La doar o săptămână după ce BMW Z4 GTE câștiga prima cursă pe circuit, noul model obține prima dublă în American LeMans Series, după o revenire spectaculoasă, direct de pe ultima poziție.

2013 ALMS Long Beach
La doar o săptămână după ce BMW Z4 GTE câștiga prima cursă pe circuit, noul model obține prima dublă în American LeMans Series, după o revenire spectaculoasă, direct de pe ultima poziție.

Circuitul stradal din Long Beach (California, SUA) continuă să fie terenul favorit pentru BMW Team RLL, după ce maşinile echipei au terminat pe primele două locuri la categoria GT în etapa American Le Mans Series (ALMS) de sâmbătă. Bill Auberlen (SUA) şi Maxime Martin (Belgia), care au pilotat modelul #55 Frozen Black BMW Z4 GTE, s-au impus în categoria GT, cu un avans de 6,578 secunde faţă de maşina #56 pilotată de Joey Hand (SUA) şi Dirk Müller (Germania).

În doar a doua cursă pentru noul BMW Z4 GTE, echipa a reuşit să se impună în plutonul foarte competitiv al categoriei GT datorită unor strategii excelente de-a lungul primei ore din cele două cât a durat întrecerea de pe circuitul stradal lung de 1,968 mile (3,167 km). De-a lungul ultimilor cinci ani, BMW Team RLL a reuşit să încheie cursa de la Long Beach cu cel puţin o maşină pe podium, printre care şi o victorie (şi un pole position) în 2011. Graţie acestui succes, BMW se află la egalitate cu Chevrolet în clasamentul constructorilor din categoria GT. Această victorie a fost şi prima pentru noul parteneriat dintre BMW şi Michelin. Martin s-a aflat în cockpitul maşinii #55 la start şi a pornit de pe poziţia a patra. Un tête-à-queue în turul al doilea l-a retrogradat la coada clasamentului, dar prima dintre cele trei neutralizări lungi din prima oră a cursei a permis echipajului cu numărul de concurs 55 să întoarcă soarta în favoarea sa. Martin a intrat la standuri după 25 de minute, în turul 16, moment în care la volan a trecut Auberlen, beneficiar al unei maşini cu rezervorul plin şi pneuri Michelin noi. De-a lungul celei de-a doua neutralizări lungi, Auberlen a efectuat două pit stopuri, dar numai pentru realimentare cu benzină.

La reluarea cursei, cu 44 de minute înainte de expirarea timpului, strategia veteranului american a fost de a nu mai reveni la standuri până la final. O a treia neutralizare, de-a lungul căreia întregul pluton a efectuat pit stop, a permis o evoluţie mai relaxată, prin care consumul de combustibil să fie redus, iar Auberlen a urcat pe locul al doilea la reluarea întrecerii, când cronometrul consemnase trecerea primei ore. În turul 66, cu 15 minute rămase din competiţie, Auberlen a trecut în fruntea categorie GT şi a obţinut prima victorie personală la Long Beach.

#56 BMW Z4 GTE a avut o cursă la fel de interesantă. Hand a fost în cockpit la start, pornind de pe poziţia a şaptea a grilei modelelor GT. El a efectuat pit stop pe parcursul celei de-a treia neutralizări, când i-a predat locul lui Müller, care se afla pe poziţia a treia în momentul în care s-a reluat întrecerea. O ofensivă susţinută de-a lungul celei de-a doua ore i-a permis să preia locul al doilea când mai erau două tururi şi să ofere prima dublă pentru BMW Team RLL după cursa de 12 ore de la Sebring (SUA), în 2011.

Jens Marquardt (director BMW Motorsport): "Felicitări celor de la BMW Team RLL pentru această performanţă senzaţională. Mereu am avut convingerea că BMW Z4 GTE va fi un model de succes în ALMS. Totuşi, nici cei mai optimişti nu ar fi prezis o dublă în doar a doua apariţie a maşinii în curse. Rezultatul de la Long Beach demonstrează cât de bine au lucrat echipa de dezvoltare de la München, dar şi cea BMW Team RLL. Strategia noastră de la Long Beach a fost perfectă, iar cei patru piloţi au transformat-o într-un rezultat deosebit."

Victoria de pe Long Beach vine la numai o săptămână după primul triumf în Europa, unde BMW Z4 GTE câștiga cursa de debut în VLN, Campionatul de Anduranţă de pe Nürburgring. Acolo, echipajul  Dirk Müller (Germania), Jörg Müller (Germania) şi Augusto Farfus (Brazilia) încheia pe prima poziție, în timp ce Claudia Hürtgen (Germania), Jens Klingmann (Germania) şi Martin Tomczyk (Germania) terminau pe locul al treilea.

Bobby Rahal (Team Principal BMW Team RLL): "Este o performanţă foarte bună. Maşina #55 a reuşit o strategie excelentă. Am urmat tactici diferite şi în final am adus ambele maşini în faţa concurenţei, astfel că BMW Z4 GTE intră în cartea de istorie graţie dublei din ceea ce a fost doar a doua cursă. Am reuşit să rulăm mai mult de un interval cu un set de pneuri Michelin, iar acest lucru a fost crucial pentru ca strategia noastră să funcţioneze. Nimic nu se compară cu o victorie la Long Beach. Sebring este pe locul I, dar Long Beach nu este cu mult în urmă în preferinţele mele."

Bill Auberlen (#55 BMW Z4 GTE): "Astăzi, BMW Z4 GTE m-a dus în vârful clasamentului de la Long Beach şi acest lucru este ceva ce am încercat de mult. Strategia deosebită a echipei şi pneurile Michelin au făcut ca pilotajul să fie o plăcerea de-a lungul întregii zile."

Maxime Martin (#55 BMW Z4 GTE): "Am făcut o mică eroare la început, dar cine ar fi crezut că va fi momentul în care Jay (O’Connell) şi Bruno (Couprie) vor veni cu o strategie excelentă. Astăzi a fost o zi fantastică pentru Bill şi BMW."

Dirk Müller (#56 BMW Z4 GTE): "Felicitări lui Bill pentru prima lui victorie la Long Beach. La final, Bobby îmi dicta în legătura radio să forţez, dar să fiu sigur că aduc maşina la sosire. Nu a fost uşor cu Dominik (Farnbacher), dar, fiind colegi de multă vreme, ştiam că va fi corect în tot ce face. Sunt încântat pentru întreaga familie BMW Team RLL."

Joey Hand (#56 BMW Z4 GTE): "După ce am calificat maşina pe locul al şaptelea, nu am fost prea încântat, dar am spus echipei că eu cred în victorie. Nu a fost succesul nostru astăzi, dar nu pot să nu mă bucur pentru Bill care a reuşit prima lui victorie pe teren propriu. Dirk a făcut o treabă excelentă şi a adus maşina pe locul al doilea."

Etapa a treia din sezonul 2013 al American Le Mans Series va fi găzduită de "Laguna Seca Raceway" din Monterey (SUA), la 11 mai, şi va fi o cursă de patru ore.

Clasamentul constructorilor, categoria GT
1. Corvette Racing 34p; 2. BMW Team RLL 34p; 3. SRT Motorsports 25p.

Clasamentul piloţilor, categoria GT
1. Oliver Gavin, Tommy Milner 34p; 2. Bill Auberlen, Maxime Martin 34p; 3. Dominik Farnbacher, Marc Goossens 25p; 4. Joey Hand, Dirk Müller 24p; 5. Richard Westbrook 24p.

Calendarul ALMS 2013
16 martie - Mobil 1 12 Hours of Sebring (12h); 20 aprilie - American Le Mans Series at Long Beach (2h); 11 mai - American Le Mans Monterey (4h); 6 iulie - American Le Mans Northeast Grand Prix (2h 45'); 21 iulie - Grand Prix of Mosport (2h 45'); 11 august - Road Race Showcase (2h 45'); 31 august - Grand Prix of Baltimore (2h); 21 septembrie - Circuit of the Americas (2h 45'); 5 octombrie - ALMS at VIR (2h 45'); 19 octombrie - Petit Le Mans (1.000 mile sau 10h).

Sursa: BMW Romania
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii