Cand vorbim de auto, vorbim implicit si de anvelope. Si asta pentru ca anvelopele ocupa un rol foarte important in cadrul unui autovehicul, acestea practic reduc si amortizeaza socurile produse in timpul deplasarii autovehiculului si asigura contactul cu calea de rulare.

Clasificarea anvelopelor se face dupa mai multe criterii:
-dupa destinatie sunt anvelope pentru autoturisme; anvelope pentru autocamioane si autobuze; anvelope pentru autovehicule speciale.
-dupa presiunea interioara sunt anvelope de presiune inalta, utilizate la autocamioane si autobuze, cu presiunea interioara intre 3 si 7.5 bar; anvelope de joasa presiune, utilizate la autoturisme si tractoare, cu presiunea interioara intre 1.4 si 3 bar.
-dupa elementele componente sunt anvelope cu camera si anvelope fara camera;
-dupa tipul carcasei sunt anvelope obisnuite (cu carcasa diagonal) si anvelope cu carcasa radiala.

Cele mai raspandite anvelope sunt cele fara camera, cu carcasa radiala. La aceste anvelope, etansarea cu janta este asigurata de un strat de cauciuc foarte moale, ce se gaseste pe suprafata interioara. Avantajul acestor anvelope este ca maresc siguranta circulatiei deoarece stratul subtire din cauciuc foarte elastic la patrunderea unui corp strain produce o autoetansare iar in cazul unei perforari, aerul iese din anvelopa in mod treptat si nu sub forma de explozie, lucru foarte important de altfel.

Fiecare anvelopa este inscriptionata pe flancuri pentru identificare. De exemplu daca luam o anvelopa, foarte uzuala de altfel: 195/65R15 91H
-195 este latimea sectiunii anvelopei, masurata in mm;
-65 este raportul dintre inaltimea talonului anvelopei si latimea sectiunii anvelopei, inmultit cu 100;
-R este de la tipul carcasei anvelopei, radiale in acest caz;
-15 este diametrul nominal al jantei, masurat in toli;
-91 este indicele capacitatii de sarcina a anvelopei, echivalenta cu 615 kg in acest caz;
-H este indicele categoriei de viteza a anvelopei, echivalenta cu 210 km/h in acest caz.

La ora actuala sunt foarte multe marci de anvelope, printre care amintim de anvelope Continental, anvelope Michelin, anvelope Pirelli, anvelope Goodyear, anvelope Dunlop, etc. Pe toate acestea, dar si pe multe altele le puteti gasi pe www.anvelopex.ro.
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

1 comentarii

  1. Tocmai daia ca este un rol foarte important pe un logan mi`am pus jenti de 18 :)):D

    RăspundețiȘtergere