BMW Zagato Roadster
Pebble Beach. La mai puţin de trei luni de la premiera senzaţională a BMW Zagato Coupé, BMW şi Zagato atrag atenţia din nou, de data aceasta la ediţia 2012 a Pebble Beach Concours d’Elegance, cu rezultatul celei mai recente colaborări a lor. Creat în doar şase săptămâni de asiduă muncă manufacturieră, BMW Zagato Roadster reprezintă un alt exemplu de măiestrie a carosierului italian şi de abordare elegantă a spiritului sportiv masculin iniţiat de BMW Zagato Coupé.

În cadrul Pebble Beach Concours d’Elegance, acest automobil unic s-a regăsit în cea mai bună companie posibilă. Anual, cunoscătorii şi exponenţii carosierilor clasici se reunesc pe coasta californiană a Pacificului pentru a discuta, a vedea şi a admira o varietate de automobile exotice. Cu alte cuvinte, cu greu se putea găsi un loc mai potrivit pentru premiera BMW Zagato Roadster.

Următorul pas al unei colaborări de succes.
Decizia lansării unei alte colaborări între BMW şi carosierul italian Zagato a fost luată la scurt timp după apariţia BMW Zagato Coupé. Încurajaţi de reacţia pozitivă pe care a stârnit-o versiunea Coupé, Adrian van Hooydonk - vicepreşedinte executiv BMW Group Design - şi Andrea Zagato au fost de acord să extindă parteneriatul. De această dată, planul a prevăzut un model Roadster. "Ne-am impus provocarea de a pregăti automobilul în timp pentru renumitul Pebble Beach Concours", a declarat Van Hooydonk. BMW Zagato Roadster a fost realizat corespunzător într-un interval de numai şase săptămâni de la primele idei de design până la finalizarea modelului. "Am reuşit să terminăm maşina la timp datorită experienţei pe care cele două companii o au în manufacturarea unicatelor deosebite şi remarcabilei munci de echipă", a completat directorul de design BMW.

Andrea Zagato a comentat: "Faptul că am reuşit să finisăm automobilul într-un timp atât de scurt demonstrează ce se poate realiza atunci când două companii de succes îşi unesc resursele. "BMW este un constructor cu realizări deosebite, care deţine o multitudine de cunoştinţe şi aptitudini tehnice în acest domeniu. Când combini toate acestea cu experienţa noastră în crearea de automobile în ediţii limitate şi cu procesele eficiente de producţie, ai toate motivele să realizezi un model frumos, precum BMW Zagato Roadster, într-un timp foarte scurt".

Designul - eleganţa italiană întâlneşte tradiţia bavareză a roadsterelor.
A devenit imediat clar că următorul model dezvoltat în comun în cadrul parteneriatului ar trebui să fie un roadster. Într-adevăr, nici un alt concept nu întruchipează mai bine fascinaţia pură a automobilului decât acest tip de maşină. Decapotat, cu două locuri şi cu performanţe excepţionale, modelul permite conducătorului să experimenteze la intensitate maximă senzaţiile dinamice şi plăcerea condusului. Pentru această combinaţie impetuoasă, BMW Zagato Roadster adaugă eleganţa "dolce vita" specifică italienilor, astfel că designerii au conferit automobilului propriul său caracter fără a-i estompa legăturile ancestrale.

BMW şi Zagato se pot lăuda că au o tradiţie lungă şi de succes în construcţia de modele roadster, iar BMW Zagato Roadster nu face decât să contopească genele ADN de design ale celor două companii. Fără îndoială, designul unui roadster înseamnă mai mult decât scoaterea pavilionului unui coupé. "Acest automobil a fost conceput nu doar ca un cabriolet elegant, ci şi ca o maşină sport masculină şi extrem de dinamică, prin care se evocă o experienţă puternică a condusului", a declarat directorul de design Zagato, Norihiko Harada, atunci când a descris filosofia de design din spatele BMW Zagato Roadster. Ca şi în cazul BMW Zagato Coupé, Roadster este gata pentru a fi condus - şi destinat pentru a fi condus la viteze mari.

Proporţiile maşini nu fac nici un secret din experienţa specială care îl aşteaptă pe conducător. Capota curbată şi ampatamentul lung contribuie la amplasarea habitaclului mult în spate, spre roţile propulsoare. Acolo, conducătorul şi pasagerul se regăsesc într-o poziţie joasă, extrem de sportivă, în interiorul cockpitului. Tratamentul suprafeţei - emblematic BMW - şi distribuţia bine definită a maselor optice specifică Zagato conferă modelului BMW Zagato Roadster o apariţie atletică - echilibrată şi nerăbdătoare, care cere să fie condusă.

Distinctive front-end design.
Grila radiatorului dispusă jos, completată de un grilaj al cărui design este compus din numeroase litere "z", precum şi farurile circulare duble şi bara faţă tridimensională formează imaginea expresivă a BMW Zagato Roadster, la fel ca la Coupé. Această zonă a automobilului este cea care realizează conexiunea de stil dintre cele două modele, prin care le oferă o identitate clară, le reflectă legăturile ancestrale şi, în acelaşi timp, le face uşor de recunoscut.

În faţă, BMW Zagato Roadster este tridimensional, foarte lat şi puternic conturat. Partea frontală, orientată dinamic spre înainte, coboară proeminent spre carosabil, şi oferă automobilului sentimentul de agilitate, ghemuit ca şi cum ar fi pregătit pentru a se năpusti. Capota conturată îşi extinde aura de dinamism, cu linii oscilante şi suprafeţe încordate, în timp ce perechea de prize de aer - integrate în capotă - furnizează un plus de aer în compartimentul motor şi evidenţiază prezenţa propulsorului foarte performant. Farurile concentrate accentuează caracterul orientat spre conducător şi potenţialul de mare viteză de care dispune maşina; "razorlight" - o bandă luminoasă LED dispusă în suprafaţa mată de deasupra farurilor - finisează aceste elemente printr-o amprentă elegantă suplimentară.

Mai jos, între faruri, este grila BMW a radiatorului în viziunea Zagato, cu contururi mate. Un detaliu care iese în evidenţă - prezent şi la BMW Zagato Coupé - este utilizarea a numeroase litere mici "z", şi ele mate, care fac grila să tragă atenţia. Acest aranjament dă grilei o mai mare profunzime şi oferă părţii frontale un plus de clasă.

BMW Zagato Roadster
Imagine laterală dinamică.
Lateralele BMW Zagato Roadster reflectă caracterul extravertit al fratelui Coupé. Distribuţia bine definită a maserelor vizuale şi spatele atractiv al unei creaţii Zagato se întrepătrund cu tratamentul familiar al suprafeţelor şi utilizarea formelor specifice de la modelele BMW. Datorită acestora, BMW Zagato Roadster se poate mândri cu o alură distinctivă şi atletică. Culoarea neagră a montanţilor A permite acestora să se piardă în fundal şi scoate în evidenţă şi mai mult caroseria automobilului.

Silueta BMW Zagato Roadster conturează o prezenţă echilibrată şi vioaie, capota extinsă, ampatamentul lung, consolele scurte şi spatele coborât contopindu-se într-un ansamblu sportiv şi încordat. Coreografia de bază a liniilor şi suprafeţelor este similară cu cea de la BMW Zagato Coupé, dar diferenţele subtile sunt vizibile la partea din spate. Ca ansamblu, comparativ cu versiunea Coupé, spatele pune un accent mai mare pe eleganţă, ceea ce arată o latură mai sportivă. La Roadster, liniile sunt mai fine, iar spatele este alungit mai jos. În plus, o linie fină suplimentară creează o conexiune optică între praguri şi bara spate, pentru a completa cu stil designul părţii spate.

Un alt detaliu remarcabil pentru BMW Zagato Roadster sunt roll-barurile - un element de design important pentru multe roadstere şi, de obicei, o caracteristică de identificare. Roll-barurile de la BMW Zagato Roadster sunt chintesenţa Zagato. Pentru aceste componente tehnice, sursa de inspiraţie a designerilor a fost aripa unui avion, iar aceştia au făcut experimente cu masa elementelor înainte de a le stabili ca o structură puternică, orientată spre înainte. "Roll-barurile - dinamice şi amplasate jos - sunt elementul atractiv care face ca BMW Zagato Roadster să fie recunoscut de la distanţă", declară Norihiko Harada. Culoarea maro le oferă un profil şi mai proeminent. Dacă ochiului i se va permite să privească şi mai în spate, crupa automobilului va furniza o concluzie armonioasă asupra întregii siluete. Printre detaliile atractive se numără prizele de aer care împodobesc aripile modelului Roadster, a căror formă face trimitere la fantele de pe capotă şi reproduce tema dinamică. Literele "z" argintii, poziţionate sub flancuri, fac referire la cooperarea dintre BMW şi Zagato.

Imaginea panoramică a maşinii evidenţiază modul în care acoperişul cu două bolţi, emblematic pentru Zagato, este interpretat la BMW Zagato Roadster sub forma soft topului. Pavilionul utilizează acest element cu două bolţi pentru a extinde liniile capotei spre spate, unde accentuează proporţiile musculoase ale modelului Roadster cu tracţiune spate. Aceste două cupole ale acoperişului - "doppia gobba" în limbajul local – reprezintă o semnătură caracteristică a designului Zagato şi pot fi regăsite la aproape orice maşină semnată Zagato.

BMW Zagato Roadster
Designul spatelui - sportiv, dar elegant.
Cizelată, partea spate de la BMW Zagato Roadster furnizează o dovadă clară a talentului rafinat al specialiştilor în caroserii de la Zagato. Spatele reprezintă perfecţiunea, ceea ce conferă sentimentul de calitate - asemenea unei sculpturi realizată dintr-un singur mulaj. Aici, gradul înalt de măiestrie din interiorul studioului de design Zagato şi experienţa vastă a companiei în prelucrarea formelor şi a suprafeţelor ies la lumină într-o manieră strălucitoare.

Luat ca ansamblu, spatele BMW Zagato Roadster este o apariţie prelungă şi foarte lată, ceea ce conferă automobilului o atitudine solidă şi o forţă prezentă pe şosea. Ca şi varianta Coupé, stopurile BMW Zagato Roadster sunt dispuse în spatele unui geam fumuriu. Suprafaţa de sticlă se extinde într-o bandă subţire neagră în jurul întregii zone spate, ceea ce subliniază geometria orizontală. Sub aceasta, difuzorul de culoare închisă face ca BMW Zagato Roadster să aibă o atitudine compactă, dar puternică. Ţevile de eşapament, poziţionate la limitele exterioare ale spatelui, accentuează şi mai mult, finisarea mată contribuind la amplificarea calităţii. Suprafeţele dintre ţevile de eşapament, finisate în nuanţa caroseriei, pun amprenta finală asupra părţii spate - distinctivă, apropiată de şosea şi evazată.

Repere şi detalii.
Caracterul unic al BMW Zagato Coupé este reflectat chiar şi de cele mai mici detalii. Jantele de 19 ţoli, din aliaj, cu designul sportiv clasic - cu cinci braţe - se aseamănă cu o elice, ceea ce oferă o conexiune subtilă cu originile celor două companii. Atât BMW, cât şi fondatorul Zagato - Ugo Zagato - au avut legătură cu aviaţia înainte de construcţia de automobile. Finisările mate, subtile şi atractive, contribuie suplimentar la imaginea laterală a maşinii.

Un punct de atracţie foarte special la BMW Zagato Roadster este vopseaua. Culoarea exclusivă pentru exterior, gri strălucitor cu o profunzime impresionantă, dă impresia că învăluie caroseria automobilului într-o mantie de metal lichid. În funcţie de cum cade lumina pe caroserie, spectrul de culori variază de la gri închis până la argintiu deschis, ceea ce dă viaţă suprafeţelor şi formelor BMW Zagato Roadster.

BMW Zagato Roadster
Interacţiunea dintre exterior şi interior.
Faptul că automobilul nu are pavilion face ca interiorul să fie cel care, deseori, atrage atenţia primul. Doar ulterior, atenţia se mută asupra exteriorului şi interacţiunii dintre exterior şi interior. BMW Zagato Roadster anulează această particularitate şi permite conştient ca limitele dintre interior şi exterior să se estompeze.

În acest scop, culorile şi materialele care realizează tranziţia de la interior la exterior degajă o exclusivitate specială. O bandă de piele maro înconjoară interiorul precum o şină pentru a crea o conexiune optică între interiorul automobilului şi exteriorul său. Pielea maro se extinde de la panoul de instrumente peste pragurile uşilor până în spatele scaunelor şi încorporează chiar şi protecţiile în caz de răsturnare. Înconjurând conducătorul şi pasagerul, ca un braţ protector, acest ornament de piele furnizează o tranziţie atractivă spre interiorul predominant negru. Nuanţa caldă de maro reapare la diferite suprafeţe din interior, inclusiv la cusăturile contrastante ale scaunelor, volanului şi uşilor, sau pe consola centrală. Interconexiunea culorilor şi compoziţia detaliilor scaldă interiorul BMW Zagato Roadster într-o ambianţă elegantă, în timp ce litera "z" de culoare maro, brodată pe scaune, este o referinţă clară la originile sale.

Interiorul este bine structurat, în stilul specific BMW, şi-l invită pe cel de la volan să oblige automobilul să-şi arate calităţile. Detalii precum liniile orizontale oscilante de-a lungul interiorului uşilor şi pe întreaga lungime a consolei centrale conferă un sentiment rarefiat de exclusivitate interiorului cu detalii sportive şi orientat spre conducător.

Acest caracter a fost preluat de designerii Zagato şi a fost accentuat prin conceptele exclusiviste de culori şi materiale. Rafinamentul materialelor şi calitatea detaliilor oferă o demonstraţie de stil pentru flerul sportiv şi orientarea spre conducător ale interiorului.

Zagato - un carosier cu tradiţie îndelungată.
Fondată de Ugo Zagato în 1919, compania Zagato este singurul carosier auto care se mai află în proprietate independentă. Încă de la începuturi, Zagato a avut o abordare minimalistă a creaţiilor, în strânsă legătură cu tradiţia milaneză a designului. Forma are prioritate faţă de detalii, în parte datorită consideraţiilor tehnice. Designerul de caroserii Ugo Zagato a învăţat meserie în aviaţie - printre altele -, acolo unde aerodinamica şi construcţia uşoară au roluri importante. Zagato a aplicat aceste principii cu rigurozitate în construcţia automobilelor şi imediat a sărbătorit o serie de victorii în curse, în calitate de carosier pentru Alfa Romeo. "Frumuseţea necesară" a aerodinamicii şi construcţiei uşoare a ajuns să reprezinte un maximum al designului, unul care a definit forma fiecărui model Zagato.

În prezent, când Andrea Zagato şi Marella Rivolta-Zagato reprezintă a treia generaţie a familiei ajunsă la conducere, compania se descrie ca fiind un studio de design care combină emoţia şi măiestria manufacturieră cu precizia tehnologiei revoluţionare. Zagato urmează tradiţia carosierilor de a dezvolta doar caroseria automobilului, în timp ce mecanica rămâne neschimbată. Peste 200 de concepte Vmax, ediţii speciale şi serii limitate au fost creare de-a lungul anilor şi au fost apreciate de cunoscători şi de colecţionari din lumea întreagă. În fapt, toate creaţiile Zagato sunt obiecte de colecţie râvnite şi valorează de câteva ori preţul pe care l-au plătit proprietarii iniţiali.

Sursa: BMW Romania
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii