Prima fabrica din lume care va produce anvelope cu emisii zero de CO2 se construieste in Romania, la Oradea.

 

Nokian Tyres la Oradea

Prima fabrica din lume care va produce anvelope cu emisii zero de CO2 se construieste in Romania, la Oradea, in urma unei selectii facute in alte 40 de locatii din 40 de tari. Este vorba despre fabrica Nokian Tyres, a carei ceremonie de inaugurare a lucrarilor a avut loc joi, 11 mai 2023, in prezenta premierului Nicolae Ciuca, a reprezentantilor companiei, dar si a mai multor diplomati si reprezentanti ai Consiliului Judetean Bihor. Trebuie precizat ca noua fabrica Nokian Tyres se construieste pe terenul fostului CET II de pe centura municipiului Oradea si reprezinta un manifest al companiei finlandeze Nokian Tyres, care a decis in 2021 sa se retraga din Rusia, ca raspuns la invadarea Ucrainei.

Vorbim despre o investitie de 650 milioane de euro, care va permite ca in anul 2024, in Oradea, sa fie produse, intr-un an, 6 milioane de anvelope de iarna, de vara si all season, premium, atat pentru autoturisme si SUV-uri, cat si de dimensiuni mari. Din aceasta cantitate de anvelope, circa 90% va fi comercializata la export, restul urmand sa ramana pentru piata din Romania, la randul sau producatoare de autoturisme.

Cu prilejul inceperii lucrarilor la prima fabrica din lume care va produce anvelope cu emisii zero de CO2, Jukka Moisio, CEO si presedintele Consiliului de Administratie al Nokian Tyres, a apreciat ca aceasta investitie va aduce crestere si prosperitate inclusiv pentru populatia din zona: „Mari investitii, precum aceasta, inseamna crestere si prosperitate inclusiv pentru populatia din aceasta zona… Inaugurarea acestei fabrici cu zero emisii de CO2 e dovada angajamentului nostru fata de sustenabilitate”.

La randul sau, premierul Nicolae Ciuca a subliniat ca fabrica de anvelope Nokian Tyres de la Oradea este o investitie pe termen lung care atrage oportunitati de dezvoltare a zonei in viitor:

„Este o investitie de peste 600 de milioane euro, dar din aceasta investitie, ajutorul de stat este unul consistent, de aproximativ 100 de milioane euro. Ca atare, este, din punctul meu de vedere, un model de a intelege modul in care ne putem sprijini reciproc pe proiecte de anvergura. Avem nevoie de proiecte de anvergura care sa aiba o contributie substantiala la dezvoltarea economiei noastre. Astazi, de fapt, putem sa remarcam ca deja au inceput lucrarile, s-a pregatit terenul pentru inceperea lucrarilor. Astazi are loc inaugurarea oficiala. Am inteles ca, in 2024, vom avea primele anvelope produse la Oradea. Practic, pentru Oradea va insemna un loc important pe harta productiei de automotive in Europa si in lume, va insemna mai multe locuri de munca, va insemna mai multi bani la bugetul local si mai multi bani la bugetul de stat. Din punctul meu de vedere, este o investitie care va asigura o parte de beneficiu pentru toti actorii implicati in acest proiect. Ceea ce doresc sa mai subliniez este faptul ca perspectiva despre care am vorbit atunci cand ne-am intalnit si am reusit sa schimbam cateva cuvinte cu conducerea Nokian Group: este important sa vedem aceasta investitie pe termen lung si oportunitatile prin care putem sa dezvoltam colaborarea si sa vedem cum, pe orizontala, putem sa aliniem si alte activitati conexe la nivelul productiei de anvelope in tara noastra”.

Premierul Ciuca a vorbit si despre componenta ecologica pe care compania finalandeza o foloseste, vorbind despre intentia reprezentantilor Nokian de a construi un parc de panouri fotovoltaice pentru asigurarea necesarului de energie regenerabila pentru fabrica din Oradea:

„Este un moment important pentru noi toti, pentru Uniunea Europeana sau pentru oricare dintre tarile unde Nokian va exporta aceste anvelope. Este foarte important sa vedem aceasta simbolistica verde si nivelul de ambitie subliniat mai devreme de catre antevorbitorul meu legat de zero emisii de dioxid de carbon. Este prima fabrica de anvelope din lume care va atinge acest nivel de ambitie. (…) De asemenea, este foarte important, si am discutat chiar la vremea respectiva, acum, iata, se concretizeaza, Nokian Group si-a propus sa aiba o componenta proprie de producere a energiei verzi, deci va avea o componenta de energie regenerabila si, desigur, va beneficia si de facilitatile pe care autoritatile locale le dezvolta in ceea ce priveste asigurarea energiei electrice din surse regenerabile. Stiu ca este in desfasurare realizarea unui parc de panouri voltaice de capacitate suficienta cat sa acopere si cererile companiei Nokian aici, la Oradea. As dori sa subliniez ca, intr-adevar, Romania avea nevoie de aceasta investitie”.

Sursa: InfraPress.ro

Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii