Esti rezident in Italia? Vrei sa obtii permisul de conducere in Italia? Iata ce trebuie sa stii despre obtinerea permisului de sofer!

Permis conducere Italia
Foto: Google Images
Esti rezident in Italia? Vrei sa obtii permisul de conducere in Italia? Iata ce trebuie sa stii despre obtinerea permisului de sofer!

Exista diferite categorii de permise de conducere (patenti di guida) pentru diferite tipuri de vehicule in Italia, care respecta categoriile standard ale UE. Cele mai des intalnite includ AM, A1 si A2 pentru mopede si motociclete, si B pentru autoturisme. Cand este emis, un permis de conducere categoria  B are 20 de puncte, iar atunci cand incalci legislatia rutiera, punctele sunt deduse.
  • Varsta minima pentru a conduce o masina (categoria B) sau o motocicleta de peste 125 cm3 (categoria A2) este de 18 ani.
  • Varsta minima legala pentru a conduce o motocicleta de 50 cc pana la 125 cc (categoria A1) este de 16 ani.
  • Varsta minima legala pentru a conduce un moped de pana la 50 cc este de 14 ani (categoria AM).
Obtinerea unui permis de conducere in Italia
Pentru a obtine carnetul de conducere categoria B, o persoana trebuie sa aiba cel putin 18 ani si sa fie in stare fizica adecvata (este necesar un certificat medical care atesta nivelul de vedere al ochilor, sanatatea mintala si starea fizica generala).

Procesul de obtinere a permisului de conducere italian este:
  • Promovarea unui test teoretic (test grila, in italiana)
  • Obtinerea permisului provizoriu, al incepatorului (foglio rosa)
  • Ore de conducere
  • Promovarea unui test de conducere practic (test rutier cu instructor si examinator)
Incepand cu 19 ianuarie 2013, foglio rosa (permisul de conducere provizoriu) este emisa numai dupa ce testul teoretic a fost trecut. Aplicantul are apoi cinci luni la dispozitie pentru a trece examenul de conducere practic.

Permisul provizoriu al incepatorului
Permisele provizorii trebuie sa fie solicitate la cel mai apropiat Birou Provincial de Autovehicule (Ufficio Motorizzazione Civile), care va elibera licenta cursantului. Foglio rosa este valabila pentru o perioada de cinci luni si poate fi solicitata de catre cursanti in ziua urmatoare atingerii varstei minime pentru categoria respectiva.

Cerintele pot varia de la district la district, dar, in general, ai nevoie de:
  • Formular completat MC 2112 MEC (disponibil la birourile Motorizzazione Civile)
  • Fisa medicala care demonstreaza ca solicitantul este de sanatos si apt pentru a conduce autovehicule (furnizat de un medic autorizat)
  • Carte de identitate/pasaport
  • Cel putin o fotocopie a permisului de conducere existent (daca este cazul)
  • Dovada rezidentei (Permesso / Carta di Soggiorno) si fotocopie
  • Trei fotografii tip pasaport care se potrivesc cu fotografia de pe certificatul medical, nu mai vechi de 6 luni
  • Taxa de aplicare
Cum inveti sa conduci in Italia
Permisul provizoriu permite titularului sa practice sofatul numai in timp ce este insotit de o persoana care nu are mai mult de 60 de ani (in cazul in care practica folosirea unui vehicul cu dubla comanda, soferul insotitor nu poate avea varsta mai mare de 65 de ani). Conducatorul auto care il insoteste trebuie sa fi detinut o licenta valabila timp de cel putin 10 ani in categoria pentru care va fi testat conducatorul auto.

Vehiculele trebuie sa fie marcate pe partea din fata si spate cu litera neagra "P" (principiana) pe un fond reflectorizant alb, indicand celorlalti soferi ca soferul este un incepator.

Soferii cu permis provizoriu nu pot conduce pe autostrada si pot lua o amenda de 78 de euro daca conduc intr-o zona aglomerata.

Majoritatea posesorilor de permis provizoriu aleg sa ia lectii de la o scoala de soferi autorizata din doua motive: instructorii pot sa-si antreneze elevii cu privire la intrebarile care pot aparea in timpul testului si asigura masina cu dubla comanda necesara atat pentru orele de condus, cat si pentru examenul practic.

„Incepatorii” pot opta sa nu aleaga o scoala de soferi, existand posibilitatea ca sa inchirieze un autoturism cu dubla comanda. Vehiculele cu dubla comanda inchiriate pot fi folosite numai pentru teste de conducere si nu pot fi utilizate pentru practica.

Examenul teoretic
Examenul teoretic cuprinde 40 de intrebari cu variante de raspuns tip adevarat sau fals care testeaza cunoasterea Codului de Circulatie (Codice della Strada). Incepand cu luna ianuarie 2011, este posibila numai efectuarea testelor teoretice in limba italiana. Exista doua exceptii: in Valle d'Aosta, testul poate fi datin limba franceza, iar in Tirolul de Sud, testul poate fi luat in limba germana. Cartile cu intrebarile de testare sunt disponibile in librarii numai in italiana; unele scoli de soferi pot avea traduceri in engleza pentru vanzare.

Foglio rosa (permisul provizoriu) permite aplicantului trei testari in total si doua de un singur tip: de exemplu, daca un conducator auto trece testul teoretic prima data, are doua sanse sa finalizeze examenul practic; daca pica de doua ori testul teoretic, foglio rosa nu mai este valida si trebuie sa se obtina un altul.

Documentele solicitate pot varia, insa, in general, birourile Motorizzazione Civile vor solicita:
  • Formular completat TT 2112
  • Fisa fiscala (Codice Fiscale)
  • Carte de identitate/pasaport
  • Dovada rezidentei (Permesso/Carta di Soggiorno) si fotocopie
  • Doua fotografii tip pasaport care se potrivesc cu fotografia de pe certificatul medical, nu mai vechi de 6 luni
  • Fotocopii ale permisului de conducere existent (daca este cazul).
  • Taxa de aplicare
Examenul practic – Traseul
Testul practic de conducere este, de obicei, luat dupa o perioada de practica, desi acest lucru nu este oligatoriu pentru soferii care detin un permis din alta tara.
La examenul practic sunt necesare urmatoarele documente:
  • Carte de identitate/pasaport
  • Dovada asigurarii autovehiculului + fotocopie
  • Pentru straini, un Permesso / Carta di Soggiorno si o fotocopie
Testul practic de conducere trebuie sa fie efectuat intr-un vehicul cu dubla comanda (cu exceptia cazului in care conducatorul auto este o persoana cu dizabilitatisi necesita comenzi manuale). Daca soferul nu trece de examenul practic, certificatul medical, dovada platii si fotografiile vor fi returnate acestora, astfel incat acestia sa poata fi prezentati din nou la retestare.

Dupa finalizarea cu succes a examenului practic, permisul italian de conducere va fi eliberat la fata locului.

Sursa informatii articol: angloinfo.com

Acest articol v-a fost furnizat de Scoala de soferi DICU din Bucuresti

Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii