Piesele unor artişti foarte diferiţi ca gen, precum Black-Eyed Peas, Fugees şi the Eagles au ajutat la crearea unui sistem audio adaptat acusticii noului model Ford B-MAX.
Inginerii de sunet ascultă piesele de mii de ori pentru a „regla” sistemul audio al autoturismului astfel încât să se ridice la standardele acustice impuse de interiorul cu design unic al fiecărui nou model Ford.
Mariah Carey sau John Coltrane, dar şi compozitori clasici precum Vivaldi au reuşit să se strecoare pe lista celor care au ajutat la descoperirea instalaţiei audio perfecte pentru modelul B-MAX.

BUCUREŞTI, Romania, 7 februarie, 2012 – Fiecare autoturism – ca şi fiecare încăpere sau sală – posedă calităţi acustice unice. Dimensiunea şi forma habitaclului, materialele din care sunt alcătuite scaunele sau bordul, raportul dintre sticlă şi oţel – toate acestea afectează calitatea sunetului din interiorul unui autoturism nou.

Atunci când inginerii Ford şi-au propus să regleze un sistem audio perfect pentru acustica noului model B-MAX, aceştia au descoperit că aveau nevoie de un instrument special – playlist-ul perfect.

Radiohead, Black-Eyed Peas, the Eagles şi legenda muzicii jazz John Coltrane şi-au dat mâna cu compozitori clasici precum Vivaldi sau Carl Orff în playlist-ul modelului B-MAX, în timp ce inginerii utilizau momente-cheie din piesele şi compoziţiile acestora pentru a regla fin sistemul audio al modelului B-MAX.

Începutul arhicunoscut al piesei devenită imn a celor de la Eagles, Hotel California, are sunetul „uscat” ideal pentru testarea frecvenţelor joase, a ambianţei şi a tonalităţii, conform spuselor inginerului de sunet din cadrul Ford Europa, Matthias Terstegge. Şi el ar trebui să ştie cel mai bine. A ascultat piesa respectivă de mii de ori, în timpul dezvoltării modelului B-MAX şi a altor autoturisme Ford.

A ascultat, de asemenea, frecvenţele joase scurte, dar puternice ale piesei celor de la Black-Eyed Peas, Just Can't Get Enough, pentru a testa difuzoarele pentru frecvenţe joase de pe modelul B-MAX; reglând filtrele de joasă frecvenţă în amplificator pentru a menţine sunetul de bas puternic şi profund fără reverberaţii şi vibraţii ale uşilor.

Sunetele de bas sunt distribuite uniform, însă distribuirea frecvenţelor înalte depinde de poziţia ocupată în autoturism; prin urmare, inginerii au reglat difuzoarele pentru frecvenţe înalte cu ajutorul concertelor Patru Anotimpuri compuse de Vivaldi şi a pieselor lui John Coltrane pentru a asigura un bun echilibru faţă/ spate. Viorile energice din Cele patru anotimpuri au reprezentat o adevărată provocare pentru difuzoarele pentru frecvenţe înalte ale modelului B-MAX. În cazul în care nu sunt reglate corect, sunetul ar putea fi mai degrabă asurzitor decât plăcut.

“Crearea unui sistem audio de înaltă performanţă implică mult mai mult decât simpla alegere a unui amplificator şi a unor difuzoare de calitate,” declară Terstegge, un chitarist a cărui pasiune pentru muzică şi experienţă în domeniul ingineriei electrice l-au condus spre asumarea actualei sale funcţii. Acesta a alcătuit playlist-ul modelului B-MAX pe baza recomandărilor altor specialişti, utilizând piese din propria colecţie sau cântece auzite la radio, ale căror nume şi le nota pentru a le folosi ulterior.

“Fiecare habitaclu are o acustică total diferită, iar un reglaj fin poate afecta în mod semnificativ ceea ce aude şoferul,” declară acesta. “Urechea umană poate detecta diferenţele subtile dintre sunete şi nimic nu poate întrece simpla ascultare a sistemului pentru reglajul final. Piesele pe care le-am folosit ne-au ajutat cu adevărat să identificăm elementele care aveau nevoie de reglaj. Însă după ce le-am ascultat de mii de ori, nu cred că mai vreau să le aud vreodată.”

Noul model Ford B-MAX va fi disponibil cu un sistem audio unic de calitate premium marca Sony. Acesta include opt difuzoare de înaltă performanţă şi un amplificator Sony de 4 x 25 waţi. Şoferii pot selecta muzica din unitatea radio/CD încorporată, care include un sistem Digital Audio Broadcast, sau de pe playerele lor muzicale portabile, conectate via USB sau Bluetooth.

Sursa: Ford Romania
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii