Radu Necula s-a impus în duelul cu Szabo Csongor în Cupa Suzuki la Cotnari Rally Iași și este acum lider la general în competiția monomarcă cu un avans de un singur punct față de Szabo Csongor.

Radu Necula
Radu Necula s-a impus în duelul cu Szabo Csongor în Cupa Suzuki la Cotnari Rally Iași și este acum lider la general în competiția monomarcă cu un avans de un singur punct față de Szabo Csongor. Peter Kelemen și Alex Ardelean păstrează și ei șanse matematice la titlu cu o etapă rămasă de disputat în Cupa Suzuki.

Cotnari Rally Iași, etapa a șaptea din Campionatul Național de Raliuri Dunlop, a fost din nou scena unor dueluri spectaculoae în Cupa Suzuki, patru piloți având încă șanse la titlul acestui sezon. Astfel, Radu Necula, Szabo Csongor, Peter Kelemen și Alex Ardelean sunt piloții care mai au șanse matematice la titlul din 2016 în Cupa Suzuki, înaintea etapei de la Harghita, ultima din calendarul competițional.

Etapa de la Iași a început joi seară cu super speciala Râpa Galbenă câștigată de Szabo Csongor și Robert Maior. Vineri au fost programate patru probe speciale câștigate de echipajele Alex Ardelean/Horațiu Baltador (1), Radu Necula/Adrian Temeș (2) și Peter Kelemen/Gyula Molnar (1), practic toți cei patru piloți aflați în cursa pentru titlu în Cupa Suzuki reușind să se impună pe cel puțin o probă în primele două zile ale raliului.

Alex Ardelean a terminat ziua de vineri în postura de lider cu un avans de 7,4 secunde față de Radu Necula, clasamentul fiind completat de Szabo Csongor, Peter Kelemen, Andrei Stan și Ioan Zarug. 

Alex Ardelean a început ultima zi a raliului cu încă o victorie și și-a mărit avansul în clasamentul general al Cupei Suzuki. În final, pilotul echipei Sibiu Racing Team a terminat doar pe locul 4, după o problemă electrică care l-a costat 5 minute. “Am avut un ritm foarte bun pe tot parcursul acestei etape, dar din păcate am pierdut poziția de lider pe ultima probă din cauza unei probleme tehnice. Avem șanse mici la titlu în Cupa Suzuki, dar pentru Raliul Harghitei obiectivul principal este să ajutăm cât mai mult echipa să termine sezonul pe prima poziție, așa că mergem la victorie și cine știe”, a spus Alex Ardelean, care are 136 de puncte în clasamentul Cupei Suzuki.

Problemele avute de pilotul Sibiu Racing Team l-au propulsat pe Radu Necula pe prima poziție după cele 9 probe speciale pe macadam. “Pentru noi a fost un raliu plin de evenimente. Am rămas după prima probă fără prima treaptă a cutiei de viteze și am pierdut secunde prețioase la starturi și în acele de păr. Am avut noroc că problema nu a devenit mai gravă și am mers mai departe. Pe speciala a șasea am lovit un cap de pod unde am strâmbat brațul și o roată, dar din nou am avut noroc și am terminat bucla fără să pierdem mai mult de 20 de secunde. Am pierdut și difuzorul de la bara spate pe probe dar ne-a sărit în ajutor un proprietar de Suzuki Swift Sport din Iași, căruia îi mulțumesc cu această ocazie pentru gestul său. Rezultatul ne ajută foarte mult în lupta pentru titlu și așteptăm cu mare interes ultima etapă din acest sezon”, a spus Radu Necula, liderul din Cupa Suzuki cu un total de 169 de puncte.

Szabo Csongor a câștigat încă două speciale sâmbătă și a terminat pe locul 2, la patru secunde în spatele învingătorului. “Lupta pentru titlu se va da la Harghita așa că vom face tot posibilul să câștigăm acolo. Este o diferență de un singur punct și vom ataca până pe ultima proba specială”, a spus Szabo Csongor.

Podiumul de la Iași a fost completat de Peter Kelemen, care rămâne și el cu șanse matematice în lupta pentru titlu. “Pe speciala a doua am făcut o pană de cauciuc și am terminat cu greu proba. Chiar dacă am avut un ritm bun pe următoarele probe nu am putut recupera timpul pierdut acolo. Aștept cu mare entuziasm ultima etapă de la Harghita și sper că lupta pentru primele locuri va fi la fel de interesantă”, a spus Peter Kelemen.

Ioan Zarug a încheiat raliul pe locul 5 în Cupa Suzuki, iar Andrei Stan a fost nevoit să abandoneze. “Am avut un sezon cu doar câteva starturi în Cupa Suzuki, dar m-am simțit excelent la volan pe macadam și îmi doresc ca sezonul viitor să avem și mai multe participări în campionat”, a spus Ioan Zarug.

După etapa de la Iași sunt în continuare patru piloți care mai au șanse la titlu în Cupa Suzuki După aplicarea regulii N – 1 (anularea celui mai slab rezultat din prima jumătate a sezonului), Radu Necula este lider cu 169 puncte, urmat de Szabo Csongor (168 p), Peter Kelemen (156 p), Alex Ardelean  (136 p), Călin Bucur (47 p), Andrei Stan (30 p), Ioan Zarug (30 p), Andrei Mușețeanu (22 p), Cristi Rus (20 p) și Gabriel Ene (18 p). “Va fi o etapă extrem de interesantă la Harghita. Avem o diferență de un singur punct între primii doi clasați și următorii doi au și ei șanse matematice la titlu. Cred că a fost unul dintre cele mai echilibrate și disputate sezoane din Cupa Suzuki și sper să vedem o luptă frumoasă în ultima etapă”, a spus Aurel Chirteș, directorul Wise Motorsport, partenerul tehnic al Cupei Suzuki.

Cotnari Rally Iași a fost și un banc excelent de teste pentru produsele Philips Automotive Lighting, partener oficial al Cupei Suzuki și în 2016. “Cu o super specială desfășurată în nocturnă, cu probe speciale pe macadam și timp limitat în parcul de service, etapa de la Iași a fost încă una în care produsele noastre și-au dovedit eficiența. Vizibilitatea este crucială atât pe probele speciale pentru pilot, cât și pentru mecanici în parcul de service atunci când trebuie să remedieze eventualele defecțiuni. Philips Automotive Lighting oferă cele mai bune soluții în ambele cazuri și lumea sporturilor cu motor este cel mai bun banc de teste pentru noi”, a spus Dragos Ciocarlan, Business Development Manager pentru România, Bulgaria și Ungaria.

Raliul Harghitei, ultima etapă din Campionatul Național de Raliuri Dunlop și Cupa Suzuki, se va desfășura în perioada 7 – 8 octombrie 2016.

Sursa: Berti Panaiot, National Communication Manager
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii