Proiectantul-şef al sistemului audio Chevrolet sugerează cele mai indicate piese pentru a reda calitatea sunetului în interiorul autovehiculului.

Fie că este vorba despre plictisitorul drum spre muncă, o escapadă de week-end la ţară sau un drum spre casa bunicilor cu copiii pe bancheta din spate, cel mai bun partener pentru orice excursie pe 4 roţi rămâne muzica.
„Excursie” şi „casetă compilaţie” (deşi în prezent ar fi mai adecvat să se spună „playlist”!): două cuvinte care merg bine împreună. Cine nu s-a delectat cu piesa favorită pentru a sărbători sfârşitul unei săptămâni de muncă, oftat ascultând o baladă înduioşătoare după o despărţire dureroasă sau fredonat împreună cu prietenii pe drumul către plajă? Larry Lujack, un DJ american celebru, a spus cândva: „Atunci când vă decideţi să cumpăraţi o maşină la mâna a doua, verificaţi ce posturi de radio sunt programate. Dacă toate posturile sunt cu muzică rock&roll, sunt mari şanse ca transmisia să fie stricată.”

Ca urmare a îmbinării perfecte dintre conducerea pe un drum liber şi ascultarea piesei preferate, nu este de mirare că producătorii auto iau în serios calitatea sunetului. Matt Kirsch lucrează pentru binecunoscutul producător auto Chevrolet (menţionat în peste 600 de piese) ca şef al departamentului audio. În ansamblu, responsabilitatea acestuia este de a integra o platformă dinamică de sunet potrivită pentru orice tip de piese într-un spaţiu nu cu mult mai mare decât o cabină clasică de înregistrare.
„După cum se ştie, muzica este un element plăcut de fundal în timpul condusului, însă mai mult decât atât, s-a demonstrat că aceasta elimină stresul la volan”, a declarat Matt. „S-au efectuat studii* care arată că simplul fapt de a asculta muzică în timpul condusului ascute simţurile, sporeşte atenţia şoferului şi chiar reduce oboseala."
„În concluzie, este foarte important că am reuşit să creăm o atmosferă propice care să capteze acustica instrumentelor şi vocilor contopite într-un ansamblu de înaltă calitate, sunetul fiind emis prin intermediul dispozitivelor MP3 sau doar prin radio, toate acestea fără a interfera cu sunetele de funcţionare ale autovehiculului şi cele din trafic, de care şoferul trebuie să fie întotdeauna conştient."
Matt Kirsch with the Chevrolet Cruze
Matt îşi petrece aproape întreaga zi cu ascultarea cu atenţie maximă a unui număr de sute de piese redate prin sisteme radio, CD-uri şi dispozitive MP3 conectate la flota auto Chevrolet. Chiar şi pentru cei mai împătimiţi ascultători acest lucru ar putea deveni supărător. Însă în cadrul programului de testare, asigurarea celei mai înalte calităţi a redării muzicii prin sistemul audio este un factor esenţial.
„În domeniul nostru este esenţial să ne asigurăm că sistemul infotainment poate face faţă  refrenurilor muzicale puternice, unei game vaste de registre vocale, precum şi pieselor instrumentale în care predomină notele grave ale basului."
În contextul tehnologiei de redare a muzicii, schimbările sunt inevitabile. În timp ce vânzările de CD-uri reprezintă în continuare aproape trei sferturi din totalul de vânzări care s-a înregistrat în anul 2010 în cadrul industriei muzicale din Statele Unite**, tot mai mulţi ascultători de muzică îşi descarcă piesele favorite de pe internet – aproximativ 31% la nivel global (11% în Europa***). Prin urmare, echipa de specialişti condusă de Matt a întâmpinat o nouă provocare, şi anume asigurarea de faptul că semnalele digitale sună la fel de bine ca celelalte formate atunci când proprietarii de autovehicule aleg să asculte piese cu format MP3.  
„Desigur, nu este floare la ureche. Investim foarte mult timp în ajustarea sistemelor pentru ambianţă şi claritate, astfel încât, stand şi ascultând muzică într-un Chevrolet Cruze, sunetele redate să creeze impresia că te afli în primul rând al unei săli de concert. Testarea sistemului audio la faţa locului atunci când clientul intenţionează să achiziţioneze un autovehicul reprezintă un factor declanşator la fel de important pentru satisfacerea pe termen lung precum verificarea funcţionării autovehiculului. Ne-am propus să oferim o experienţă audio dincolo de orice limită”, a declarat Matt.
Toate acestea sunt confirmate de juriul profesionist al MECA (Mobile Electronics Competition Association), juriu care a evaluat pozitiv caracteristicile sistemul audio al modelului Chevrolet Cruze în cadrul concursului Ligii de Calitate a Sunetului care s-a desfăşurat în anul 2010.
„Împătimiţii domeniului consideră că o evaluare corespunzătoare a calităţii sunetului necesită o abordare critică, dar şi o măsurare precisă de ieşire” a susţinut Steve Stern, preşedintele MECA. „Doar urechea umană percepe nivelul de naturaleţe şi credibilitate al experienţei de ascultare.”
Şi, până la urmă: ce anume determină calitatea sunetului muzicii? Aţi fi tentaţi să credeţi că volumul este esenţa muzicii ca artă, dar v-aţi înşela. După cum a explicat domnul Kirsch, secretul nu constă în forţa volumului, ci în claritatea şi definirea redării acesteia. „Majoritatea oamenilor consideră că un sistem performant trebuie neapărat să producă un nivel cât mai ridicat al zgomotului, însă trebuie să fii foarte atent la dinamica de ansamblu a tonalităţii şi forţa timbrului vocal pentru a determina cu acurateţe calitatea sunetului – fie că vorbim despre genuri precum jazz sau R&B. Având o experienţă de mai mulţi ani, de-a lungul cărora am ascultat mai multe genuri şi stiluri muzicale, am selectat câteva piese pentru a determina acustica perfectă a fiecărui autovehicul. În opinia noastră, aceste piese sunt cele mai bune, atât din punct de vedere tehnic, cât şi compoziţional. Unul dintre motivele pentru care am alcătuit această compilaţie îl reprezintă însăşi calitatea superioară a pieselor!”
Cele 10 piese care au ajuns în topul lui Matt nu sunt perfecte doar în sensul unei abordări cât mai tehnice şi precise pentru proiectarea sistemelor audio stereo ale autovehiculelor. El susţine că sunt, de asemenea, excelente şi pentru o testare auto „în privat”. În continuare vă vom prezenta lista completă a lui Matt, alături de sugestiile şi sfaturile referitoare la piesele care trebuie ascultate pentru a beneficia de cea mai bună calitate a sunetului în interiorul unui autovehicul:
„Packt Like Sardines in a Crushd Tin Box”, Radiohead: ascultaţi basul percutant şi sunetul produs de tobele de oţel
„Bird on a Wire”, Johnny Cash: ascultaţi claritatea timbrului aparte al vocii lui Johnny Cash şi chitara ce trebuie să se audă natural
„Don't Know Why”, Norah Jones: ascultaţi vocea solistei pentru a vedea dacă această se aude natural, cu difuzoarele pe centru
„Diamonds and Rust”, Joan Baez: asiguraţi-vă că  vocea se aude cu putere şi că instrumentele acoperă o gamă largă de platforme sonore
„No One”, Alicia Keys: ascultaţi claritatea vocii solistei şi sunetul amplu de fundal
„Hotel California”, the Eagles: ascultaţi claritatea şi acordurile variate ale chitarei solo de la începutul piesei şi, desigur, sunetul puternic al tobelor 
„Boom Boom Pow”, the Black Eyed Peas: ascultaţi sunetul clar al basului chiar şi la volum maxim 
„Rock that Body”, the Black Eyed Peas: ascultaţi versurile redate cu o voce limpede şi inteligibilă ce acoperă sunetul puternic de bas
„Hide and Seek”, Imogen Heap: ascultaţi ambianţa captivantă a piesei ce insistă asupra vocii dinamice şi deschise
„He Mele No Lilo”, Mark Keali'i Ho'omalu din „Lilo and Stitch”: ascultaţi ambianţa ce rezultă din îmbinarea sunetului corului de copii cu basul puternic
Pentru a realiza propriul dumneavoastră test al sistemului audio, descărcaţi topul compus din cele 10 piese propuse de Matt Krisch din iTunes.
* Sursă: MSN, 2005
** Sursă: Asociaţia Industriei Muzicale din America
*** Sursă: Federaţia Internaţională a Industriei Fonografice, 2010
DESPRE CHEVROLET CRUZE
Chevrolet Cruze
Atractivitatea conceptului şi importanţa calităţii în segmentul de preţ
  • Segment: compact
  • În gama de modele începând cu: 2009
  • Unităţi vândute în Europa până în 2010: 80.215
Varianta sedan a noului Chevrolet Cruze ridică ştacheta în materie de atractivitatecalitatea conceptuluişi rafinament la rulare în segmentul de preţ pentru modelele compacte din Europa. Valoarea a fost întotdeauna un punct de reper pentru Chevrolet, iar modelul Cruze este conceput în consecinţă. Noul concept Chevrolet redefineşte valoarea cu designul, calitatea, materialele şi un stil interior şi exterior inedit.
Pentru interior şi exterior, echipa de proiectare a conceput un nou stil universal pentru marca Chevrolet, aducând elemente vizuale noi, dar, totodată, păstrând un aer tradiţional, conceptul de marcă fiind adus la un nivel superior.
Linia arcuită a plafonului, care începe din parbriz şi se termină în laturile subţiri ale montanţilor spate, defineşte exteriorul modelului Cruze. Împreună cu platforma îngustă din spate, este primul model din acest segment de piaţă cu o imagine asemănătoare modelelor coupé cu patru uşi. Emanând o atmosferă în stil sportiv, dar totuşi plăcută, habitaclul cu 5 locuri este armonizat de cursivitatea liniilor şi tapiţeria confecţionată din fibre groase, plăcute la atingere. Ceea ce reprezintă un stil de o calitate înaltă, superior segmentului de piaţă din care face parte modelul.
Varianta sedan a noului model Chevrolet Cruze a obţinut 5 stele la testul din cadrul EuroNCAP (Programul european de evaluare a autovehiculelor noi). Structura solidă a caroseriei asigură siguranţa modelului Cruze. Modelul este prevăzut cu un sistem integrat de caroserie (BFI) cu îmbunătăţiri considerabile ale componentelor şasiului. Datorită noului sistem, structura superioară a caroseriei şi cadrul acesteia sunt integrate într-o singură unitate, oferind autovehiculului un plus de rezistenţă şi stabilitate.
De asemenea, Chevrolet Cruze a fost desemnat modelul anului 2010 în Europa Centrală şi de Est de către un juriul alcătuit din importanţi jurnalişti de profil auto.
Modelul Cruze prezintă o gamă completă de funcţii active şi pasive de siguranţă, dintre cele cu care sunt prevăzute autovehiculele mai scumpe, incluzând:
  • Controlul electronic al stabilităţii
  • Controlul tracţiunii
  • Frâne anti-blocare          
  • Asistenţă la frânare
  • Distribuţia electronică a forţei de frânare
  • Şase airbaguri: pentru şofer, pasagerul din faţă, părţile laterale din faţă şi airbaguri tip cortină
  • Semnale de atenţionare pentru fixarea centurile de siguranţă, retractoare şi un sistem de pretensionare pentru zona bazinului cu limitatoare de sarcină pentru centurile de siguranţă
Noile motorizări diesel şi pe benzină au o capacitate cilindrică de 1,6 şi 1,8, motoare pe benzină confecţionate în întregime aluminiu şi o unitate turbo diesel de 2,0 litri cu 16 supape.
Sursa: Chevrolet Romania
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii