BMW Seria 4 Gran Turismo
BMW prezintă noul BMW Seria 4 Gran Coupé, primul coupé cu patru uşi din segmentul premium al clasei medii şi astfel extinde încă o dată portofoliul de modele. După lansarea versiunilor BMW Seria 4 Coupé şi Cabriolet, Gran Coupé este al treilea model al noii game BMW Seria 4 care prin proporţiile sale atletice este mai lung, mai lat şi mai dinamic decât orice altă serie anterioară din clasa medie. BMW Seria 4 Gran Coupé combină silueta subţire a unui coupé cu două uşi cu funcţionalitatea oferită de cele patru uşi şi spaţiul generos, inclusiv un portbagaj cu hayon lat. Noul model va fi prezentat în premieră la Salonul Auto de la Geneva şi urmează să debuteze pe pieţele din întreaga lume, inclusiv România, din vara acestui an.

Noi standarde eleganţă şi extravaganţă în clasa medie
BMW Seria 4 Gran Coupé are exact aceleaşi dimensiuni precum coupé-ul cu două uşi: lungime 4.638 mm, lăţime 1.825 mm şi ampatament 2.810 mm. În faţă, ambele modele sunt identice şi împart particularităţile de design specifice BMW precum grila dublă a radiatorului, farurile rotunde duble şi priza largă de aer din spoilerul frontal. Cu toate acestea, acoperişul BMW Seria 4 Gran Coupé este mai înalt cu 12 milimetri, mai lung cu 112 mm, curgând cursiv cursiv spre aripile spate şi hayon. Consolele scurte tipice BMW, capota lungă a compartimentului motor şi habitaclul dispus mult în spate definesc designul BMW Seria 4 Gran Coupé şi proporţiile sporive deosebite.

Linia extinsă a acoperişului aduce o serie de avantaje practice. De exemplu, în interior este mai mult spaţiu la nivelul capului, fără a menţiona şi confortul suplimentat. Volumul portbagajului - 480 de litri - este mai mare cu 35 de litri decât cel al versiunii cu două uşi.

Concept dinamic şi elegant cu elemente funcţionale
BMW Seria 4 Gran Coupé oferă pasagerilor, datorită configuraţiei cu patru uşi, un acces uşor în automobil. Uşile sunt fără ramă şi dispun de particularităţile de design specifice coupé-urilor BMW de clasă medie ceea ce accentuează eleganţa conceptului auto. Eleganţa funcţională a modelului cu 4+1 locuri este evidenţiată de instrumentele rotunde proeminente, cu tehnologie "black panel" şi monitor iDrive flat-screen. Deschiderea hayonului lat şi portbagajul spaţios uşurează încărcarea şi descărcarea bagajelor. Un plus de flexibilitate este conferit şi de spătarul banchetei, rabatabil 40:20:40. Volumul maxim al portbagajului este de 1.300 de litri şi este "best-in-class" dacă se ia în calcul actuala ofertă de coupé-uri cu patru uşi din segmentul premium. Hayonul este echipat standard cu mecanismul de deschidere/închidere electrică pentru confort maxim, iar funcţia Smart Opener poate fi comandată pentru ca deschiderea/închiderea hayonului să se realizeze prin mişcarea piciorului.

Numeroase opţiuni de personalizare oferite prin trei linii speciale de design, pachetul M Sport şi programul BMW Individual

Interiorul BMW Seria 4 Gran Coupé reprezintă eleganţa şi rafinamentul combinate cu o ergonomie remarcabilă. Toate butoanele de control sunt configurate pentru a oferi conducătorului acces optim la ele. Stratificare – gruparea elementelor funcţionale în structuri orizontale succesive – îmbunătăţeste ergonomia şi accentuează orientarea spre conducător tradiţională BMW. Liniile din cockpit se extind prin intermediul uşilor faţă şi al montanţilor B în partea din spate a habitaclului. Acestea creează un sentiment de unitate care cuprinde locurile faţă şi cele spate, aşa cum o fac şi tranziţiile panourilor interioare ale uşilor. Forma locurilor de pe banchetă aminteşte de aspectul a două scaune individuale, dar "suprafaţa consolei" dintre acestea - tapiţată şi ea - poate fi folosită pentru un al treilea pasager pentru o configuraţie de 4+1 locuri. Combinaţia de materiale şi calitatea deosebită a execuţiei definesc ambianţa premium de la bordul noului BMW Seria 4 Gran Coupé. Varianta standard a modelului, dar şi cele trei linii opţionale de deisgn (Modern, Luxury şi Sport) şi pachetul M Sport permit o personalizare remarcabilă a automobilului. Programul BMW Individual, disponibil chiar de la lansarea pe piaţă, include opţiuni pentru crearea unui automobil exclusivist cu pachete speciale de tapiţerie cu piele a interiorului, culori pentru exterior şi jante de 19 ţoli, din aliaj uşor.

Disponibile de la lansare: trei motoare pe benzină, cu patru şi şase cilindri, şi două motoare diesel cu patru cilindri
Noul BMW Seria 4 Gran Coupé oferă o selecţie de cinci motoare puternice, rafinate şi eficiente. Vârful de gamă este reprezentat de motorul pe benzină - 3,0 litri, şase cilindri -, care echipează modelul 435i şi care dezvoltă 225 kW/306 CP (consum de combustibil urban/extraurban/mixt: 11,4/6,2/8,1 l/100 km; emisii CO2: 189 g/km). BMW 428i Gran Coupé (consum urban/extraurban/mixt: 8,9/5,3/6,6 l/100 km; emisii CO2: 154 g/km) şi BMW 420i Gran Coupé (consum urban/extraurban/mixt: 8,7/5,1/6,4 l/100 km; emisii CO2: 149 g/km) sunt echipate cu motoare cu patru cilindri, uşoare şi puternice, care furnizează 180 kW/245 CP, respectiv 135 kW/184 CP. Asemenea tuturor variantelor diesel de la BMW, cele două motoare cu patru cilindri disponibile pentru BMW Seria 4 Gran Coupé sunt cunoscute pentru cursivitate, cuplu şi eficienţă remarcabilă. BMW 420d Gran Coupé (consum urban/extraurban/mixt: 5,8/4,1/4,7 l/100 km; emisii CO2: 124 g/km) oferă 135 kW/184 CP cu un consum mediu mixt, în funcţie de tipul de anvelope, de numai 4,7-4,9 l/100 km (4,6-4.7 l/100 km cu transmisie automată sport) şi sprintează de la 0 la 100 km/h în doar 7,7 secunde (7,5 secunde cu transmisie automată sport). Motorul de la BMW 418d Gran Coupé (consum urban/extraurban/mixt: 5,4/4,0/4,5 l/100 km; emisii CO2: 119 g/km) are o putere de 105 kW/143 CP şi un consum de 4,5-4.7 l/100 km.

Toate motoarele diesel şi pe benzină dispun de cea mai nouă tehnologie BMW TwinPower Turbo care permit controlul precis al amestecului de aer şi combustibil pentru un consum redus, dar şi un răspuns sportiv de la cea mai mică turaţie. Toate motoarele îndeplinesc standardele EU6 în privinţa emisiilor, ceea ce elimină costurile pentru timbrul de mediu la înmatriculare.

xDrive şi două transmisii Steptronic sunt disponibile
La lansarea modelului, BMW 428i Gran Coupé şi 420d Gran Coupé pot fi comandate opţional cu sistemul inteligent de tracţiune integrală BMW xDrive. (428i xDrive: consum urban/extraurban/mixt: 9,0/5,5/6,8 l/100 km; emisii CO2: 159 g/km; 420d xDrive: consum urban/extraurban/mixt: 6,1/4,2/4,9 l/100 km; emisii CO2: 129 g/km) Varianta standard a noului BMW Seria 4 Gran Coupé este echipată cu transmisie manuală cu şase trepte, dar toate motoarele pot fi combinate cu una din transmisiile opţionale, Steptronic cu opt trepte sau Steptronic sport cu opt viteze, care dispun şi de schimbare manuală a rapoartelor prin clapetele de pe volan.

BMW EfficientDynamics - performanţe sportive, consum redus
Caracterul elegant şi dinamic al BMW Seria 4 Gran Coupé este însoţit de o economie şi o eficienţă excelente. Acest consum deosebit de redus este asigurat prin pachetul de tehnologii BMW EfficientDynamics. Aceste inovaţii includ optimizarea economiei de combustibil pentru motoarele diesel şi pe benzină, conceptul construcţiei ultrauşoare şi aerodinamica rafinată cu dotări precum şasiu bine acoperit şi utilizarea Air Curtains şi Air Breathers.

Brake Energy Regeneration (generarea energiei la frânare), funcţia Auto Start-Stop, indicatorul punctului optim de schimbare a vitezelor şi gestionarea inteligentă a componentelor auxiliare electricecontribuie şi ele la reducerea consumului şi a emisiilor. Consumul este optimizat şi prin transmisia automată cu opt rapoarte, prin funcţia "coasting" (la ridicarea piciorului de pe acceleraţie, la viteze între 50km/h şi 160 km/h, cutia automată trece în modul neutru), dar şi prin modul ECO PRO.

BMW ConnectedDrive - 100% conectivitate.
Întreaga gamă de opţiuni BMW ConnectedDrive poate fi comandată pentru BMW Seria 4 Gran Coupé. Printre punctele de atracţie sunt sistemul de navigaţie Professional, Head-Up Display BMW integral color,, High Beam Assistant (asistare a fazei lungi) cu efect antiorbire, Active Protection (pregătire automată a automobilului în caz de accident iminent sau frânari puternice) şi cea mai recentă generaţie a tempomatului activ cu funcţie Stop & Go. Tehnologia inovatoare de interfaţă permite o integrare uşoară în automobil a terminalelor smartphone. Cu ajutorul acesteia, selecţia de aplicaţii (precum AUPEO! sau Deezer), aflată în continuă extindere. Aceasta oferă avantajul că funcţii noi pot fi adăugate automobilului prin simpla instalare a acestora pe telefonul mobil.

Concept şi design
Noul BMW Seria 4 Gran Coupé extinde gama de modele disponibile în clasa medie. Acesta combină silueta subţire a unui coupé cu două uşi cu funcţionalitatea oferită de cele patru uşi şi spaţiul generos, care include un portbagaj cu hayon foarte lat. Caracterul sportiv şi premium al BMW Seria 4 este combinat cu funcţionalitatea inteligentă şi eleganţa rafinată a unui Gran Coupé. În timp ce acest model împărtăşeşte aceeaşi lungime, lăţime, ampatament şi ecartament cu versiunea coupé în două uşi, linia acoperişului de la BMW Seria 4 Gran Coupé este mai lungă cu 112 milimetri şi coboară uşor spre partea spate a automobilului. Mai mult, silueta este mai înaltă cu 12 milimetri pentru a oferi mai mult spaţiu la nivelul capului şi un confort superior în partea din spate a habitaclului. Acest aspect contribuie la creşterea spaţiului pentru cap la toate locurile şi la amplificarea sentimentului general de spaţialitate interioară. Totodată, consolele faţă şi spate scurte, ampatamentul lung în comparaţie cu lungimea automobilului şi habitaclul dispus în spate sunt amprente specifice BMW care se completează echilibrul perfect al designului caroseriei şi apariţia elegantă a maşinii, inspirate de elegantul BMW Seria 6 Gran Coupé.

Coupé elegant cu calităţi de sedan şi touring
"Preluând indiciile de la un BMW coupé de mari dimensiuni, noul BMW Seria 4 Gran Coupé combină o siluetă dinamică şi subţire cu funcţionalitatea suplimentară şi spaţiul suplimentar din partea spate a habitaclului."
Won Kyu Kang, responsabil design exterior pentru BMW Seria 4.

Asemenea versiunii cu două uşi, dimensiunile modelului imprimă o prezenţă deosebit de sportivă. Linia extinsă a acoperişului, cele patru uşi fără ramă şi hayonul lat, operat electric (disponibil standard) oferă funcţionalitatea unui sedan în silueta unui coupé. Volumul portbagajului este de 480 de litri, acelaşi pe care îl oferă BMW Seria 3 Saloon. Spătarul scaunelor spate poate fi rabatat în raport 40:20:40 pentru a creşte capacitatea de încărcare la 1.300 de litri. Podeaua plată şi banda de încărcare din două elemente, realizată din oţel inoxidabil, sunt elemente practice care sunt combinate cu materiale premium. Astfel, BMW Seria 4 Gran Coupé poate transporta cu uşurinţă un cărucior pentru copii, doi saci de golf sau şase lăzi cu sticle de apă - fără a se utiliza funcţia de rabatare.

Spre deosebire de coupé-ul cu două uşi, BMW Seria 4 Gran Coupé oferă pasagerilor acces facil în automobil datorită configuraţiei cu patru uşi. Acestea sunt fără ramă, astfel că prezintă particularităţile de design ale modelelor coupe. Hayonul larg se armonizează perfect cu silueta generală. Când este închis, fluxul precis al articulaţiilor este mascat discret pentru a genera imaginea unei capote convenţionale de coupe. Operarea electrică a hayonului reflectă preocuparea pentru detaliile parctice. Elementele de acţionare sunt instalate vertical şi necesită foarte puţin spaţiu. Astfel, suprafaţa lunetei este mult mai mare şi oferă o vizibilitate foarte bună, fără a limita spaţiul de depozitare.

Atletic, elegant şi puternic din orice perspectivă
BMW Seria 4 Gran Coupé poate fi recunoscut imediat prin particularităţile clasice de design BMW precum grila dublă sau farurile rotunde duble. Contururile caroseriei sunt executate cu precizie, cu suprafeţe multifaţetate care disting aspectul părţii frontale. Farurile duble LED integrale pot fi comandate ca opţiune pentru a amplifica aura dinamică a automobilului, aisgurând însă şi o vizibilitate semnficativ crescută faţă de iluminarea cu Xenon. Prizele largi de aer, din trei secţiuni, din spoilerul faţă accentuează imaginea sportivă. Marginile extreme ale spoilerului dezvăluie galeriile de aer pentru aşa-numitele Air Curtains. Acestea generează o perdea de aer în jurul roţilor faţă, ceea ce îmbunătăţeşte eficienţa aerodinamică a BMW Seria 4 Gran Coupé.

Profilul este definit de capota lungă şi habitaclul împins în spate şi de combinaţia între linia curbată a acoperişului şi linia mediană, tipică pentru BMW, aplecată spre în faţă care creează împreună o tensiune dinamică. Liniile extinse şi suprafeţele conturate expresiv generează o interacţiune dinamică de lumini şi umbre. Aspectul vast şi fluid al geamurilor laterale, cu montantul B finisat în negru lucios, aproape invizibil, realizează o impresie omogenă. Al treilea geam din spate, în ansamblu, este o interpretare modernă a curbei Hofmeister, un alt element definitoriul al designului BMW integrat în montantul C. Suprafaţa extinsă a geamurilor creează un interior mai luminos şi îmbunătăţeşte vizibilitatea generală în partea din spate a habitaclului.

Partea din spate a maşinii dispune de linii orizontale clare care accentuează eleganţa sportivă. Stopurile sunt poziţionate pe marginea exterioară pentru a accentua ecartamentul lat şi pasajele puternic conturate ale roţilor. Când este privit din spate, acoperişul BMW Seria 4 Gran Coupé pare mai lat decât cel al versiunii cu două uşi pentru o imagine mai sportivă.

Eleganţă şi sportivitatea domină interiorul.
"Interiorul acestui coupé cu patru uşi reuneşte caracterul aparent contradictoriu al unui coupé cu două uşi dinamic cu eleganţa şi utilitatea unui BMW Sedan sau a unui BMW Gran Turismo."
Tim Shih, responsabil design interior pentru noul BMW Seria 4 Gran Coupé

Interiorul BMW Seria 4 Gran Coupé prezintă o fuziune elegantă între alura sportivă şi exclusivism. Stratificarea – gruparea elementelor funcţionale în structuri orizontale succesive – îmbunătăţeste ergonomia şi accentuează orientarea spre conducător tradiţională BMW. Eleganţa funcţională este evidenţiată de instrumentele rotunde proeminente, cu finisare "black panel" şi monitor iDrive flat-screen. Cockpitul şi partea spate a habitaclului sunt conectate vizual prin benzile decorative ce pornesc din panoul de instrumente şi se extind, de-a lungul secţiunii superioare a panourilor uşilor spre spatele automobilului. Această abordare este completată de pragurile bicolore ale geamurilor. Montantul B completează designul panourilor laterale şi include efectele grafice cursive pe întreaga suprafaţă. Suporturile lombare şi tetierele subţiri ale scaunelor spate sunt conturate astfel încât aparent să dea impresia unei singure piese, care completează caracterul sportiv al modelului cu 4+1 locuri.

Spătarul poate fi rabatat în raport 40:20:40 pentru a crea mai mult spaţiu pentru depozitare - cu podea plată pentru încărcare şi descărcare facilă. Când scaunul este complet rabatat, capacitatea maximă este de 1300 de litri. Dacă se rabatează doar segmentul central, patru adulţi pot călători confortabil în timp ce transportă obiecte lungi şi voluminoase precum plăci de snowboard, schiuri etc. Când nu este rabatată, secţiunea mediană oferă spaţiu pentru două suporturi de pahar. O dotare opţională este Smart Opener, care deschide automat hayonul printr-un simplu gest, o mişcare a piciorului sub bara spate,  pentru siutaţiile când mâinile sunt ocupat cu sacoşe, pachete etc.

Exclusivism: trei linii de design, program BMW Individual şi pachet BMW M Sport
Ambianţa premium a BMW Seria 4 Gran Coupé rezultă din culorile exclusive, combinaţia de materiale, alături de liniile de design pentru un aspect personalizat. BMW Individual şi pachetul M Sport completează posibilităţile de personalizare. Aceste dotări opţionale conferă BMW Seria 4 Gran Coupé cu un caracter şi o identitate aparte atât la interior, cât şi la exterior. Liniile Modern, Sport şi Luxury oferă diferite interpretări ale următoarelor elemente în contrast cu echiparea de bază: aspectul şi culoarea grilei duble a radiatorului şi a prizelor de aer, Air Breathers şi a capacelor oglinzilor retrovizoare, designul geamurilor laterale, ornamentele spoilerelor faţă şi spate, finisarea pragurilor laterale, emblemele laterale şi consola centrală finisată în negru lucios.

Pentru o apariţie extraordinară, programul BMW Individual oferă piele fină pentru interior şi panoul de instrumente, decoraţiuni exclusiviste din lemn şi finisări speciale pentru pragurile uşilor. Patru culori speciale pentru exterior, alături de particularităţile programului Individual, precum şi jantele de 19 ţoli, din aliaj uşor, completează lista de opţiuni din acest pachet.

Pentru a face cea mai dinamică apariţie, pachetul M Sport este disponibil încă de la lansarea modelului cu elemente speciale pentru caroserie, culori exterioare, jante din aliaj uşor şi tapiţerie din stofă şi piele.

Sport Line: La această linie opţională de echipare, elementele speciale de caroserie sunt evidenţiate în negru. Montantul B discret şi cele 9 lamele cromate ale grilei radiatorului sunt finisate în negru lucios, în timp ce elementele geamurilor laterale sunt în negru mat. Prizele de aer din spoilerul faţă şi Air Breathers în negru lucios atrag atenţia asupra elementelor aerodinamice ale BMW Seria 4 Gran Coupé. Aspectul sportiv este îmbunătăţit şi mai mult cu jantele de 18 sau 19 ţoli, din aliaj uşor, cu design double-spoke. Spatele se distinge şi el prin elemente de culoare închisă. O bandă decorativă neagră şi ornamentul evacuării finisat în negru cromat contribuie la imaginea dinamică. Prin contrast, interiorul exprimă caracterul sportiv prin accentele roşii. De exemplu, inelele interioare ale panoului de instrumente şi cusăturile de contrast de pe volan sunt în această culoare. Caracterul poate fi evidenţiat şi mai mult la BMW Seria 4 Gran Coupé cu opţiuni suplimentare precum scaunele sport cu piele Coral Red, capacele oglinzilor retrovizoare şi panoul de instrumente - ambele de culoare roşie.

Luxury Line: Cromul strălucitor, care evidenţiază accentele subtile, contribuie la caracterul deosebit de elegant al automobilului. Cele 11 lamele ale grilei radiatorului, cu partea frontală cromată, şi bara dublă transversală din priza de aer a spoilerului faţă reprezintă amprente foarte stilate. Air Breathers şi detaliile geamurilor, din crom lucios, contribuie şi ele la aspectul atractiv. Jantele din aliaj uşor - de 18 sau 19 ţoli - cu design cu multe spiţe dau o notă de rafinament. Din spate, BMW Seria 4 Gran Coupé poate fi identificat prin evacuare, benzile decorative orizontale din spoilerul spate şi emblema Luxury Line - toate finisate în crom lucios.

Accentele cromate armonizează şi ele interiorul luxos. Conturul sistemului audio şi al butoanelor de control pentru aerul condiţionat, precum şi inelele ce evidenţiază instrumentele de bord reprezintă amprente atractive. Pielea premium, prelucrată fin cu cusături precise, cu două variante de tapiţerie în patru variante de culoare - printre care Saddle Brown -, subliniază exclusivismul Luxury Line.

Modern Line: Elementele decorative de exterior - din aluminiu, finisate satinat - definesc estetica actuală a Modern Line. Cele 11 lamele din grila radiatorului, muchiile prizelor de aer exterioare din spoilerul faţă, decoraţiunile geamurilor, Air Breathers şi linia decorativă orizontală din spate sunt din aluminiu satinat, o dovadă a eleganţei. Stilul modern al caroseriei este completat de jantele opţionale din aliaj uşor, de 18 sau 19 ţoli, ce imită o turbină. Panoul de bord deschis la culoare şi volanul în nuanţă Dark Oyster creează un sentiment special de spaţiu luxos. Materialele contrastante, cu tapiţerie din piele sau stofă combinată cu accente din piele în nuanţe Oyster sau negru, şi selecţia de patru suprafeţe ornamentale cu benzi de accent în culoare Pearl Gloss Chrome evidenţiază aspectul interiorului.

Programul BMW Individual: Încă de la debut, BMW Seria 4 Gran Coupé poate fi livrat cu interior din piele fină, decoraţiuni elegante din lemn şi o varietate de jante care se adresează gusturilor exclusive ale fiecărui client.

Opţiunile de tapiţerie în şapte culori pentru scaune şi bord, cu cusături speciale contrastante, sunt disponibile în acest pachet de echipare, alături de volanul îmbrăcat în piele Merino Black şi finiare specială a pragurilor uşilor, cu inscripţie "Individual". Programul Individual include şi patru culori exclusive pentru exterior şi jante din aliaj uşor, de 19 ţoli.

Pachetul M Sport: Tehnologia, funcţiile şi dinamica extraordinară care disting fiecare automobil BMW se regăsesc puternic definte la BMW Seria 4 Gran Coupé. Acestea pot fi amplificate cu pachetul M Sport, disponibil de la lansarea modelului. Acest pachet de echipare este compus din elemente care accentuează performanţele pe şosea - de exemplu, dotări aerodinamice precum prizele largi de aer din faţă, difuzorul inserat în bara spate şi decoraţiunea panoului de butoane în culoarea automobilului. Stilul caracteristic M al jantelor din aliaj uşor, de 18 sau 19 ţoli, completează impresia îndrăzneaţă. În pachetul M Sport sunt oferite şase culori pentru exterior, inclusiv Carbon Black metalizat şi Estoril Blue metalizat, disponibile exclusiv pentru acest pachet de opţiuni.

În interiorul automobilului, dotări precum finisarea M a pragurilor uşilor, volanul M cu piele şi sprijinul M pentru piciorul conducătorului formează o ambianţă sportive şi totodată elegantă. Conducătorul şi pasagerul din faţă stau în scaunele elegante, cu aspect dinamic, tapiţate cu o combinaţie Hexagon/Alcantara, cu vipuşcă M şi cusături contrastante Royal Blue. Pentru un plus de rafinament al interiorului se poate comanda tapiţerie integral cu piele.

Dotările tehnice ale acestui pachet includ suspensie M Sport şi frâne opţionale M Sport, finisate contrastant în albastru.

Sursa: BMW Romania
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii