De la lansarea sa, Asociatia Societatilor de Leasing Operational (ASLO) a crescut cu 50% si exista in continuare cereri de aderare, astfel ca acoperirea pietei de leasing operational a crescut la 87% iar numarul de membri la 11. Cei mai noi membri cu drepturi depline sunt Hertz Lease SRL, BT Finop SA si RCI Finantare Romania, si un membru asociat, Autonom Services SRL. Exista de asemenea 3 membri candidati ce urmeaza a fi validati la urmatoarea adunare generala.

ASLO are ca membri fondatori principalele companii de leasing operational: ALD Automotive SRL, Arval Service Lease Romania SRL, Dirent Group SA, Fleet Management Services SRL, LeasePlan Romania SRL, Porsche Mobility SRL si este deschisa tuturor companiilor de profil interesate.
Pana la finele anului 2011, ASLO isi propune, conform obiectivelor sale,  sa reuneasca toti jucatorii seriosi si reprezentativi ai pietei si sa organizeze primul eveniment de promovare a concepului de lesing operational.
ASLO a intreprins deja mai multe demersuri in sensul crearii unor canale de comunicare cu partenerii de afaceri si autoritati. Asociatia a fost inregistrata la Ministerul de Finante si monitorizeaza constant schimbarile legislative legate de leasingul operational supuse dezbaterii publice pe site-ul ministerului cu scopul de a trimite propuneri. De asemenea, a fost initiat un demers de asociere cu furnizorii comuni din bransa.
In plus, asociatia urmareste si analizeaza reglementarile ce vizeaza domeniul auto si fiscal pentru a face recomandari pe marginea proiectelor si documentelor legislative. In acest sens, s-au facut propuneri catre Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare Vehicule (DRPCIV) si Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) in colaboare cu Asociatia Societatilor Financiare din Romania - ALB Romania, in vederea modificarii Codului Rutier cu privire la obligatia firmelor de leasing de a schimba certificatele de inmatriculare odata cu schimbarea de adresa, procesul fiind deocamdata in derulare.
Asa cum si-a propus inca de la infiintare, ASLO va comunica constant date centralizate despre evolutia pietei de leasing operational auto din Romania.
Despre piata de leasing operational auto
Din punct de vedere al numarului de masini, piata de leasing operational a crescut cu 11% in 2011 fata de 2010 atingand in luna iulie 35.531 de unitati.
In primele 6 luni, cca. 4.500 de autovehicule reprezentand 14% din inmatricularile de autovehicule si LCV au fost facute in leasing operational, in crestere cu peste 40% fata de anul trecut.
In structura serviciilor solicitate, in anul 2011 domina in continuare  serviciile complete de leasing operational (finantare si management de flote)  67,9%, ponderea fiind in scadere cu 2 procente fata de anul 2010, urmate de management de flote 22,8% si leasing operational (exclusiv finantare) 9,9%, pondere usor mai ridicata fata de 7,2% anul trecut.
La nivelul asociatiei, care reprezinta 87% din piata, in primele 6 luni ale anului contractele full service au reprezentat 55% din portofoliu, 40% au fost contracte de 'fleet management only' iar restul net operating lease (fara servicii).
Pentru 2011, estimarea de crestere a pietii de leasing operational s-a modificat in sens crescator, la peste 20%. Cifra de afaceri  este estimata a creste cu ceva mai mult de 25%, la peste 250 milioane EUR.
Despre ASLO
Asociatia Societatilor de Leasing Operational (ASLO) a fost infiintata in martie 2011 si este o asociatie profesionala, neguvernamentala, non-profit si apolitica, infiintata in conformitate cu legile din Romania pe 17 noiembrie 2010.
ASLO isi propune sa promoveze conceptul de leasing operational, sa sustina cele mai bune practici in industrie constituindu-se intr-o interfata eficienta intre comunitatea pe care o reprezinta si comunitatea de afaceri si autoritati, protejand in acelasi timp interesele membrilor sai.
Conducerea asociatiei este asigurata pentru primii doi ani de domnul Bogdan Apahidean, director general LeasePlan Romania, in calitate de presedinte si domnii Christian Busch director general Arval Service Lease Romania si Daniel Ivan, director general Fleet Management Services in calitate de vicepresedinti.
Despre membrii ASLO
ALD Automotive SRL este filiala specializata in leasing operational full service si administrarea flotelor de autovehicule a grupurilor BRD - Groupe Société Générale si ALD Automotive, ce isi desfasoara activitatea pe piata din Romania incepand cu anul 2005. In prezent compania administreaza o flota de 6.814 de unitati. Portofoliul de clienti al companiei numara  peste 230 de companii, cifra de afaceri pentru 2010 fiind de 28 milioane euro. 

ARVAL, companie fondata in 2006, este specializata in leasingul operaţional multimarcă cu servicii incluse si face parte din grupul BNP Paribas. Arval ofera atat servicii de leasing operational full service cat si management de flote. In prezent compania este formata din 35 de  angajati ce administreaza un parc auto de aproximativ 3.860 unitati. Portofoliul de clienti al companiei numara 240 de firme iar anul trecut a inregistrat o cifra de afaceri de 21 milioane de euro.       

DiRENT Group SA este o companie greceasca  ce isi desfasoara activitatea pe piata din Romania din martie 2006. Ofera servicii de leasing operaţional si rent-a-car In prezent compania administreaza o flota de aproximativ 596 de unitati. Compania a înregistrat anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 4,3 milioane de euro.

Fleet Management Services este o companie romaneasca infiintata in 2005. In prezent compania administreaza o flota de peste 2.300 de unitati, iar cifra de afaceri a fost in 2010 de aproximativ 2,5 milioane de euro.

LeasePlan este o companie de leasing operational olandeza ce isi desfasoara activitatea pe piata din Romania din anul 2007.  In prezent compania are  46 de  angajati ce administreaza o flota de  5.292 de unitati. Portofoliul de clienti numara peste 180 de companii, LeasePlan inregistrand in 2010 o cifra de afaceri de 25,6 milioane de euro.

Porsche Mobility face parte din Porsche Finance Group Romania, furnizor complet de servicii financiare si de asigurare auto pentru marcile auto din concern. Porsche Mobility si-a inceput activitatea pe piata din Romania in iulie 2006 si ofera servicii de leasing operational, management de flote si rent-a-car. In prezent, compania administreaza o flota de peste 5.600 de  unitati, portofoliul curent numarand peste 240 clienti.

Hertz Lease (Autotechnica Fleet Services SRL) a fost înfiinţată în România la începutul anului 2007 si este una din subsidiarele companiei Autohellas ATEE din Grecia, companie membră a Grupului Th. Vassilakis, care deţine franciza Hertz Rent a Car şi Leasing pentru Bulgaria, Cipru si Serbia. Grupul administrează o flotă de peste 32.000 de autoturisme în toate cele cinci ţări.

FINOP Leasing SA a fost fondata in anul 2001 de un grup de investitori cu experienta in domeniul vanzarii si finantarii autovehiculelor.Incepand cu aceasta data, FINOP Leasing SA a promovat atat leasingul financiar cat si pe cel operational, fiind unul din primii jucatori de pe piata leasing-ului operational din Romania.

RCI Finantare SRL ofera servicii de leasing operational si creditare si este filiala a RCI Banque (Renault Credit International Banque), componenta a grupului Renault, alaturi de RCI Leasing Romania IFN pentru leasing financiar si RCI Broker de Asigurare  pentru asigurarile incheiate pentru contractele de leasing auto prin RCI.

Autonom Services SRL (Autonom Rent a Car) este lider national in domeniul serviciilor de inchirieri masini, avand o retea de 30 de centre de inchirieri in 21 de orase si un parc auto de peste 800 de autoturisme noi. De asemenea Autonom Rent-a-Car isi ofera serviciile in principalele aeroporturi din tara: "Henri Coanda" - Otopeni si aeroportul Baneasa in Bucuresti, aeroportul din Cluj, cel din Timisoara, aeroportul din Bacau si aeroportul din Constanta.
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii