BMW Vision Future Luxury
Luxul modern condus de design şi inovaţie.
BMW Vision Future Luxury oferă o perspectivă pe termen lung asupra percepţiei pe care marca o are asupra înţelegerii luxului modern. Conceptul se evidenţiază prin fuziunea între exclusivitate şi inovaţie, prin experienţa condusului care este, şi de această dată, una emoţională şi exclusivistă. Toate acestea sunt exprimate prin designul remarcabil, alături de tehnologia inovatoare, conceptul de pionierat în privinţa construcţiei ultrauşoare, interfaţa utilizatorului integrată perfect şi experienţa condusului care se adresează optim cerinţelor tuturor ocupanţilor.

"Tehnologia inovatoare şi luxul modern au fost dintotdeauna o parte importantă a genelor mărcii BMW", declară Adrian van Hooydonk, Senior Vice President BMW Group Design. "Conceptele vizionare precum BMW Vision Future Luxury le-am utilizat pentru a demonstra unde putem ajunge cu aceste teme în viitor şi pentru a ne oferi surse noi de inspiraţie şi motivaţie. BMW Vision Future Luxury - cu tehnologii inovatoare, precizia meticuloasă şi calitate în fiecare detaliu - duce abordarea noastră privind luxul modern spre o nouă etapă."

Începutul unei noi abordări - designul
"Designul BMW Vision Future Luxury este mesagerul filosofiei noastre privind luxul modern, unul în care tehnologiile inovatoare joacă un rol extrem de important. Aceste inovaţii furnizează o experienţă nouă şi multifaţetată a luxului, care cuprinde tehnologia ultrauşoară inteligentă, designul inovator al interiorului şi un design radical schimbat al interfeţei cu utilizatorul", declară Karim Habib, directorul BMW Design, rezumând abordarea de design a BMW Vision Future Luxury.

Această abordare poate fi simţită cu uşurinţă la interior. De la un capăt la altul, designul exprimă forma şi funcţia tehnologiilor inovatoare. De exemplu, conceptul tehnologiei ultrauşoare inteligente a BMW Vision Future Luxury este exprimată în principiul de design al modelării selective. Cu alte cuvinte, geometria şi funcţiile specifice ale unei componente individuale sunt create dintr-o structură compozită stratificată, care cuprinde mai multe niveluri şi materiale diferite. Stratul de bază iniţial, din ţesătură fină de carbon, este urmat de un nivel funcţional care cuprinde componentele interfeţei cu utilizatorul, interfeţele de control şi afişare şi funcţiile de iluminare, după care urmează un alt strat structural, de susţinere a sarcinilor, realizat din aluminiu pentru o rezistenţă suplimentară. În cele din urmă, straturile superioare cuprind lemn, apoi piele pentru a crea o ambianţă caldă şi confortabilă. Cum geometria interiorului este redusă întotdeauna la esenţial, masa totală scade substanţial. Acest tratament face loc unei tranziţii aproape perfecte, dar şi unor suprafeţe fluide, foarte elegante.

Caracteristicile de neegalat pe care le are carbonul ca material - atât individual, cât şi în combinaţie cu materialele din jurul său - sunt utilizate optim în conceptul riguros al designului ultrauşor. Stratul de bază din carbon este vizibil la uşi, sub scaune şi mai ales la montantul B, unul cu design inovator, redus la forma sa cea mai simplă. Astfel, s-a renunţat la forma convenţională a montantul B. Construcţia din carbon permite ca ramele scaunelor să fie integrate în structura de susţinere a sarcinilor. De asemenea, există o conexiune cu pragurile uşilor şi cu consola centrală, ceea ce înseamnă că montantul B este doar unul foarte mic şi discret. Cu deschidere largă deosebit de generoasă şi luxoasă, uşile BMW Vision Future Luxury nu ar fi fost posibile fără această soluţie nouă a montantului B, din carbon.

Un nou design al interfeţei utilizatorului şi servicii BMW ConnectedDrive exclusive.
În zona conducătorului şi a pasagerului, liniile şi suprafeţele definite cu precizie creează sentimentul unui dinamism exclusivist. Designul panoului de instrumente îl completează îndeaproape pe cel al ecranelor. Conducătorul este înconjurat de cele trei ecrane conectate, care creează cockpitul caracteristic BMW, orientat spre conducător. Tehnologia tridimensională a afişajelor înseamnă că, la nivel vizual, stilul panoului de instrumente pare să se transfere chiar în ecrane. Cu alte cuvinte, pentru privitor, spaţiul interior pare să continue în structurile solide ale panoului de instrumente, ceea ce generează impresia unui sentiment fără precedent de profunzime şi spaţialitate.

Afişajul din partea stângă prezintă în principal informaţii legate de automobil, în timp ce monitorul central - programabil - afişează vitezometrul, turometrul şi alte informaţii, precum şi date suplimentare adaptate contextului, prezentate doar atunci când sunt relevante. În acelaşi timp, monitorul din dreapta - Driver Information Display (afişaj de informare a conducătorului) - furnizează informaţii suplimentare pentru infotainment. De asemenea, conducătorul are opţiunea de a controla toate aceste funcţii prin comandă vocală.

BMW Vision Head Up Display.
Totuşi, afişajul principal pentru conducător este BMW Vision Head Up Display. Acest afişaj transformă imaginea pe care conducătorul o are asupra lumii reale. Proiectează informaţii esenţiale în câmpul vizual al celui de la volan, pe trasa de deplasare. Clădirile, indicatoarele rutiere sau pericolele pot fi evidenţiate direct în mediul real, direcţionând selectiv atenţia conducătorului spre informaţiile care sunt importante într-un anumit moment. Această tehnologie oferă o nouă dimensiune în ceea ce priveşte funcţiile de asistare a conducătorului precum Speed Limit Info (informaţii privind limita de viteză), unde indicatoarele rutiere pot fi identificate şi evidenţiate în câmpul vizual al conducătorului, sau Traffic Light Assistant (asistare pentru semafoare), care furnizează informaţii în timp real cu privire la fazele semafoarelor.

În locul unui afişaj central comun pentru conducător şi pasagerul din faţă, BMW Vision Future Luxury oferă ocupanţilor locului din dreapta propriul Passenger Information Display. Acest monitor este conectat la Driver Information Display prin intermediul unui panou tactil, prin care se poate face schimb de informaţii între conducător şi cel din dreapta lui. Aplicaţii precum rezervarea biletelor la operă direct din automobil - prin intermediul serviciului BMW ConnectedDrive Luxury Concierge - pot fi afişate în Passenger Information Display, unde nu există riscul distragerii atenţiei conducătorului. Funcţiile relevante pot fi controlate confortabil de către pasagerul din faţă cu ajutorul controlerului iDrive cu interfaţă tactilă.

Tabletă cu comandă tactilă pentru locurile din spate.
În spate, două Rear Seat Displays (afişaje pentru locurile din spate) - cu marginea din carbon - şi Rear Seat Touch Command Tablet (tabletă detaşabilă cu comandă tactilă pentru locurile din spate) dau amprenta finală conceptului integrat de interfaţă a utilizatorului la BMW Vision Future Luxury. Aceste afişaje pot comunica cu monitoarele din faţă, dar şi cu serviciile BMW ConnectedDrive. Totul - de la informaţii relevante pentru călătorie, precum viteza sau durata, până la cele conexe serviciilor Luxury Concierge - poate fi afişat într-o manieră simplă şi personalizată. De asemenea, este posibilă utilizarea conţinutului online entertainment precum streaming video şi de muzică, dar şi jocuri. Conţinutul şi funcţiile pot fi controlate de pe scaunele din spate prin utilizarea Rear Seat Touch Command Tablet detaşabile din consola centrală.

Spaţiu personal în spate.
Pentru pasagerii din spate, BMW Vision Future Luxury oferă un adevărat paradis luxos al spaţiului personal. Două scaune individuale, mari şi puternic conturate, îi îmbie pe pasageri să se retragă în propria "zonă de confort". Masa retractabilă, Rear Seat Displays înclinate şi spătarele rigide ale scaunelor din faţă creează o ambianţă privată, separând această zonă de restul interiorului. Sentimentul de intimitate este accentuat de geometria modernă şi fluentă şi prin utilizarea materialelor rafinate, cu suprafeţe generoase de lemn care se extind de la raftul de sub lunetă pentru a-i înconjura pe pasageri într-un spaţiu tridimensional elegant. Plasate strategic, lamelele luminoase integrate în lemn evocă stilul înconjurător şi, cu strălucirea lor caldă, accentuează ambianţa modernă şi confortabilă. Piele de cea mai bună calitate, prelucrată pentru a păstra culoarea şi textura naturală, în nuanţe maro Batavia şi Silk mai deschis, piele nubuk de culoare Silk şi maro cald, lemn de tei stratificat - toate acestea au o aură naturală care oferă un aspect vizual şi o calitate unice. Separarea dintre materialele închise din partea superioară şi cele deschise din jumătatea inferioară creează senzaţia de căldură şi sentimentul luxos de spaţiu. Covoraşul gros din mătase pură completează varietatea de materiale exclusiviste din interiorul BMW Vision Future Luxury.

Exclusivitate şi eleganţă - designul exterior.
Când este privit din lateral, proporţiile perfecte - precise, ordonate şi elegante - transmit exclusivismul BMW Vision Future Luxury. Ampatamentul lung, consolele scurte şi habitaclul amplasat jos şi mult în spate oferă siluetei extinse un dinamism rafinat. În stilul BMW emblematic, o linie de contur sculptată discret creează un arc încordat de-a lungul părţii laterale a automobilului, iar suprafeţele opulente de sub această linie au fost configurate, ca întotdeauna la BMW, de modelatori cu experienţă. Acest design sculptat manual oferă suprafeţelor un caracter emoţional special care nu ar fi fost posibil dacă era generat de un computer. Rezultatul este accentuat suplimentar de culoarea Liquid Platinum Bronze a caroseriei, care generează un efect cald şi strălucitor. Un artificiu exclusiv în lateralul automobilului este reprezentat de oglinzile retrovizoare, care dau impresia că au crescut natural din decoraţiunile cromate ale ferestrelor. Conceput ca o continuare vizuală a decoraţiunii cromate, suportul subţire este ataşat în partea de jos a oglinzii, ceea ce îi oferă un aspect graţios, dând impresia că pluteşte în aer.

BMW EfficientDynamics: îmbunătăţiri ale aerodinamicii şi tehnologiei de construcţie ultrauşoară.
Designul exterior demonstrează perfect nivelul avansat al aerodinamicii şi al construcţiei ultrauşoare de care dispune BMW Vision Future Luxury. De exemplu, linia acoperişului - specifică unui coupé - şi capota înclinată a portbagajului reduc semnificativ forţa de rezistenţă aerodinamică. Aflate la baza suprafeţelor exterioare puternic conturate, soluţiile rafinate oferă direcţionarea optimă a curentului de aer. Acestea includ sistemul Air Breather dispus în spatele pasajelor roţilor faţă, montantul cu direcţionare internă a aerului şi fantele din bara spate care elimină aerul din pasajele roţilor. O bandă elegantă de carbon dispusă în zona pragurilor uşilor scoate în evidenţă conceptul inovator al construcţiei ultrauşoare, bazat pe aluminiu şi carbon. Aceste două materiale foarte uşoare sunt utilizate - individual şi în tandem - în locurile potrivite pentru a se obţine efectul maxim.

Faruri laser BMW.
Cu un design clar şi simplu, indiciile tradiţionale ale părţii frontale BMW - grila dublă a radiatorului şi farurile duble - evidenţiază instantaneu identitatea de brand a BMW Vision Future Luxury. Contururile subţiri ale farurilor sunt un alt indiciu al tehnologiei inovatoare care se află în spatele lor: farurile laser BMW. Această tehnologie nouă nu numai că deschide drumul pentru o interpretare foarte compactă şi dinamică a farurilor rotunde duble specifice BMW, ci impune şi standarde complet noi în ceea ce priveşte luminozitatea, raza şi intensitatea. Fasciculul concentrat şi paralel este de zece ori mai intens decât cel al sistemului LED. Datorită consumului redus de energie şi cerinţelor de montare a luminilor laser, această tehnologie este principalul candidat pentru utilizare la automobilele viitorului.

Sub faruri, spoilerul faţă accentuează stilul elegant al părţii frontale. La limitele exterioare ale spoilerului, deflectoarele elegante din carbon ascund o serie de dotări aerodinamice BMW EfficientDynamics. Deflectoarele subţiri de aer sunt realizate din carbon, ceea ce evidenţiază încă o dată conceptul inteligent al construcţiei uşoare ce a fost utilizat la BMW Vision Future Luxury. O bandă cromată subţire, aflată pe deflectoare, delimitează sistemul fluxului de aer.

Stopuri OLED.
Liniile orizontale ale profilului lateral alunecă uşor în spate într-un artificiu final. Ca şi în faţă, stilul caroseriei este intenţionat unul discret, ceea ce permite ca stopurile inovatoare, subţiri şi înguste să facă o impresie puternică. În premieră la un automobil BMW, stopurile sunt alcătuite din LED-uri organice, ceea ce deschide drumul pentru o interpretare complet nouă a luminilor BMW în forma caracteristică - litera L. Stopurile de formă L de la BMW Vision Future Luxury cuprind numeroase OLED-uri mici, şi ele în formă de L.

Un LED organic constă din straturi de semiconductori din compuşi organici, dispuse între două electrodiode. Stratul de polimer ce emite lumină are o grosime de aproximativ 400 de nanometri, adică de aproape 400 de ori mai subţire decât firul de păr. LED-urile organice nu sunt doar foarte subţiri, extrem de flexibile şi produc şi o iluminare uniformă pe întreaga lor suprafaţă. Datorită dimensiunilor foarte subţiri şi pentru că nu necesită reflectoare pentru a produce dispersarea largă a luminii, acestea deschid posibilităţi complet noi de utilizare a luminii în automobil.

Sursa: BMW Romania 
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii