Rulmenții contrafăcuți reprezintă o problemă globală, toate piețele fiind expuse riscurilor implicate de cumpărarea acestor produse de calitate inferioară.

Rulmentii contrafacuti – cunoasteti riscurile
Rulmenții contrafăcuți reprezintă o problemă globală, toate piețele fiind expuse riscurilor implicate de cumpărarea acestor produse de calitate inferioară. În calitate de producător de top de rulmenți de înaltă calitate, NSK se concentrează pe eradicarea acestei probleme, una care pune siguranța tuturor în pericol și, în cele din urmă, reduce fiabilitatea sistemelor și mărește costurile clienților pe întreaga durată a ciclului de viață al produselor.

Necesitatea permanentă de a menține competitivitatea și profitabilitatea companiilor a creat o cultură în care prea multe companii sunt forțate să ia decizii de achiziții bazate exclusiv pe prețul unitar, ignorând alți factori, precum costurile totale de deținere (CTD) și performanțele produselor. Căutarea unor chilipiruri irezistibile implică, însă, deseori costuri mult mai înalte, numeroase echipe de achiziții și proiectare necunoscând riscurile și pericolele implicate de adoptarea unei astfel de strategii.

Rezultatul final constă, în general, în achiziția neinspirată și utilizarea unor rulmenți contrafăcuți. Deși aceștia pot fi mai ieftini, costurile totale vor fi, în realitate, considerabil mai mari în majoritatea cazurilor. În primul rând, aceste falsuri de calitate inferioară se defectează mai frecvent în timpul utilizării, mărind costurile asociate întreținerii și timpilor morți. Trebuie să reținem, de asemenea, că aceste costuri depășesc, de fiecare dată, cu mult sumele economisite la achiziția inițială.

Originea produselor contrafăcute
Rulmenții contrafăcuți tind să provină din surse necontrolate, aflate în țări cu economii caracterizate de costurile scăzute, unde organizații lipsite de etică utilizează materiale de calitate inferioară procesate în utilaje vechi de către operatori necalificați și prost plătiți. Rulmenții, care sunt deseori manevrați și depozitați necorespunzător, sunt apoi introduși în ambalaje asemănătoare cu cele ale producătorului copiat, ceea ce ascunde complet lipsa de autenticitate a produsului, pentru a înșela atât cumpărătorii, cât și utilizatorii.

Singura certitudine oferită de achiziția unor rulmenți contrafăcuți este cea a calității neuniforme. Acești rulmenți pot dura suficient de mult pentru a trece de testele de preproducție, însă, odată utilizați în producție, se vor defecta prematur, punând sub semnul întrebării performanțele utilajului, sistemului sau vehiculului pe care au fost montați. În cele din urmă, acest lucru poate compromite reputația mărcii, afectând, de asemenea, vânzările.

Numeroase companii aflate în această situație vor cere ajutor – doar pentru a se confrunta cu absența completă a asistenței sau consultanței tehnice. În mod normal, falsificatorii nu vor avea ingineri locali de teren, disponibili pentru a răspunde la întrebări, nici centre tehnologice moderne și bine echipate care să furnizeze date de testare, evaluări ale defectelor produselor sau analize ale defecțiunilor.

Materia primă contează
Materialele utilizate pentru fabricarea rulmenților contrafăcuți nu au nivelul de calitate asigurat de producători de echipamente originale precum NSK, care se bazează pe decenii de experiență în știința materialelor pentru a se asigura că rulmenții lor depășesc cerințele aplicațiilor industriale moderne. Calitatea oțelului este principalul factor care influențează fiabilitatea rulmenților; din acest punct de vedere, o durată de viață de până la 20 de ori mai mare a rulmenților originali în comparație cu cei contrafăcuți nu este ceva neobișnuit.

Rezistența la uzură a oțelurilor aliate pentru rulmenți, cum ar fi 100 Cr6 (sau SUJ2, conform standardului japonez), depinde, în principal de conținutul de incluziuni. În special incluziunile de oxizi sau cele nemetalice creează efecte negative sub suprafața căii de rulare. De exemplu, se știe că incluziunile de oxizi de aluminiu, formate prin procesul de oxidare în timpul topirii, pot avea ca rezultat o reducere considerabilă a rezistenței la uzură a rulmenților. Acest efect apare deoarece incluziunile de oxizi de aluminiu sunt relativ dure și se pot dispersa atunci când oțelul este supus anumitor procese, precum forjarea. În timpul dispersării, incluziunile își reduc volumul, slăbind microstructura. În parteneriat cu unul dintre cei mai importanți producători de oțel, NSK a dezvoltat materiale precum oțelul Z, oțelul EP și BNEQARTET, pentru a preveni acest efect negativ. Compania utilizează, de asemenea, procese speciale de topire, care reduc conținutul nemetalic și măresc rezistența la uzură.

În cazul produselor contrafăcute, tratamentul termic este un alt factor care, deseori, lipsește sau este aplicat incorect, ceea ce compromite caracteristicile specifice ale oțelurilor și, în consecință, calitatea rulmenților. Materialele precum oțelul SHX de la NSK sunt supuse unui tratament termic special, care asigură o rezistență excelentă la uzură în condiții de temperatură ridicată de funcționare. Rulmenții de acest tip sunt necesari nu doar în situațiile în care temperaturile ridicate reprezintă o caracteristică inerentă a procesului, ci și în aplicații precum mașinile-unelte, unde turațiile mari ale arborilor generează temperaturi înalte în componentele de acționare. În timpul dezvoltării, caracteristicile oțelului SHX au fost demonstrate prin teste comprehensive de rezistență la uzură și de durată de oboseală a suprafețelor. Producătorii de rulmenți contrafăcuți nu asigură astfel de analize și procese de dezvoltare a produselor.

Lupta continuă
Deși NSK continuă să investească substanțial în eforturile de identificare și urmărire penală a falsificatorilor, recomandarea este una clară: atunci când achiziționează produse NSK, clienții trebuie să fie atenți. Cumpărați rulmenți numai din surse de încredere, cum ar fi distribuitorii autorizați NSK.

Sursa: Kumiko Matsuo, MEPAX
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii