Dupa doua etape peste ocean, in America de Nord si America de Sud, Campionatul Mondial FIA revine in Europa, in acest sfarsit de saptamana fiind programat Raliul Portugaliei, etapa a cincea din calendarul competitional.

Raliul Portugaliei
Echipa Hyundai Motorsport este pregatita pentru o noua etapa din Campionatul Mondial de Raliuri FIA, Raliul Portugaliei, etapa a cincea din totalul celor 13 programate in acest sezon.
Thierry Neuville si Dani Sordo vor concura in culorile Hyundai Shell World Rally, iar Hayden Paddon va lua startul pentru Hyundai Mobis World Rally.

Dupa doua etape peste ocean, in America de Nord si America de Sud, Campionatul Mondial FIA revine in Europa, in acest sfarsit de saptamana fiind programat Raliul Portugaliei, etapa a cincea din calendarul competitional. Pentru editia din acest an, organizatorii au mutat raliul din zona de sud a tarii, unde s-a desfasurat inca din 2007, in nord, ceea ce va reprezenta o provocare atat pentru Hyundai Motorsport, cat si pentru celelalte echipe.

Dupa un raliu dificil in Argentina, echipa isi doreste sa continue acest sezon cu un rezultat bun pe macadamul din Portugalia. Hyundai Motorsport va concura cu trei masini care vor fi pilotate de Thierry Neuville, Dani Sordo si Hayden Paddon.

Raliul Portugaliei revine in zona de nord a tarii, pe probe care nu au mai fost utilizate in WRC din 2001, an in care s-a desfasurat pentru ultima oara o etapa in aceasta regiune. Probe noi inseamna ca recunoasterile vor juca un rol foarte important. Unii dintre pilotii din WRC, printre care se numara Neuville si Sordo, au participat la Fafe Rally Sprint (desfasurat in perioada 2012 - 2014) care includea si o portiune de sase kilometri din celebra speciala Fafe-Lameirinha si detin cateva informatii referitoare la specificul probelor.

Echipa Hyundai Motorsport a testat timp de sase zile, in luna aprilie, cu toti cei trei piloti si modelul Hyundai i20 WRC, ca parte a pregatirii pentru aceasta etapa. Testele s-au desfasurat in zone si pe suprafete diferite, pentru a le oferi pilotilor cat mai multe informatii despre comportamentul masinii.

Obiectivul Hyundai Motorsport este de a acumula cat mai multe puncte in clasamentul constructorilor si de a reveni pe locul secund in clasamentul general.

“Am testat luna trecuta in Portugalia pe suprafete diferite, pe unele probe mai nisipoase, dar si pe un macadam mai compact, pentru a fi cat mai bine pregatiti. Fiecare pilot a avut doua zile masina la dispozitie si cred ca sunt multumiti cu setarile identificate pentru modelul Hyundai i20 WRC. Ne asteptam ca noile probe sa fie mai rapide decat cele din sud, iar curatarea drumului va influenta situatia, ceea ce ar putea fi bine pentru pilotii nostri care ocupa pozitiile sase, sapte si 11 in clasament. Tinand cont de perioada in care se desfasoara competitia sunt sanse minime de ploaie si noroi, probleme pe care acest raliu le-a avut in trecut. Cu siguranta nimeni nu va avea un avantaj aici pentru ca este un raliu nou pentru toata lumea. Vor fi cateva surprize, dar pilotii nostri sunt incantati ca vor avea parte de ceva complet diferit”,a declarat Michel Nandan, directorul echipei.

Cu patru prezente in Raliul Portugaliei desfasurat in zona Algarve, Thierry  Neuville va incerca sa exploateze la maximum experienta din teste pentru a avea un ritm cat mai bun la volanul modelului Hyundai i20 inca de pe prima proba speciala.

“Anul acesta, Raliul Portugaliei reprezinta o noutate pentru toata lumea tinand cont ca a fost mutat din Algarve spre nord, in apropiere de Porto. Am testat in aceasta regiune anul trecut si anul acesta in aprilie pe drumuri si in conditii diferite. De asemenea, am luat startul la Fafe Rally Sprint in 2013.Sunt increzator ca voi identifica cele mai bune setari, astfel incat sa fim competitivi inca de la start. Imi doresc sa avem un sfarsit de saptamana fara incidente si cu un rezultat bun pentru noi si pentru echipa”,a mentionat Neuville.

Cu probele speciale amplasate aproape de Spania, pentru Dani Sordo etapa din Portugalia va fi aproape ca un raliu de casa. Sordo si Marc Martí, copilotul sau care este unul dintre putinii sportivi care au concurat si in aceasta zona, au luat startul anul trecut si la Fafe Rally Sprint si au incheiat pe locul al treilea, dupa ce, in 2013, Sordo a si castigat aici.

“Raliul Portugaliei va fi similar cu ceea ce am vazut la Fafe Rally Sprint in ultimii ani, probele fiind mai alunecoase decat cele din sud. Din informatiile acumulate la Fafe si la teste, specialele sunt foarte fumoase si de abia astept sa concuram aici. Este un raliu special pentru mine fiind foarte aproape de casa si sunt sigur ca vor veni foarte multi suporteri spanioli care ma vor sustine. Fanii din Portugalia sunt si ei foarte entuziasti si cred ca va fi o atmosfera senzationala. Sper sa obtinem si noi un rezultat cat mai bun aici”,a adaugat Sordo.

Raliul Portugaliei inseamna amintiri placute pentru Hayden Paddon,care a castigat in trecut aici la categoriile SWRC si PWRC. Avand experienta pe probe cu o configuratie similara, Paddon vrea sa faca un pas inainte in ceea ce priveste evolutia sa si si-a propus sa finalizezez raliul in top cinci.

“Ma bucur ca Raliul Portugaliei a revenit in nord. Faptul ca probele sunt noi inseamna ca toti pornim de la zero aici si avem sanse mai mari. Din ceea ce am vazut la teste, probele sunt interesante, mai rapide si cu un macadam mai nisipos fata de cele din sud. Am vazut la teste ca daca ploua, suprafata devine foarte alunecoasa. Voi incerca sa fiu cat mai rapid pe probe, tocmai de aceea dictarea este foarte importanta. Daca avem o dictare buna ne putem gandi la un loc in top cinci, dar sigur nu va fi usor. Sunt insa pregatit pentru aceasta provocare si voi face totul pentru a obtine un rezultat bun”,a mentionat si Paddon.

A 49-a editie a Raliului Portugaliei se intoarce la origini si include unele probe legendare precum Ponte de Lima, Fafe si Lousada. Startul festiv va avea loc joi, 21 mai, in pitorescul oras Guimarães si va fi urmat de o super speciala pe circuitul de rallycross Lousada. Cartierul general este amplasat in centrul expozitional Exponor, foarte aproape de Porto. Probele de vineri sunt pozitionate in apropierea granitei cu Spania, iar sambata actiunea se muta la est, in apropiere de Amarante. Duminica, sunt programate trei probe speciale: Vieira do Minho si doua treceri pe celebra Fafe, ultima fiind si Power Stage, unde primii trei clasati pot aduna puncte suplimentare.

Sursa: Hyundai Auto Romania  
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii