Procesul de fabricaţie al unui autovehicul începe cu transformarea tablei în piese de caroserie. Pentru a transforma tabla în aripi sau capote, sunt folosite matriţe instalate în departamentul presaj al uzinelor de vehicule. De unde provin însă matriţele? Pentru o parte din vehiculele produse de Alianţa Renault – Nissan, de la Matriţe Dacia.  Pe 20 iulie 2011, la Piteşti, a avut loc inaugurarea oficială Matriţe Dacia, singura entitate care produce utilaje de presaj din întreg Grupul Renault. Din 2007 încoace, la Matriţe Dacia au fost investite 30 de milioane de euro pentru a-i creşte capacitatea de 7 ori. Astfel, banii au fost folosiţi pentru creşterea cu 60% a suprafeţei atelierelor, pentru cumpărarea de echipamente performante, reamenajarea fluxului de producţie şi formarea angajaţilor. La nivel mondial Matriţe Dacia a devenit una cele mai bine dotate companii care fabrică matriţe. În România, posedă singura  presă de 2400 tone forţă din ţară.

„Dacia se poate mândri că printre filialele sale are singura entitate din Grupul Renault care concepe şi fabrică utilaje de presaj, clienţii săi fiind uzinele din Alianţa Renault – Nissan. Matriţe Dacia completează gama de competenţe necesare unui constructor auto, de la conceperea de produse şi procese specifice industriei auto, de la inginerie la realizarea utilajelor, fabricarea vehiculelor şi vânzarea acestora, ” a declarat Jérôme Olive, Director General, Automobile Dacia.

„Angajaţii de la Matriţe au ca misiune conceperea proceselor de fabricaţie, realizarea studiilor, preliminare dar şi a utilajelor şi finisarea lor cu ajutorul preselor. Ei asigură şi punerea în funcţiune a utilajelor în uzine. Am pornit în 2007 de la o structură existentă la Dacia şi am reuşit, prin investiţii şi formări ale angajaţilor în intern, în cadrul Alianţei, să evoluăm şi să trecem de la fabricarea de piese de structură, puţin pretenţioase, la piese de aspect (de exemplu panourile de uşi sau aripile), care sunt mai greu de realizat şi pentru care calitatea trebuie să fie mai ridicată, ” a declarat Mostafa El-Mouatassim, Director General, Matriţe Dacia.

Uzinele din România,  Maroc, India, Turcia, Slovenia, Argentina, Brazilia, Franţa sau Spania şi au fost deja dotate cu utilaje concepute la Matriţe Dacia. Cifra de afaceri a Matriţe Dacia a fost de peste 7,5 milioane de euro în 2010, iar exporturile reprezintă 90 % din aceasta.

Matriţe Dacia în cifre:
- peste 17 000 m2 suprafaţă
- 9 000 m2 construiţi pentru ateliere
- 222 angajaţi
- 98% din angajaţi români


Sursa: Dacia Romania
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii