Bucureşti, 10 octombrie 2011 – Mazda Motor Corporation, în colaborare cu Sumitomo Metal Industries Ltd. şi Aisin Takaoka Co. Ltd., a devenit primul producător auto care a dezvoltat cu succes componente auto folosind oţel cu limită înaltă de elasticitate cu rezistenţă la rupere de 1.800 Mpa. Acest oţel, foarte rezistent, va fi utilizat pentru prima dată pentru noul crossover Mazda CX-5, ce va fi lansat pe plan mondial la începutul anului 2012. 

Noua tehnologie de producţie Mazda foloseşte oţel cu limită înaltă de elasticitate şi rezistenţă la rupere de 1.800 Mpa pentru a fabrica barele metalice de protecţie, ce sunt montate în spoilerul frontal şi cel din spate, care protejează în cazul unei coliziuni. Barele de protecţie sunt cu 20% mai dure şi cu 4,8 kg mai uşoare faţă de versiunea anterioară şi sunt o componentă cheie a arhitecturii Mazda de generaţie viitoare, mai uşoare şi mai rigide. Noua arhitectură a caroseriei a fost dezvoltată ca parte a programului tehnologiilor inovatoare SKYACTIV şi încorporează o nouă structură de abosorbţie a energiei şi de utilizare extinsă a oţelului cu limită înaltă de elasticitate pentru reducerea greutăţii.

Folosirea oţelului cu limită înaltă de elasticitate permite componentelor autovehiculului să fie mai subţiri şi să păstreze acelaşi nivel ridicat de rezistenţă. Acest lucru determină scăderi semnificative ale greutăţii autovehiculului. Reducerea greutăţii barelor de protecţie este importantă întrucât, acestea fiind încoporate în structura caroseriei la distanţa cea mai îndepărtată de centrul de gravitaţie al autovehiculului, greutatea lor are un efect considerabil pentru performanţele de dinamică şi de reacţie. Acestea trebuie să fie rezistente pentru a oferi protecţie optimă în cazul unei coliziuni. Din aceste motive, a fost cercetată metoda producerii în masă a componentelor folosind oţelul cu limită înaltă de elasticitate.

Cu toate acestea, materialele mai rezistente sunt mai puţin maleabile, astfel că absorb mai puţină energie în cazul unei coliziuni. Pentru a depăşi acestă imperfecţiune, Mazda a realizat o cercetare amplă despre cum barele de protecţie se deformează în cazul unei coliziuni şi a realizat un nou design care absoarbe mai eficient energia. În plus, pentru a se asigura că barele de protecţie oferă rezistenţă maximă pentru CX-5, Mazda a colaborat cu Futuba Kogyo Co. Ltd. pentru a optimiza tehnica de sudură şi pentru a stabili un proces eficient de producţie.

Totodată, Mazda rămâne dedicată reducerii greutăţii autovehiculelor şi îmbunătăţirii performanţelor dinamice, păstrând în acelaşi timp un nivel ridicat al rigidităţii caroseriei şi al rezistenţei la coliziune, pentru a oferi clienţilor săi atât plăcerea de a conduce cât şi performanţe remarcabile de mediu şi de siguranţă. 

Sursa: Mazda Romania
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii