Bucureşti, 22 iunie 2011 Asociaţia Distribuitorilor de Piese Auto din România (ADPAR) – asociația independentă care are în spate cei mai importanţi distribuitori de piese auto din România – a luat inițiativa de a clarifica confuziile românilor cu privire la piaţa pieselor de schimb.  La prima sa întâlnire cu presa, ADPAR a fost reprezentată prin preşedintele său, Haralambie Stanciu, şi domnul avocat Dragoş Păduraru, în calitate de purtător de cuvânt.
Reprezentanţii ADPAR au descris fără ocolişuri prejudecăţile şi provocările cu care se confruntă piaţa pieselor de schimb:

Prejudecăţi:
Prejudecata 1: Piesele originale sunt doar cele care poartă însemnele producătorului de maşini.
Răspuns 1: Producătorii de maşini apelează la producătorii independenţi în procesul de fabricaţie a unei maşini. De fapt, peste 75% (sursa CLEPA) din valoarea unei maşini noi este dată de componentele produse de producătorii independenţi. Aceleaşi piese originale sunt comercializate şi reţelei de dealeri a producătorilor de maşini, dar şi reparatorilor şi distribuitorilor independenţi. Comisia Europeană le numeşte „produse de origine”, CLEPA (Asociaţia Europeană a Producătorilor de Piese de Schimb) le numeşte OEM şi OES, distincţie pe care cea mai mare parte a consumatorilor nu o cunoaște.
Prejudecata 2: Toate piesele care nu sunt originale sunt contrafăcute.
Răspuns 2: Piesele de calitate echivalentă sunt certificate de autorităţile abilitate. Ele se potrivesc în momentul în care le instalezi, dar nu sunt asamblate pe maşini în procesul de producţie. Atunci când sunt alese de către şoferi, aceştia iau în calcul diferite criterii, inclusiv bugetul, gradul de utilizare a maşinii sau preferinţele personale.
Prejudecata 3: Piesele originale se găsesc doar la reţelele de dealeri ale producătorilor de maşini.
Răspuns 3: Distribuitorii independenţi comercializează două tipuri de piese: „piese de origine” şi „piese de calitate echivalentă”. Dintre ele, „produsele de origine” – piese originale în limbajul de zi cu zi – sunt comercializate atât de către reprezentanţele oficiale ale producătorilor de maşini, cât şi de către distribuitorii independenţi.
Prejudecata 5: Piesele produse de producătorii independenţi sunt nesigure pentru consumator.
Răspuns 5: Legislaţia europeană prevede măsuri în ceea ce priveşte instrumentele care asigură siguranţa pieselor de schimb livrate pe piaţă. Indiferent de tipul ei (IAM, OES, OEM), o piesă de schimb produsă de un producător independent trece printr-un proces de omologare de către organismele abilitate.
Oportunităţi ale pieţei locale şi europene
Valoarea pieţei naţionale a pieselor auto (comercializate atât de către reprezenţantele oficiale, cât şi de către distribuitorii independenţi) este estimată la 950 milioane de euro.
Cifra de afaceri a membrilor ADPAR pentru anul 2009 este de 325 milioane de euro.
În anul 2011 ADPAR estimează că piaţa naţională a pieselor de schimb va înregistra o creştere de 4-5%, care se va baza în special pe dezvoltarea extensivă a segmentului pe care CLEPA îl numeşte IAM - Independent Aftermarket Manufacturer (piesele produse de către producători independenţi).
În 2007-2010 s-a înregistrat o scădere a numărului de maşini noi înregistrate în Europa (în 2011 numărul de maşini noi înregistrate a fost cu 15% mai mic decât cel din 2007 – sursa ACEA). Acest fapt a dus la o creştere a investiţiilor în piesele de schimb.
În perioada următoare vor ieşi din garanţie maşinile care au fost achiziţionate în anii dinaintea crizei economice, ani cu vânzări record pentru piaţa auto. Spre exemplu, în anul 2007 – an cu vânzări record - au fost achiziţionate 4.920.628 maşini în Europa în lunile ianuarie-martie, în timp ce în 2011 acest număr a scăzut la 4.220.901 (sursa ACEA). Aceste maşini achiziţionate dinaintea crizei au o vechime între 3 si 6 ani, iar aceasta este o vârstă „profitabilă” pentru piaţa pieselor de schimb.
„Consumatorul trebuie să ştie că, atunci când achiziţionează o piesă de schimb, el are dreptul şi opţiunea reală de a alege – în funcție de buget şi în condiţiile legii - piese care sunt sigure. Poate alege între o piesă de calitate echivalentă şi o piesă de origine. În plus, chiar şi atunci când caută piese de origine, el poate alege între piesele vândute direct de dealeri şi aceleaşi piese comercializate de distribuitorii independenţi, la un preţ mai mic decât cel oferit de dealeri. În calitate de Asociaţie a Distribuitorilor Independenţi, noi ne dorim să venim în sprijinul şoferilor, ajutându-i în procesul de informare dinaintea achiziţionării unei piese. În acest sens, ADPAR va publica pe site-ul său o listă a pieselor de origine şi de calitate echivalentă comercializate de distribuitorii independenţi care sunt membri ADPAR. De ce să plătească mai mult consumatorul de rând, în condiţiile în care o informare mult mai bună poate să-i reducă semnificativ costurile?”, a declarat dl. Haralambie Stanciu, preşedintele asociației ADPAR.
Asociaţia militează pentru încurajarea liberei competiţii pe piaţa pieselor de schimb, susţinând şi luptând pentru o piaţă liberă. Misiunea ei este să informeze distribuitorii şi service-urile auto independente despre legislaţia industriei de profil, oferindu-le asistenţă în utilizarea legală a drepturilor din industrie, pentru a preveni şi a respinge situaţiile de monopol de pe piaţa pieselor de schimb. În prezent, asociaţia numără 23 membri din toată ţara.
Despre ADPAR - www.adpar.ro
Compusă din experţi în industria distribuitorilor de piese şi a service-urilor auto - cu experienţă de mai bine de 15 ani pe piaţa de produse originale - Asociaţia Distribuitorilor de Piese Auto din România s-a înfiinţat în februarie 2010. Membrii asociaţiei sunt: AD Auto Total S.R.L, Autonet Import S.R.L, Augsburg International Impex S.R.L, Elit România Pao S.R.L, International Motors Group S.R.L, Safety Car S.R.L, Active AG Exim S.R.L, Trost Auto Service Technik S.R.L, Auto Solution S.R.L, Unix Auto S.R.L, Inter Cars Romania S.R.L, Patrice International S.R.L, IHR-Services S.R.L, Intercar Services 3001 S.R.L, Prored  S.R.L, Proton Auto SRL, Euroest Car SRL, Italoparts SRL, King Auto SRL, Rokor Trading SRL, Prasco S.P.A, Auto Group C.M.B. SRL.
Începând cu data de 24 februarie 2011, ADPAR a devenit membru al Federaţiei Internaţionale a Distribuitorilor de Piese Auto Aftermarket – FIGIEFA (Fédération Internationale des Grossistes Importateurs et Exportateurs en Fournitures Automobiles).
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii