Alessandro Zanardi (Italia) a fost desemnat noul ambasador al mărcii BMW. În această calitate, pilotul oficial BMW nu doar că va reprezenta brandul participând în competiţii precum Blancpain Sprint Series, ci şi în afara circuitului.

Prima cursa Alessandro Zanardi
Zanardi este eroul uneia dintre cele mai spectaculoase reveniri din istoria motorsportului şi Campion Paralimpic.
Concurează acum cu BMW Z4 GT3.
Pilotul oficial BMW va reprezenta marca la evenimente de pretutindeni.

Alessandro Zanardi (Italia) a fost desemnat noul ambasador al mărcii BMW. În această calitate, pilotul oficial BMW nu doar că va reprezenta brandul participând în competiţii precum Blancpain Sprint Series, ci şi în afara circuitului. De mai mulţi ani, Zanardi face parte din familia BMW. Datorită istoriei personale, italianul în vârstă de 47 de ani este un model remarcabil. În 2001, dublul campion din ChampCar şi fost pilot în Formula 1 şi-a pierdut ambele picioare într-un teribil accident suferit într-o cursă. Pentru Zanardi, acest lucru nu a însemnat sfârşitul ambiţiilor sale sportive, ci începutul unei noi cariere care a dus la o serie de succese: o revenire senzaţională în motorsport şi medalii de aur la Jocurile Paralimpice.

După numai doi ani de la teribiul accident, Zanardi a revenit în motorsport, concurând în modele de curse BMW special modificate pentru nevoile sale. În FIA World Touring Car Championship (WTCC - campionatul mondial destinat turismelor) el a sărbătorit patru victorii alături de ROAL Motorsport. În total, a participat la peste 100 de curse în această competiţie în perioada dintre 2005 şi 2009. În timpul ultimului său sezon din WTCC, Zanardi şi-a început cea de-a doua carieră, în paraciclism, iar marele său vis a devenit realitate: a participat la Jocurile Paralimpice de la Londra (Marea Britanie), în 2012. Acest eveniment avea să fie un succes răsunător pentru pilotul din Bologna, care a câştigat două medalii de aur şi una de argint. În 2014, el a sărbătorit revenirea în motorsport: ca pilot oficial BMW, Zanardi participă în Blancpain Sprint Series, cu un model BMW Z4 GT3 înscris de ROAL Motorsport.

"Suntem încântaţi să-l primim pe Alessandro ca ambasador în familia BMW", a comentat Ian Robertson, membru al Consiliului Director şi responsabil pentru vânzări şi marketing BMW. "Pentru fanii săi de pretutindeni, el este mai mult decât un pilot de excepţie. Cu spiritul de luptător şi atitudinea pozitivă pe care le-a dovedit, Alessandro este un adevărat model. El a demonstrat că este posibil să depăşeşti toate dificultăţile şi obstacolele. Este un adevărat campion pe circuit şi în afara acestuia - din acest motiv, este ambasadorul internaţional perfect pentru brandul nostru."

"Sunt foarte mândru să devin ambasador al mărcii BMW", a declarat Zanardi. "BMW este precum a doua familie pentru mine şi, de-a lungul ultimilor ani, nu numai că am avut parte de momente fericite împreună pe circuit, ci am devenit şi prieteni buni. Anul acesta, deja a fost un moment fericit că am revenit în curse ca pilot oficial BMW - iar faptul că acum voi reprezenta acest brand legendar ca ambasador este fantastic. Încrederea pe care familia BMW mi-o acordă înseamnă foarte mult pentru mine. Aştept cu nerăbdare să reprezint acest brand fantastic care este BMW la evenimente din lumea întreagă."

Ca ambasador al mărcii, Zanardi va fi prezent personal pentru a reprezenta brandul la diferite evenimente de pretutindeni. În plus, va lua parte la evenimente interne cu angajaţii şi cu conducerea. Următoarea cursă din Blancpain Sprint Series la care va participa va avea loc la Brands Hatch. Acest circuit din comitatul englez Kent este un loc foarte special pentru Zanardi: este locul unde a câştigat cele două medalii de aur şi una de argint la Jocurile Paralimpice din 2012.

Alessandro Zanardi - fenomen şi inspiraţie.
Zanardi este un fenomen. Atunci când crezi că a obţinut maximum într-o anumită disciplină, el caută o altă provocare - şi reuşeşte să o domine rapid prin nivelul său unic de entuziasm. După ce şi-a pierdut ambele picioare într-un accident suferit pe Eurospeedway Lausitz în 2001, Zanardi a dat o nouă speranţă multor altora care se află într-o stiuaţie similară. "Mi-am propus să demonstrez că nu există obstacole pentru cei cu dizabilităţi", a declarat dublul campion ChampCar şi fost pilot în Formula 1.

Sunt nenumărate exemplele privind spiritul său de nestăpânit. După accidentul suferit, puţini au fost cei care au prevăzut o revenire a italianului în motorsport. Totuşi, datorită determinării sale şi dorinţei enorme de a trăi, italianul a căutat să revină. În 2003, el a impresionat sportul prin înscrierea în ultima etapă a Campionatului European de turisme, la Monza, cu un model BMW 320i special adaptat.

Participarea în dubla manşă din Italia, în faţa propriilor suporteri, i-a deschis apetitul pentru mai mult şi, în 2004, Zanardi a participat la întregul sezon ETCC, după care a reprezentat BMW Team Italy-Spain - ROAL Motorsport în Campionatul Mondial de turisme, între 2005 şi 2009. Cu toate acestea, simpla participare nu a fost de ajuns pentru pilotul din Bologna. Obiectivul său erau victoriile. Şi le-a reuşit: la 28 august 2005 - la Oschersleben -, Zanardi a devenit, într-o manieră senzaţională, prima persoană cu dizabilităţi care a câştigat o cursă dintr-un campionat mondial. După acest succes, el a reuşit un nou succes la Istanbul, un an mai târziu. În 2008, el a urcat încă o dată pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, la Brno, după ce obţinuse şi primul său pole position în cariera din WTCC. Un an mai târziu, în 2009, Zanardi a câştigat cea de-a patra cursă în World Touring Car Championship, tot la Brno.

În vârstă de 47 de ani, Alex a dus şi monopostul de Formula 1 la limită: când a revenit în standul BMW Sauber F1 Team de pe "Circuit de la Comunitat" din Valencia - la 25 noiembrie 2006 -, fanii şi jurnalişti prezenţi au realizat imediat că au asistat la un moment istoric: Zanardi a devenit prima persoană cu picioarele amputate care a condus un monopost de Formula 1, parcurgând primele tururi cu monopostul BMW Sauber F1 Team. Nu a fost nicio surpriză că timpii reuşiţi de Zanardi au fost din ce în ce mai buni, pe măsură ce le oferea inginerilor tot mai multe informaţii.

Ambiţia sa fără limite l-a făcut pe Zanardi să pară cât se poate de anormal - iar povestea lui se extinde dincolo de lumea sporturilor cu motor. El a obţinut statutul de vedetă şi în cea de-a doua carieră a sa, în paraciclism, şi este unul dintre cei mai buni şi cei mai de succes sportivi din lume. Cea mai mare realizare a lui Zanardi a venit la ediţia 2012 a Jocurilor Paralimpice de la Londra, când a câştigat două medalii de aur şi una de argint, impunându-se cu autoritate în competiţiile de "handbike". După Londra, Zanardi a fost încă o dată reperul unei competiţii: în septembrie 2013, el a fost încoronat campion mondial la paraciclism, la Campionatele Mondiale din Canada. Iar în luna august a acestui an îşi va apăra titlul suprem la Greenville (SUA).

BMW Motorsport a recunoscut aceste performanţe remarcabile şi l-a recompensat pe Zanardi cu un test DTM special. La 8 noiembrie 2012, italianul a pilotat un model BMW M3 DTM modificat pe circuitul de la Nürburgring, maşina având un design auriu special. Şi nu a durat mult până când italianul şi-a dovedit calităţile competiţionale de pilot. Cu fiecare dintre cele 32 de tururi parcurse, Zanardi s-a familiarizat cu maşina şi şi-a îmbunătăţit timpii.

Ca pilot oficial BMW, Zanardi a revenit în cockpit în 2014, de această dată cu un program complet. El participă în Blancpain Sprint Series pentru echipa ROAL Motorsport şi nu şi-a pierdut dorinţa de victorie. "Niciun pilot nu-şi doreşte să termine ultimul", declară Alex. "Fără îndoială, îmi doresc să fiu alături de cei din frunte şi chiar să le fiu adversar pentru victorii. Dar acestea nu înseamnă totul pentru mine. Este mult mai important să am o nouă provocare şi să o abordez cu mult entuziasm. Fără îndoială, aşa este pentru mine.”

Alessandro Zanardi: date personale:
Data naşterii: 23 octombrie 1966
Locul naşterii: Bologna (Italia)
Reşedinţă: Padova (Italia)
Statut civil: căsătorit cu Daniela, împreună au un fiu 

Sursa: BMW Romania
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii