Prototip Mini desenat de Alec Issigonis in 1958
British Science Association a invitat publicul să aleagă cele mai importante descoperiri ştiinţifice şi tehnice din ultimii 100 de ani - revoluţionarul automobil britanic de clasă mică a fost singura maşină nominalizată.

Clasamentele, statisticile şi sondajele se bucură de o tradiţie deosebită în Marea Britanie, acolo unde a apărut MINI. British Science Association a realizat un studiu major în cadrul căruia utilizatorii internetului au fost invitaţi să voteze cele mai importante şi mai influente inovaţii din ultimul secol în domeniul ştiinţei şi tehnologiei. Printre nominalizaţi s-a aflat şi versiunea clasică Mini, revoluţionarul automobil de clasă mică, al cărui design a fost creat de Alec Issigonis în 1959 şi care a avut un impact de durată asupra designului maşinilor.

Tracţiunea faţă, motorul dispus frontal şi montat transversal şi cutia de viteze aflată sub acesta au făcut ca versiunea clasică Mini să ofere spaţiul interior maximum posibil cu cea mai mică amprentă la sol - astfel a fost un etalon pentru automobilele de clasă mică şi compactă din generaţiile ulterioare. Şi în prezent, versiunea clasică Mini este privită ca o dovadă a talentului ingineresc din Marea Britanie. De altfel, Mini a fost singura maşină reţinută pe lista scurtă a inovaţiilor semnificative care erau "made in UK" - printre adversari s-au numărat invenţii precum tehnologia radar şi a ultrasunetelor, penicilina (antibiotic), proteza de şold, hovercraftul, motorul cu reacţie, ceasul atomic, oaia clonată Dolly şi World Wide Web.

La finalul perioadei de votare, versiunea clasică Mini a ocupat locul al doilea în categoria "Inovaţii ale Trecutului", reuşind să acumuleze 23% din preferinţele votanţilor. Richard Wiseman, profesor de psihologie la Universitatea Hertfordshire, a fost printre cei care au susţinut cauza Mini, despre care a declarat: "În primul rând, este o maşină foarte mică, aşa că numele i se potriveşte. Apoi, Mini a fost dovada geniului ingineresc prin faptul că motorul era montat transversal, dar mergea înainte - habar nu am cum se poate, dar este absolut impresionant. În al treilea rând, a fost protagonist într-unul dintre filmele mele favorite, The Italian Job. Vă aduceţi aminte cum au furat banii din bancă şi apoi s-au furişat pe străzile din Roma, nu? Au reuşit pentru că maşina era Mini, dacă era una mare s-ar fi blocat în trafic şi filmul dura mai puţin. Iată trei motive pentru care am votat Mini".

În categoria "Invenţii ale Trecutului", Mini a fost la un singur procent în urma câştigătorului, Maşina Universală a lui Alan Turing, cea care este considerată baza teoretică pentru toate computerele din prezent. Votul a avut loc în perioada în care a fost organizată Săptămâna Naţională a Ştiinţei şi Ingineriei, perioadă în care s-a dorit generarea unui interes deosebit pentru ştiinţă şi tehnologie, în special în rândul tinerilor. Sondajul a fost patronat de renumitul astrofizician de talie mondială Prof. Stephen Hawking de la Universitatea Cambridge.

Sursa: MINI Romania
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii