The BMW Art Car Collection 1975-2010
Expoziţia modelelor Art Car semnate de Andy Warhol, Jeff Koons şi David Hockney - Expuse în premieră în Marea Britanie, la East End Car Park.

Londra. ICA, în parteneriat cu BMW, primarul Londrei şi Festivalul Londra 2012, vor acapara o parcare emblematică în Shoreditch şi timp de două săptămâni, între 21 iulie şi 4 august, vor organiza o expoziţie unică: în premieră în Marea Britanie va fi prezentată Colecţia BMW ART CAR. Intrarea este gratuită.

Colecţia, iniţiată în urmă cu 35 de ani, include automobile BMW transformate de unii dintre cei mai renumiţi artişti ai lumii, printre care Alexander Calder, Frank Stella, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Ernst Fuchs, Robert Rauschenberg, M.J. Nelson, Ken Done, Matazo Kayama, César Manrique, Jeff Koons, A.R. Penck, Esther Mahlangu, Sandro Chia, Jenny Holzer şi David Hockney.

ART DRIVE! THE BMW ART CAR COLLECTION cuprinde creaţiile a 16 artişti internaţionali care vor fi expuse pe şase etaje din parcarea NCP, situată pe Great Eastern Street în Shoreditch. Proiectul, care reuneşte excelenţa BMW în designul auto şi pasiunea şi angajamentul ICA faţă de artă, constituie o oportunitate unică pentru iubitorii de artă şi design, dar şi pentru pasionaţii de maşini.

BMW ART CAR COLLECTION a început atunci când Hervé Poulain - pilot de curse din Franţa, dar şi un pasionat participant la licitaţii - l-a invitat pe prietenul său Alexander Calder să realizeze designul unui automobil pentru a transpune excelenţa artistică într-un "obiect aproape perfect". Rezultatul final a fost o maşină de curse care în cele din urmă avea să participe la ediţia din 1975 a cursei de 24 de ore de la Le Mans. Aşa a luat naştere proiectul BMW Art Car.

De atunci, unele dintre cele mai importante nume ale artei contemporane s-au adăugat colecţiei printr-o gamă vastă de interpretări artistice. Modelul Art Car realizat de David Hockney în 1995 a adus interiorul maşinii la exterior, dezvăluind astfel totul, de la componentele interne ale motorului până la partea spate a maşinii. Rauschenberg a încorporat transferul fotografic al picturilor lui Ingres, în timp ce Andy Warhol şi Roy Lichtenstein au folosit caroseria automobilului pentru a portretiza esenţa vitezei.

The BMW Art Car Collection 1975-2010
Declaraţii referitoare la "ART DRIVE! The BMW Art Car Collection 1975-2010"
Ruth Mackenzie, director al Festivalului Londra 2012, a declarat: "Festivalul Londra 2012 este încântat că poate colabora cu BMW şi ICA la o expoziţie care va fi unul dintre cele mai atractive evenimente pop up ale verii - Londra nu a mai văzut niciodată aceste maşini extraordinare, iar acest eveniment gratuit va fi punctul de atracţie al festivalului nostru".

"ICA este foarte încântat de colaborarea cu LOCOG, BMW şi municipalitatea londoneză în cadrul acestui proiect", a completat Gregor Muir, director executiv ICA. "Art Drive! reprezintă o oportunitate extraordinară pentru ICA de a atrage un public nou".

"Prin prezenţa BMW Art Cars la Londra, un vis devine realitate în cele din urmă. Cele 16 «sculpturi mobile» îi vor fascina pe toţi cei care apreciază arta, designul şi automobilele", a remarcat Dr. Thomas Girst, director pentru proiecte culturale în cadrul BMW Group.

"BMW mi-a dat un model al maşinii, iar eu l-am primit continuu. În cele din urmă, am considerat că ar fi o idee bună să arăt maşina ca şi cum aş vedea-o din interior." David Hockney

"Am încercat să ofer o descriere vie a vitezei. Dacă o maşină este foarte rapidă, toate contururile şi culorile se vor estompa." Andy Warhol

"Aceste maşini de curse sunt precum viaţa, sunt puternice şi cuprind multă energie. Poţi participa cu ele, să te alături acestora şi să laşi energia să te cuprindă." Jeff Koons

The BMW Art Car Collection 1975-2010
Implicarea culturală a BMW Group
De-a lungul ultimilor 40 de ani, BMW Group a iniţiat şi s-a implicat în peste 100 de proiecte culturale la nivel mondial. Compania pune accentul principal pe implicarea de durată în arta modernă şi contemporană, pe muzica jazz şi cea clasică, precum şi pe arhitectură şi design. BMW Group garantează libertatea absolută de creaţie în toate activităţile culturale în care se implică - aspect esenţial pentru lucrările artistice revoluţionare, ca şi pentru inovaţiile majore într-o afacere de succes. 

ICA
Institutul de Artă Contemporană [ICA] a fost fondat în anii '40 de un grup de artişti şi scriitori radicali, ca spaţiu de practică a artelor experimentale şi provocatoare. Deţine o poziţie unică la The Mall, în centrul Londrei, într-o clădire din perioada Regenţei, concepută de John Nash. De la mutarea în actualul sediu, în 1968, ICA a devenit sediul avangardei britanice şi continuă să aducă în prim-plan practicarea artei interdisciplinare.

Binecunoscut pentru susţinerea inovaţiilor şi a noilor talente în arta contemporană, ICA a căutat ca proiectul să cuprindă şi câţiva arhitecţi din East End, aflaţi în plină dezvoltare a carierei, precum Julia, Loop.pH şi My Beautiful City.

Olimpiada Culturală şi Festivalul Londra 2012
Olimpiada Culturală Londra 2012 este cea mai mare sărbătoare culturală din istoria modernă a Mişcării Olimpice şi Paralimpice. Întinsă pe parcursul a patru ani, aceasta este concepută să ofere oricărei persoane din Marea Britanie şansa de a fi parte a proiectului Londra 2012 şi să inspire creativitatea în pentru toate formele de cultură, în special în rândul tinerilor.

Punctul culminant pentru Olimpiada Culturală este Festivalul Londra 2012, spectaculoasa sărbătoare naţională întinsă pe parcursul a 12 săptămâni care reuneşte artişti de calibru din întreaga lume, dar şi pe cei mai buni din Regatul Unit. Până la 9 septembrie 2012, se va sărbători varietatea, calitatea şi accesibilitatea culturii britanice - una de calibru mondial -, inclusiv dansul, muzica, teatrul, artele vizuale, moda, filmul, comedia şi inovaţia digitală, oferind astfel celor din Marea Britanie să sărbătorească Jocurile Olimpice şi Paralimpice Londra 2012. 

Primarul Londrei
Primarul Londrei susţine un program vast de evenimente şi activităţi culturale gratuite pentru a face şi mai interesant anul 2012. Prin colaborarea cu artişti internaţionali remarcabili şi cu organizaţii culturale de calibru, acest program Mayor of London Presents are loc în fiecare colţ al capitalei pentru a completa Festivalul Londra 2012. Acesta include Showtime, cel mai mare festival de artă în aer liber organizat vreodată în capitală, cu o multitudine de artişti electrizanţi din Marea Britanie şi de pretutindeni veniţi în fiecare cartier, pe străzile mari, parcuri şi centre urbane; BT London Live, care aduce imagini în direct de la Jocuri, precum şi activităţi sportive şi de entertainment în Hyde Park, Victoria Park şi Trafalgar Square; şi Surprises care oferă spectacole pop-up şi experienţe unice în locaţii familiare şi neobişnuite, deasupra oamenilor şi pe acoperişul clădirilor emblematice. 

Echipa proiectului Art Drive!
Art Drive! Duce în premieră ICA în Shoreditch şi este localizat în Parcarea Great Eastern Street. Familiară la nivel local, parcarea va fi transformată într-o galerie temporară, cu grijă şi atenţie acordate utilizării materialelor şi tehnicilor ecologice în prezentări şi grafice. ICA şi-a unit forţele cu trei grupuri din estul Londrei în domeniul expoziţional, prezentării evenimentului şi designului grafic: My Beautiful City, Loop.pH şi Julia.

The BMW Art Car Collection 1975-2010
My Beautiful City
My Beautiful City (MBC) este specializată în producţia de evenimente unice. Am realizat un echilibru între designul sofisticat şi originalitate pentru a asigura o abordare inovatoare a producţiei şi gestionării evenimentului. Prin crearea unor experienţe speciale pentru clienţi privaţi şi corporate din lumea întreagă, MBC poate garanta că fiecare eveniment îi va impresiona şi îi va emoţiona pe oaspeţi. După ce a produs evenimente internaţionale la Paris, Roma, New York, Los Angeles, Tokyo şi Moscova, nicio provocare nu este prea mare. Creativitatea şi inovaţia reprezintă esenţa fiecărei producţii MBC, de la spectacole unice pe catwalk, la dineuri private, evenimente experimentale, lansări de produs, turnee muzicale şi experienţe de brand. Echipa din Londra, condusă de fondatorul/directorul de creaţie Robin Scott-Lawson, este compusă din directori de producţie, scenografi şi luminişti, animatori 3D, regizori de film şi fotografi - cu toţii experimentaţi.

Julia
Julia sunt Valerio Di Lucente (Italia), Erwan Lhuissier (Franţa) şi Hugo Timm (Brazilia). S-au întâlnit la Royal College of Art din Londra şi au înfiinţat studioul în 2008, după absolvire. Lucrările anterioare au inclus fonturi, postere, cărţi, identităţi şi website-uri pentru instituţii culturale şi companii comerciale, precum revista Wallpaper, The Royal College of Art, Design Museum şi British Council. 

Loop.pH
Loop.pH este un birou de artă şi design din Londra, care intervine la scară urbană pentru a recompune viaţa din oraş. Biroul a fost fondat în 2003 de Mathias Gmachl şi Rachel Wingfield pentru a crea o nouă practică a designului care ajunge dincolo de limitele de specialitate, are rol de mediator între media digitală şi cea biologică şi facilitează designul participativ şi meşteşuguri urbane. 

Sursa: BMW Romania
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii