Hanul din Mühlburg, o zonă din orasul Kalsruhe, în care, conform celor mai recente cercetări istorice s-a născut Carl Benz, nu mai există în zilele noastre. A fost demolat în anii 1950 pentru extinderea străzii Rheinstrasse. Astăzi, zona este ocupată de un magazin universal si parcarea acestuia, urmând ca în imediata apropiere să fie construit un monument memorial al inventatorului automobilului. Până acum locul de nastere al acestuia a fost necunoscut.

Carl Benz s-a născut pe 25 noiembrie 1844. În registrul parohiei ora
sului acesta apare sub numele german al mamei sale, Josephine Vaillant: Carl Friederich Michael Wailand. Mama s-a căsătorit cu presupusul tată, Johan Georg Benz, la un an după nasterea lui Carl, pe 16 noiembrie 1845, în biserica catolică Sf. Stefan din oras. Din 1833 până la două luni înainte de nasterea fiului său, aceasta a lucrat ca menajeră în Karlsruhe. 

Nastere acasă, în hanul din Karlsruhe
Datele recente au fost descoperite după o anchetă aprofundată realizată de primăria ora
sului Karlsruhe. Istoricul Dr. Peter Pretsch, seful Muzeului Municipal din Karlsruhe din departamentul Arhivelor municipale si al Muzeelor Istorice, a studiat registrele parohiei din acea perioadă. Pas cu pas, numele persoanelor martore la crestinarea copilului au format un lant de dovezi: maestrul cizmar Karl Axtmann si „cetăteanul, crâsmarul si berarul” Michael Kramer apar în aceste dovezi. Axtmann a fost înrudit cu Benz, deoarece numele de dinainte de căsătorie al străbunicii din partea tatălui era Axtmann. 

Se poate presupune că Axtmann a ajutat-o pe Josephine Vaillant să se cazeze la hanul de pe Strada Rheinstrasse nr. 22 al cărui proprietar era Michael Kramer. Din moment ce nasterile acasă erau obi
snuite în acele vremuri, concluzia evidentă este că Benz s-a născut acolo. Hanul lui Kramer a primit mai târziu numele de „City of Karlsruhe". 

Tatăl său era mecanic de locomotivă
După nunta lor, Josephine si Johan Georg Benz, împreună cu fiul lor, s-au mutat pe strada Erbprinzenstrasse nr. 13 din Karlsruhe – aceasta este, de asemenea, o nouă descoperire făcută cu ajutorul agendei de adrese din 1846. Benz a lucrat ca mecanic de locomotivă pentru autostrada Baden. S-a îmbolnăvit de pneumonie la locul de muncă si a murit în vara lui 1846 – la numai doi ani de la nasterea fiului său. Văduva acestuia a oferit masă si cazare studentilor la Facultatea Politehnică din Karlsruhe pentru a obtine bani pentru studiile fiului său.

Carl Benz a urmat cursurile Liceului din Karlsruhe cu profil
stiintific. A trecut examenul de admitere la Facultatea Politehnică pe 30 septembrie 1860, la vârsta de 15 ani. Patru ani mai târziu, pe 9 iulie 1846, a terminat cu succes cursurile de pregătire. A lucrat ca mecanic si s-a stabilit în Mannheim din motive profesionale. Pe 20 iulie 1872 s-a căsătorit cu Bertha Ringer. A construit prima sa masină cu benzină, un autovehicul cu trei roti, în 1885. Patentul inventiei sale a fost înregistrat pe 29 ianuarie 1886; specificatia patentului reprezintă certificatul de nastere al automobilului. Carl Benz a murit pe 4 aprilie 1929 în Landenburg, având ocazia să fie martorul progresului triumfal al inventiei sale – spre deosebire de Gottlieb Daimler, care a murit în 1900.

Sursa: Mercedes-Benz Romania
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii