Grupul Renault consideră că industria auto are nevoie în România de un cadru legislativ durabil care să garanteze perenitatea investițiilor majore realizate în ultimii ani.

Renault
Grupul Renault consideră că industria auto are nevoie în România de un cadru legislativ durabil care să garanteze perenitatea investițiilor majore realizate în ultimii ani.

În acest cadru, existența unei taxe de poluare este extrem de importantă atât în ceea ce privește protecția mediului, sănătatea publică și siguranța rutieră cât și în ceea ce privește investițiile, stabilitatea locurilor de muncă în industria auto și dezvoltarea producţiei şi comercializării de vehicule ne-poluante.

Considerăm că principiile noului proiect de lege privind timbrul de mediu sunt în direcția cea bună și permit descurajarea importului masiv de vehicule de ocazie ale căror caracteristici tehnice pot avea, în timp, un impact incalculabil asupra mediului, a traficului rutier și a industriei auto din România.

Cu toate acestea, considerăm că proiectul poate fi îmbunătățit și dorim să propunem două modificări:

  1. Introducerea unui prag minim pentru taxa actuală aplicată vehiculelor Euro 2, Euro 1 şi non-Euro pentru a frâna importurile de maşini de ocazie foarte uzate, poluante şi care pun în pericol siguranţa rutieră. 
  2. În cazul vehiculelor Diesel Euro 3 şi Euro 4, sugerăm să se evite scăderea prea mare a valorii timbrului față de taxa actuală întrucât acest lucru ar conduce la creşterea puternică a importurilor de maşini de ocazie diesel poluante în materie de emisii de oxizi de azot, de hidrocarburi şi de particule, care sunt vectori de poluare la fel de importanţi ca CO2.
Ori, cu ocazia introducerii normei Euro 5, constructorii de automobile au investit mult tocmai pentru a reduce drastic aceste emisii, în special în cazul motoarelor diesel.

În plus, considerăm că introducerea noului timbru de mediu trebuie să fie însoţită de măsuri specifice pentru vehiculele înmatriculate în România înainte de 2007, măsuri care să favorizeze înnoirea acestora.

Sursa: Renault Romania
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii