Bosch a prezentat pentru prima dată o unitate de comandă pentru conectivitate (CCU), proiectată pentru motociclete, la ediţia din acest an a EICMA (Esposizione Mondiale Del Motociclismo), una dintre cele mai importante expoziţii pentru motociclete din lume.

Unitatea de comanda pentru motociclete
Bosch a prezentat pentru prima dată o unitate de comandă pentru conectivitate (CCU), proiectată pentru motociclete, la ediţia din acest an a EICMA (Esposizione Mondiale Del Motociclismo), una dintre cele mai importante expoziţii pentru motociclete din lume. Această cutie inovatoare are rol de centru de comunicaţii care poate colecta datele de funcţionare ale autovehiculelor individuale şi poate utiliza un sistem automat de apelare de urgenţă pentru a transmite informaţiile importante către agenţii de intervenţie şi pentru a-i chema locul accidentului, reperat cu precizie. Datorită opţiunilor de conectivitate, unitatea de comandă pentru conectivitate, care a fost dezvoltată special de inginerii Bosch pentru a satisface nevoile motocicliştilor, oferă baza pentru o mare varietate de servicii diferite care sporesc siguranţa acestora şi, în acelaşi timp, pot monitoriza continuu starea tehnică a autovehiculului.

Funcţiile eCall şi bCall pentru motociclete şi motociclişti
După un accident de motocicletă, fiecare secundă contează pentru victime. Imediat după un accident, noua unitate Bosch CCU pentru motociclete face posibilă transmiterea unui apel automat de urgenţă, fiind capabilă să detecteze şi să evalueze manevrele de conducere critice pe baza informaţiilor primite de la senzorii autovehiculului şi de la motociclist, precum şi cu ajutorul unui aşa-numit algoritm de coliziune. Sistemul de apelare de urgenţă activat în acest mod transmite apoi automat datele relevante despre accident – precum locul, ora şi tipul autovehiculului către centrul de comandă pentru intervenţii sau către un furnizor de servicii, precum Bosch Service Solutions, prin eCall. În cazul în care acumulatorul autovehiculului este deconectat, apelul de urgenţă poate fi transmis şi de către un acumulator de rezervă. Centrul de comandă sau un agent de serviciu stabileşte o conexiune vocală. Dacă accidentul face imposibilă stabilirea unei conexiuni vocale cu motociclistul, informaţiile sunt transmise către cel mai apropiat serviciu de intervenţie. De asemenea, apelul de urgenţă poate fi anulat dacă nu este necesar ajutorul.

În cazul unei avarii tehnice a autovehiculului, motociclistul poate transmite un „apel de avarie” (breakdown call – bCall) pentru a informa un centru de service. Datorită modulelor GPS şi GSM integrate, unitatea de comandă pentru conectivitate furnizează informaţiile iniţiale despre locul producerii avariei şi despre starea tehnică, precum şi orice înregistrări în memoria de erori a autovehiculului. Apoi, centrul de service poate iniţia repararea sau service-ul de avarie, conform celor stipulate de producătorul motocicletei sau poate stabili o conexiune vocală cu motociclistul, îl poate consilia sau ajuta prin diagnoză la distanţă.

Conectivitate inteligentă pentru o mare varietate de servicii diferite
Bosch CCU le oferă producătorilor de motociclete și o gamă de alte servicii cu diferite funcţii care pot fi implementate în funcţie de specificațiile producătorului. De exemplu, CCU poate permite utilizarea unui serviciu de la distanţă, care poate fi utilizat în combinaţie cu bCall, precum şi în mod independent, de acasă sau de pe drum. Acesta face posibilă accesarea multor tipuri diferite de informaţii, inclusiv nivelul de carburant, presiunea în pneuri, temperatura uleiului sau a lichidului de răcire, data următoarei programări la service sau informaţii din memoria de erori. În plus, parametrii autovehiculului precum modurile de conducere sau modul ABS pot fi configuraţi confortabil de acasă.

Pe baza informaţiilor transmise despre amplasarea autovehiculului, un apel de informare face posibilă obţinerea de recomandări de conducere până la aşa-numitele puncte de interes (iCall/POI), care pot fi cea mai apropiată staţie de alimentare, cel mai apropiat mecanic, cea mai apropiată farmacie, cel mai apropiat spital, hotel sau centru comercial. Datele necesare pentru a ajunge la destinaţia selectată sunt transmise către sistemul de navigaţie integrat, cu ajutorul CCU. În plus, agenţii de serviciu pot chiar utiliza această funcţie pentru a furniza servicii suplimentare precum rezervarea unei camere la hotel sau oferirea de informaţii despre obiectivele turistice locale.

Alte utilizări potenţiale includ statisticile de drum, cu ajutorul cărora motociclistul poate documenta informaţiile individuale despre trasee, precum timpii de conducere, trecătorile de munte şi altitudinile aferente sau caracteristicile specifice ale virajelor. În cazul în care motocicleta este furată, Bosch CCU oferă un serviciu de localizare a autovehiculului furat. Unitatea de comandă pentru conectivitate poate identifica o modificare neautorizată a poziţiei şi poate trimite un mesaj de avertizare către centrul de service, poate indica poziţia actuală şi informa proprietarul autovehiculului şi poliţia, dacă se solicită.

În plus, CCU este gata pentru aşa-numitele servicii viitoare de comunicare între autovehicule (V2V), fiind astfel pregătită pentru funcţii de siguranţă specifice. Comunicarea V2V include o conexiune directă între autovehicule, prin intermediul căreia CCU transmite încontinuu informaţii despre poziţia sa, direcţia de deplasare, viteză şi acceleraţie. În viitor, şi alte autovehicule cu echipare corespunzătoare vor putea recepţiona aceste informaţii şi detecta aceste autovehicule în imediata lor vecinătate. Ca urmare, în situaţii critice, de exemplu la intersecţii sau la depăşire sau când un blocaj de trafic se termină într-un viraj „orb”, avertismentele pot fi transmise din timp.

Utilizarea unităţii de comandă pentru conectivitate Bosch poate avea o contribuţie de preţ la sporirea pe viitor a siguranţei la drum a motocicliştilor. În plus, lucrările de întreţinere şi reparaţii pot fi programate în funcţie de nevoi, pe baza datelor disponibile. Drept urmare, conducătorii se pot asigura că motocicleta va fi întotdeauna într-o stare tehnică optimă. 

Sursa: Bosch Romania
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii