La ora actuala exista mai multe clasificari ale pieselor de schimb, dar cele mai reprezentative sunt cele folosite de organismele europene si CLEPA (Asociatia Europeana a Furnizorilor de Piese Auto). Sa le luam pe rand.

Kit distributie original
Foto: www.fauve.ro
Lucrand in domeniul auto, constat in fiecare zi cu stupoare, ca romanii inca nu stiu sa clasifice piesele auto existente pe piata la ora actuala si implicit nu stiu sa aleaga cele mai bune piese pentru masinile lor sau mai bine spus, nu stiu sa aleaga piesele auto in cunostiinta de cauza. Si acest lucru se intampla in pofida faptului ca traim anii in care internetul domina audienta si mai este si plin de informatii, din toate domeniile de activitate. Depinde doar de noi sa dorim sa ne informam corect si sa filtram doar informatiile utile din lumea www (World Wide Web).

Revenind la piesele auto, pentru ca despre acestea este vorba in acest articol, vreau sa lamurim cateva aspect. Asa cum am mai scris si in alte articole, conform cu Regulamentul nr. 461/2010 al Comisiei Europene, “piesele de schimb” reprezinta bunurile care urmeaza sa fie instalate in sau pe un autovehicul, pentru a inlocui componente ale acestuia.

La ora actuala exista mai multe clasificari ale pieselor de schimb, dar cele mai reprezentative sunt cele folosite de organismele europene si CLEPA (Asociatia Europeana a Furnizorilor de Piese Auto). Sa le luam pe rand.

Conform Comisiei Europene, piesele auto se clasifica in:
  • piese de origine;
  • piese de calitate echivalenta.
Piesele de origine sau originale sunt piesele fabricate in conformitate cu specificatiile si standardele de productie prevazute de constructorul autovehiculului.

Piesele de calitate echivalenta sunt piesele care trebuie sa aiba o calitate suficient de ridicata  astfel incat utilizarea acestora sa nu puna in pericol reputatia retelei autorizate care le foloseste.

Conform CLEPA (Asociatia Europeana a Furnizorilor de Piese Auto), piesele auto se clasifica in:
  • OEM (Original Equipment Manufacturer);
  • OES (Original Equipment Services);
  • IAM (Independent Aftermarket Manufacturer).
OEM (Original Equipment Manufacturer) sunt piesele care echipeaza masinile pe liniile de asamblare ale constructorilor auto si care sunt folosite in general si la reparatiile si intretinerile masinilor din cadrul retelei de dealeri ai acestora, sub „brandul” constructorilor auto.

OES (Original Equipment Services) sunt piesele de schimb produse de catre producatori independenti de piese auto, destinate proceselor de reparatii sau intretineri, atat pentru reteaua autorizata de dealeri si pentru service-urile autorizate cat si pentru reparatorii independenti, dar care sunt in principal comercializate sub „brandul” producatorilor auto neafiliati. 

IAM (Independent Aftermarket Manufacturer) sunt piese auto produse de catre producatori independenti, certificate de organismele abilitate, dar care nu echipeaza masinile pe liniile de asamblare ale constructorilor auto.

Iar daca aceste clasificari nu sunt suficiente astfel incat sa va faceti o imagine clara asupra categoriilor de piese auto existente pe piata, putem imparti mai usor piesele auto in 2 mari categorii:
  • piese auto originale;
  • piese auto producatori.
Piesele auto originale sunt fabricate de catre producatorii de piese auto calitate de fabrica, in conformitate cu specificatiile si standardele de productie prevazute de catre constructorii auto, comercializate sub brandul acestora din urma.

Piesele auto de producatori sunt fabricate de catre producatorii de piese auto, ce au o calitate suficient de ridicata, astfel incat utilizarea acestora sa nu puna in pericol siguranta in trafic a masinilor pe care se monteaza, comercializate sub brandul producatorilor de piese.

Iar piesele auto de producatori se clasifica in 3 mari categorii:
  • piese auto de producatori calitate de fabrica, ce sunt fabricate de catre producatorii de piese auto care produc piese originale pentru constructorii auto;
  • piese de producatori calitate normala, ce sunt fabricate de catre producatorii de piese auto, dar care nu echipeaza masinile pe liniile de asamblare ale constructorilor auto;
  • piese auto de producatori calitate de buget, ce sunt fabricate de catre producatorii de piese auto, ce nu echipeaza masinile pe liniile de asamblare ale constructorilor auto, la un pret cat mai mic si o calitate pe masura acestuia.
Despre piese auto se poate scrie la infinit, important este sa intelegem o data pentru totdeauna clasificarea acestora, pentru a alege in cunostiinta de cauza ori de cate ori avem de efectuat operatii de intretineri si reparatii la masinile proprii si nu numai.

Si pentru cei dintre voi care prefera piesele originale, sa nu uit sa va aduc aminte de un magazin online, ceva mai nou aparut pe piata (din 2012), ce comercializeaza piese originale Wolkswagen, piese originale Skoda, piese originale audi si piese originale Seat. Este vorba despre Fauve.ro, un website in spatele caruia se afla o firma importatoare de piese auto si accesorii originale (VW, AUDI, SEAT, SKODA), ce “detine in permanenta pe stoc peste 1000 de repere si poate furniza alte 200.000 de repere la comanda in 3-5 zile”. 
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii