Unghiul de convergenta (d) sau de inchidere a rotilor din fata este unghiul de inclinare a rotilor fata de planul longitudinal al autovehiculului. Acesta este cuprins intre 0010’ si 0030’. In practica, convergenta rotilor este exprimata prin diferenta C=A-B, in care:
-A si B reprezinta distantele dintre anvelopele sau jantele celor doua roti, masurate in spatele sau in fata rotilor, la nivelul fuzetelor sau la cel indicat in cartea tehnica a autovehiculului.

De ce este necesara convergenta rotilor?
Este necesara pentru a compensa tendinta de rulare divergenta a lor, cauzata de unghiul de cadere (unghiul de cadere reprezinta inclinarea rotii fata de planul vertical, acest unghi contribuie la stabilizarea directiei, impiedicand tendinta rotilor de a oscila datorita jocului rulmentilor). Convergenta se alege astfel incat, in conditii normale de deplasare, rotile sa aiba tendinta de a rula paralel. 

Ce se intampla daca convergenta nu este corespunzatoare?
Se produce o uzura excesiva a anvelopelor si in acelasi timp cresc rezistentele la inaintarea autovehiculelor, facand sa creasca si consumul de combustibil.
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii