Moses Lake
Investiţii suplimentare de 200 de milioane de dolari.
Capacitatea pe termen mediu: 9.000 de tone pe an.
Moses Lake va deveni cea mai mare uzină de fibră de carbon din lume.
Forţa de muncă din Moses Lake va ajunge la 200 de angajaţi.

Datorită cererii ridicate de fibră de carbon în producţia de automobile, SGL Automotive Carbon Fibers va tripla capacitatea de producţie a uzinei de fibră de carbon din Moses Lake (statul Washington, SUA). Această decizie a fost anunţată de cei doi parteneri ai joint venture-ului, SGL Group şi BMW Group, la ceremonia de inaugurare a extinderii locaţiei. Pentru extindere va fi făcută o investiţie de 200 de milioane de dolari, sumă care va completa cele 100 de milioane de dolari deja investite. Extinderea locaţiei, prevăzută a se încheia la începutul anului 2015, va transforma uzina din Moses Lake în cea mai mare fabrică de fibră de carbon din lume. Prin crearea anticipată a 120 de noi locuri de muncă, numărul angajaţilor de la Moses Lake va creşte de la 80, câţi sunt în prezent, la 200 de oameni. Ca urmare a proceselor automate de producţie, extinderea uzinei din Moses Lake va permite în viitor ca BMW Group să folosească materiale bazate pe fibră de carbon şi la alte modele de serie, cu costuri competitive şi în cantităţi mari.

În prezent, uzina din Moses Lake operează două linii de producţie, destinate exclusiv modelelor BMW i, cu o capacitate anuală de aproximativ 3.000 de tone de fibră de carbon. Încă din această vară, SGL Automotive Carbon Fibers va dispune de alte două linii de producţie (a treia şi a patra - aflate în prezent în construcţie) la Moses Lake, astfel că uzina îşi va dubla capacitatea anuală la 6.000 de tone. Ceremonia de inaugurare a construcţiei liniilor 5 şi 6 a fost primul pas spre triplarea capacităţii de producţie la 9.000 de tone anual, acesta fiind obiectivul pe termen mediu. Energia necesară pentru producţia fibrei de carbon este generată integrală din hidroenergie.

"Prin producţia ridicată de fibră de carbon şi standardele exigente privind calitatea, Moses Lake impune noi standarde în domeniu. În prezent, locaţia este producătorul de fibră de carbon cu cea mai rapidă dezvoltare din lume. Împreună cu BMW Group, am realizat o activitate de pionierat prin impunerea CFRP (plastic ranforsat cu fibră de carbon) ca material în producţia de serie a automobilelor. Într-o combinaţie de materiale, CFRP oferă noi oportunităţi în construcţiile ultrauşoare pentru o mobilitate ecologică", a explicat Dr. Jürgen Köhler, CEO al SGL Group.

Dr. Klaus Draeger, membru în Consiliul Director BMW AG / responsabil pentru achiziţii şi reţeaua de furnizori: "CFRP este un material important pentru industria auto a secolului XXI. În demersul nostru de a identifica materiale cât mai uşoare pentru a reduce masa automobilului - astfel reducem consumul şi emisiile de carbon -, acest material joacă un rol primordial. Ca parte a combinaţiei inteligente de materiale, în viitor vom utiliza carbon şi la alte modele, pe lângă gamele BMW i şi BMW M. Datorită experienţei SGL Group şi cunoştinţelor pe care le deţinem în producţia de serie a componentelor CFRP, vom putea produce materiale high-tech ultrauşoare şi pentru alte modele de serie, cu costuri competitive şi în cantităţi mari".

Uzina de fibră de carbon din Moses Lake este un element important în strategia urmată de cele două companii, care anticipează producţia la scară industrială a plasticului ranforsat cu fibră de carbon (CFRP) pentru utilizare în viitoarele concepte auto. Până acum, fibra de carbon produsă la Moses Lake este utilizată exclusiv pentru modelele BMW i. De la începutul acestui an, uzina din Leipzig a produs peste 5.000 de automobile BMW i3. În prezent, volumul zilnic de producţie este de 100 de unităţi. Mai mult, de-a lungul ultimilor zece ani, BMW Group a folosit materiale high-tech ultrauşoare şi la modelele BMW M.

Andreas Wüllner, CEO al SGL Automotive Carbon Fibers: "În decurs de numai patru ani, SGL Automotive Carbon Fibers a reuşit să devină cel mai mare producător mondial de fibră de carbon. Industria auto se va orienta tot mai mult spre CFRP pentru că este materialul viitorului".

Disponibilitatea energiei regenerabile a fost crucială în decizia privind locaţia din Moses Lake.
În cadrul acordului pentru joint venture, BMW Group şi SGL Group au făcut o investiţie iniţială de 100 de milioane de dolari în locaţia din Moses Lake, astfel că au creat 80 de locuri de muncă în 2013. Jay Inslee, guvernatorul statului Washington: "Felicitări BMW Group şi SGL Group pentru inaugurarea celei de-a cincea şi a şasea linii de producţie de la uzina din Moses Lake. Statul Washington este mândru să fie partener cu BMW. Tehnologia fibrei de carbon a realizat o evoluţie în producţia din SUA, iar uzina din statul Washington se află în fruntea acestei evoluţii".

Producţia fibrei de carbon necesită o mare cantitate de energie. În consecinţă, factorii decisivi pentru realizarea uzinei de fibră de carbon din Moses Lake a inclus disponibilitatea hidroenergiei regenerabile, precum şi a costurilor competitive cu energia în statul Washington. De asemenea, disponibilitatea angajaţilor calificaţi a avut o influenţă asupra deciziei favorabile privind locaţia, care a fost luată în aprilie 2010. Ceremonia de inaugurare a uzinei a avut loc în iulie 2010, iar deschiderea producţiei în septembrie 2011. Dr. Jörg Pohlman, CEO al SGL Automotive Carbon Fibers: "Am beneficiat de o susţinere deosebită din partea autorităţilor regionale din Grant County şi Moses Lake, un element decisiv care a făcut posibilă această dezvoltare rapidă din ultimii ani. Prin extinderea locaţiei, trecem de un moment important în asigurarea viitorului acestei uzine".

Producţia compozitelor din fibră de carbon.
Producţia materialelor compozite din fibră de carbon pentru fabricarea automobilelor necesită numeroase etape: precursorul esenţial, care se bazează pe fibra poliacrilonitril, este realizat în cadrul unui joint venture între SGL Group şi compania japoneză Mitsubishi Rayon din Otake (Japonia). În etapa următoare, fibra poliacrilonitril este transformată în actuala fibră de carbon la Moses Lake. Ulterior, acest material este procesat la a doua locaţie a joint venture-ului, la Wackersdorf (Germania), şi transformat în straturi textile de fibră de carbon, punctul de pornire pentru producţia componentelor CFRP ale caroseriei la uzinele BMW din Landshut şi Leipzig. La modelele BMW i, CFRP deţine deja o cotă semnificativă în combinaţia de materiale, o premieră în acest domeniu şi în producţia de serie. În cadrul acestui joint venture, BMW Group are acces pe termen lung la acest material important şi inovator. SGL Group îşi oferă experienţa cu materialele de înaltă performanţă şi cu materialele bazate pe fibră de carbon.

SGL Group - The Carbon Company
La nivel mondial, SGL Group este unul dintre principalii fabricanţi ai produselor pe bază de carbon. Portofoliul său vast cuprinde de la produse din carbon şi grafit până la fibre de carbon şi materiale compozite. Principalele competenţe ale SGL Group sunt experienţa în tehnologii la temperaturi ridicate, precum şi aplicarea acestora sau cunoştinţele dobândite de-a lungul anilor. Aceste competenţe permit companiei să utilizeze vasta bază materială la capacitate maximă. SGL Materialele pe bază de carbon produse de SGL Group combină numeroase proprietăţi unice precum conductibilitatea electrică şi termică, rezistenţa la căldură şi coroziune, precum şi rezistenţa mecanică ridicată combinată cu masa redusă. Ca urmare a modificărilor privind utilizarea materialelor, se înregistrează - din partea unor industrii din ce în ce mai diverse - o creştere a cererii pentru materialele şi produsele foarte performante pe care le oferă SGL Group. Produsele SGL Group sunt utilizate în special în industria metalurgică (oţel şi aluminiu), auto şi chimică, precum şi în domeniul semiconductorilor, al energiei solare şi al LED-urilor sau al acumulatorilor litiu-ion. Materialele şi produsele bazate pe carbon sunt utilizate tot mai mult şi în industria energiei eoliene, în cea aerospaţială şi în cea de apărare.

Cu 44 de locaţii de producţie dispuse în Europa, America de Nord şi Asia, precum şi o reţea de service care acoperă peste 100 de ţări, SGL Group este o companie cu prezenţă la nivel global. În 2013, forţa de muncă a companiei a fost de aproape 6.300 de angajaţi, generând vânzări de 1,477 miliarde de euro. Sediul central al companiei se află la Wiesbaden (Germania).

SGL Automotive Carbon Fibers
SGL Automotive Carbon Fibers (ACF), un joint venture între BMW Group şi SGL Group, a fost fondat în 2009 pentru furnizarea exclusivă a materialelor din fibră de carbon către BMW Group. SGL Automotive Carbon Fibers stabileşte noi standarde prin producţia sa sustenabilă şi eficientă din punct de vedere al costurilor şi poziţionează BMW Group ca fiind primul constructor auto care utilizează plastic ranforsat cu fibră de carbon (CFRP) în producţia serie. Materialele din fibră de carbon, care sunt utilizate în habitaclul modelelor BMW i, vor permite un design complet nou al automobilelor. Experienţa SGL Automotive Carbon Fibers înseamnă că automobilele vor fi semnificativ mai uşoare, asigurând totodată cea mai înaltă siguranţă. SGL Automotive Carbon Fibers are două locaţii de producţie. La Moses Lake (statul Washington, SUA), bobinele de fibră de carbon sunt produse, apoi sunt procesate în ţesături la cea de-a doua uzină, la Wackersdorf (Germania). Moses Lake are o forţă de muncă de 80 de angajaţi, în timp ce la Wackersdorf lucrează 150 de oameni.

Sursa: BMW Romania
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii