. Îmbunătăţirile includeau şi un sistem infotainment multimedia nou, „Touch & Connect”, cu ecran tactil color cu diagonala de 5 inch, acoperire completă pentru 28 de ţări europene, conexiune Bluetooth, iPod şi USB, la un preţ foarte competitiv.  

În 2012, portofoliul de motoare a fost extins cu un motor pe benzină ecoFLEX puternic şi eficient de 1,4 litri, cu supraalimentare, ce dezvoltă o putere de 88 kW/120 cp, dotat cu sistem Start/Stop.

Spre deosebire de concurenţă, gama actuală de modele Corsa oferă numeroase dotări inovatoare, precum volanul încălzit şi suportul integrat pentru biciclete FlexFix. Alte dotări oferite rar în acest segment, precum sistemul de iluminare frontală adaptivă (AFL) cu faruri cu halogen, sistemul de asistenţă la pornirea în rampă şi trapa panoramică.

Opel Corsa îşi sărbătoreşte cea de-a treizecea aniversare în anul altui jubileu important: În 2012, compania Opel aniversează 150 de ani de existenţă. Puţini producători de autovehicule se pot lăuda cu o tradiţie atât de îndelungată. În acest an, Opel mai sărbătoreşte încă două aniversări. Fabricile din Zaragoza şi Eisenach sărbătoresc 30, respectiv 20 de ani de existenţă.

Sursa: Opel Romania
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

1 comentarii