BMW i Insinde Future
BMW modelează viitorul mobilităţii prin soluţii şi inovaţii revoluţionare din punct de vedere tehnologic în domenii precum interfaţa om-maşină, condusul autonom, conectivitatea inteligente şi designul interior. În cadrul ediţiei 2017 a Consumer Electronics Show (CES), care are loc la Las Vegas în perioada 5-8 ianuarie 2017, BMW va prezenta o gamă largă de produse şi servicii noi care vor sta la baza unei schimbări radicale a mobilităţii în viitorul foarte apropiat. De asemenea, va fi dezvăluită şi viziunea unui interior a cărui arhitectură şi interfaţă de utilizator sunt adaptate pentru condusul complet autonom. Inovaţiile pe care BMW le prezintă la CES în domeniile designului, tehnologiei şi funcţionalităţii accentuează rolul de lider al companiei de-a lungul mai multor ani - prin programul său ConnectedDrive - în ceea ce priveşte condusul „conectat”.

Evoluţiile de pionierat ale BMW în domeniile condusului autonom, conectivităţii inteligente şi sistemelor de control şi afişare sunt strâns interconectate. Compania oferă sisteme şi tehnologii de avangardă în toate aceste domenii. Exemplele includ sisteme de asistare a conducătorului disponibile pentru toată gama actuală de modele a mărcii, companionul digital de mobilitate BMW Connected şi sisteme intuitive şi flexibile de control şi afişare precum Head-Up Display, BMW iDrive, control vocal şi control BMW prin gesturi. Asemenea tehnologii oferă platforma ideală pentru inovaţii menită să ofere o experienţă futuristă a mobilităţii definită de caracteristicile BMW tradiţionale.

Progresul constant spre condus autonom reduce stresul conducătorilor şi le oferă un nou grad de libertate privind modul în care să-şi utilizeze timpul petrecut în automobil. În acelaşi timp, conectivitatea inteligentă între automobile, conducători şi mediul înconjurător creează noi posibilităţi de utilizare eficientă a acestui timp eliberat. În cadrul expoziţiei CES 2017, BMW va prezenta potenţialul mobilităţii conectate prin drive teste demonstrative cu un prototip bazat pe noul BMW Seria 5 Sedan. Acestea vor oferi şansa de experimentare a serviciilor digitale inovatoare susţinute de BMW Connected şi de platforma flexibilă Open Mobility Cloud. De asemenea, BMW va prezenta BMW Connected Window - viziunea sa pentru o conexiune digitală inovatoare care evidenţiază varietatea de aplicaţii posibile pentru serviciile BMW Connected nu doar în automobil, ci şi în casă. Privind în viitorul designului interior, accentul va fi pe tehnologia inovatoare de afişare şi control. Sculptura BMW i Inside Future de la CES va prezenta BMW HoloActive Touch, care marchează o nouă dimensiune a modului în care conducătorii selectează şi controlează funcţiile automobilului, de navigaţie, infotainment şi comunicare. Astfel, pentru a controla automobilul, utilizatorii interacţionează cu o hologramă şi primesc feedback haptic printr-un sistem de ultrasunete.

Viitorul condusului personalizat Drive testele demonstrative cu prototipul bazat pe BMW Seria 5 vor aduce în prin-plan experienţa condusului conectat, personalizat într-un automobil autonom. O varietate de modificări de ordin tehnic pentru susţinerea condusului autonom, bazate pe proiectele de cercetare şi dezvoltare a condusului autonom, au fost încorporate în noul BMW Seria 5 pentru aceste demonstraţii. Pe anumite segmente de traseu, conducătorii pot lăsa controlul automobilului în sarcina sistemelor de asistenţă, ceea ce le permite să se concentreze asupra altor activităţi. Tehnologia prin care conducătorii automobilului pot nu doar să delege acceleraţia şi frânarea automobilului, ci şi să-şi ia mâinile de pe volan pentru perioade lungi, se bazează pe o soluţie-prototip rafinată suplimentar care are la bază sisteme de asistare a conducătorului disponibile deja în modelele de serie din prezent. Aceasta subliniază potenţialului de care dispune tehnologia utilizată deja la modelele BMW actuale.

De la viziune (CES 2016) la produs (2017): companionul personal de mobilitate digitală BMW Connected Prin ConnectedDrive, BMW a fost un pionier în facilitarea accesului extins în automobil la funcţiile de comunicare şi infotainment online. În primăvara anului 2016, BMW a continuat să ofere o platformă digitală - sub forma BMW Connected - pe care clienţii o pot accesa nu doar în propriul BMW, ci şi de pe o varietate de dispozitive din afara automobilului. Aceasta permite ca planificarea mobilităţii să fie integrată perfect în viaţa digitală a utilizatorilor, susţinându-i atât pe şosea, cât şi în alte domenii ale vieţii cotidiene. Conceptele BMW Connected şi Open Mobility Cloud au fost prezentate pentru prima dată la CES 2016. Imediat după aceea, în martie 2016, a avut loc lansarea pe piaţa din SUA. Din luna august 2016, BMW Connected este disponibil pentru o serie de ţări din Europa de Vest, iar China a completat tripleta în trimestrul al patrulea din 2016.

Un alt sistem care a fost prezentat de BMW la ediţia anterioară a CES şi care a ajuns pe piaţă într-un timp-record este aplicaţia de cercetare Remote 3D View. Prin combinarea sistemului de asistare a conducătorului Surround View cu facilităţile de conectivitate BMW Connected, acest sistem permite vizualizare tridimensională a automobilului şi a împrejurimilor care sunt transmise prin conexiunea de date mobile către smartphone-ul conducătorului. Serviciul, care permite conducătorilor să-şi monitorizeze în orice moment automobilul parcat, indiferent de locaţie, va fi lansat în producţia de serie în februarie 2017 odată cu noul BMW Seria 5 Sedan şi este disponibil pentru un număr selectat de ţări, alături de aplicaţia BMW Connected.

Conectivitate inteligentă BMW Connected transformă automobilul şi dispozitivele mobile în touchpoints (puncte tactile) pentru Open Mobility Cloud. În cadrul CES 2017 BMW va prezenta servicii digitale care vor permite conducătorilor viitoarelor automobile autonome să optimizeze modul în care îşi planifică viaţa cotidiană. O asemenea facilitate va permite conducătorilor să acceseze informaţii ample despre locurile sau clădirile pe care le văd de-a lungul traseului. Informaţia poate fi selectată prin utilizarea BMW Augmented Gesture Control (control augmentat prin gesturi) - o nouă formă de control prin gesturi - arătând o anumită clădire, de exemplu. Experienţa condusului conectat va fi îmbunătăţită prin control vocal inteligent. Demonstraţiile BMW Connected vor include un concept vizionar de asistent digital personal în automobil, controlat prin voce, cu care clienţii sunt obişnuiţi în alte domenii ale vieţii cotidiene. Sistemul prezentat la CES 2017 foloseşte varianta de aplicaţie pentru automobil a Cortana de la Microsoft. Aceasta înseamnă că facilităţile de control prin comandă vocală, oferite deja de Microsoft Cortana pe un calculator de acasă sau pe smartphone, ar putea fi disponibile în viitor şi la bordul unui BMW. De exemplu, BMW Connected poate oferi o atenţionare cu privire la o întâlnire din calendar pentru care nu a fost încă fixată o locaţie. Iar Cortana poate fi utilizată pentru a face o recomandare adecvată de restaurant şi pentru a rezerva o masă.

Un alt serviciu posibil cu viitoarele versiuni ale BMW Connected este livrarea a zeci de mii de bunuri cât clientul este pe drum. Amazon Prime Now, care este integrat în toate dispozitivele utilizatorului (în automobil şi în afara acestuia) prin Open Mobility Cloud, permite comandarea bunurilor prin aplicaţie, în timp ce conducătorii sunt pe drum spre următoarea lor destinaţie. Serviciul En-Route Delivery (livrare pe traseu) va fi prezentat la CES 2017 în colaborare cu Amazon Prime Now.

Un alt exemplu al acestei colaborări cu Amazon Prime Now este modul BMW Passenger. Pe baza traseului selectat, BMW Connected poate spune când automobilul va comuta pe condus autonom, iar conducătorul ar avea timp, de exemplu, pentru utilizarea Amazon Prime Video. În modul Passenger, automobilul se poate adapta la nevoile pasagerilor în situaţii diferite. De exemplu, când pasagerii din spate rulează un video, iluminarea interioară este redusă imediat, iar parasolarele sunt închise.

Tehnologii inovatoare de control şi afişare Sculptura BMW i Inside Future de la CES 2017 se concentrează pe oportunităţile şi provocările prezentat de condusul complet autonom. Ce vom putea face într-un interior al viitorului? Ce fel de experienţă va oferi călătoria cu un automobil?

BMW HoloActive Touch este cel mai recent capitol al poveştii care a început cu BMW iDrive şi prezintă cea mai sofisticată abordare a BMW asupra viitorului tehnologiei de afişare şi control în automobil. Este un sistem complet funcţional care combină un sistem de afişare holografic, în interiorul automobilului, cu un sistem de feedback haptic pentru interacţiunea cu imaginea virtuală care foloseşte ultrasunete. Imaginea este generată printr-o tehnologie foarte asemănătoare cu sistemul Head-up Display, doar că acum proiecţia se face în interiorul automobilului.

BMW iDrive a fost o adevărată revoluţie în momentul lansării, impunând un nou standard în industria auto. Sistemul a fost în egală măsură un substitut, dar şi o completare pentru comutatoarele şi butoanele convenţionale din automobil.

Prin sistemul Air Touch, prezentat la CES 2016 în conceptul BMW i Vision Future Interaction, BMW a prezentat un afişaj panoramic care poate fi operat asemenea unui touchscreen - cu excepţia că nu există nici un contact real. Acum, acest sistem a fost dus mai departe prin BMW HoloActive Touch. BMW HoloActive Touch combină avantajele BMW Head-Up Display, ale controlului BMW prin gesturi şi ale funcţionalităţii touchscreen intuitive cu tehnologia revoluţionară pentru a crea un gen complet nou de interfaţă a utilizatorului pentru interiorul automobilul viitorului.

Fereastra BMW Connected: o conexiune digitală Funcţionalitatea în continuă extindere a BMW Connected se bazează pe ideea că trecerea la o digitalizare din ce în ce mai mare, în mişcare sau acasă, are rolul de a promova conexiunea extinsă, dar şi foarte personalizată a fiecărui domeniu din viaţa noastră. Utilizând Open Mobility Cloud, BMW Connected va fi integrat perfect în mai multe touchpoints (puncte tactile) digitale. În cadrul CES 2017, BMW va prezenta viziunea pentru fereastra BMW Connected (Window) pentru a ilustra posibilităţile pe care aceste dezvoltări le oferă pentru for o îmbunătăţire personalizată şi inteligentă a stilurilor de viaţă digitale. BMW Connected integrează orice tip de informaţie relevantă pentru planificarea mobilităţii zilnice. Prin utilizarea Open Mobility Cloud, această fereastră virtuală oferă funcţii digitale pentru susţinerea planificării personale de zi cu zi.

BMW Connected Window extinde funcţionalitatea vastă a BMW Connected pentru a include viaţa digitală de acasă. Aceasta arată utilizatorului - la momentul respectiv şi în zona relevantă a locuinţei - ce acţiuni ar fi indicate pentru planificarea mobilităţii personale. Din moment ce sistemul este conectat cu BMW Connected, schimbul de informaţii şi contacte, planificarea agendei personale de mobilitate a utilizatorului şi selectarea funcţiilor de infotainment sunt posibile nu doar în automobil şi pe smartphone, ci şi pe "marele ecran" din casa utilizatorului. Tehnologia este operată prin utilizarea controlului prin gesturi, cum ar fi comenzi intuitive în stil touchscreen -, dar, de fapt, fără a atinge ecranul.

Sursa: BMW Romania
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii