Bucureşti - 05 august 2011 - Volvo Trucks a lansat de curând la nivel mondial competiţia “The Drivers' Fuel Challenge“, dedicată condusului eficient. Scopul competiţiei este identificarea şoferului care conduce cât mai economic posibil pe un traseu bine delimitat. Etapele naţionale în ţările participante sunt în plină desfăşurare. In România, în perioada iunie – iulie s-au desfăşurat etapele locale ale competitiei, în Bucureşti, Cluj şi Braşov. Finala naţională va avea loc în luna septembrie iar finala mondială în luna octombrie în Suedia.
 
Importanţa economisirii combustibilului
Pentru Volvo Trucks eficienţa consumului de combustibil este una din preocuparile majore ale companiei, de la producerea unor motoare din ce în ce mai economice, până la testarea soluţiilor hibride sau a combustibililor alternativi.

Pe lângă realizările tehnologice există numeroase alte măsuri care pot conduce la reducerea consumului de combustibil. Volvo Trucks le-a reunit într-o campanie denumită „Fiecare picătură contează” care are drept obiectiv reducerea consumului de combustibil şi a impactului asupra mediului.

În cadrul acestei campanii, Volvo Trucks a lansat recent la nivel mondial competiţia „The Drivers’ Fuel Challenge”. Această iniţiativă doreşte să promoveze condusul eficient prin intermediul unei competiţii deschise oricărui şofer profesionist posesor al permisului categoria C şi E şi card pentru tahograful digital. Competiţia The Drivers’ Fuel Challenge îşi propune să recunoască şi să recompenseze şoferii care reprezintă cheia minimizării consumului de combustibil şi reducerii emisiilor poluante.

Consumul de combustibil poate fi redus semnificativ prin măsuri relativ simple, iar una dintre acestea este un stil de condus economic. „Şoferul care conduce inteligent, economic şi sigur, care foloseşte cu eficienţă maximă atât camionul cât şi fiecare picătură de combustibil este cel pe care-l căutăm! Pentru că... fiecare picătură contează”, spune Christian Coolsaet, CEO Volvo Trucks România. 

Despre competiţia The Drivers’ Fuel Challenge
Pentru a desfăşura un transport eficient este foarte important să se obţină un consum cât mai mic de combustibil, livrarea mărfii la destinaţie să se faca în timp util, conform cerinţelor de transport şi, în acelaşi timp să fie respectate reglementarile de trafic sau legislative. Prin urmare, scopul competiţiei este de a identifica şoferii bine instruiţi, care se folosesc atât de echipamentele camionului cât şi de oportunităţile de pe traseu pentru a obţine cel mai mic consum într-un interval de timp impus. Combinaţia dintre cei doi factori, consum cat mai mic şi sosirea la destinaţie în timpul cerut este cea care contribuie la o afacere eficientă.

Regulamentul concursului este foarte simplu: pe un traseu bine delimitat şi încadrându-se într-un anumit interval de timp, concurenţii trebuie să obţină un consum cât mai mic, respectând toate regulile de circulaţie. 

La nivel naţ
ional s-au încheiat cele trei probe locale preliminarii desfăşurate la Braşov, Cluj şi Bucureşti în perioada 20 iunie - 23 iulie. Traseele din cele 3 locaţii au avut lungimi între 21 şi 29 km, iar baremul de timp a variat intre 24-29 minute. Cu toate acestea cele trei parcursuri comparabile ca grad de dificultate au permis şoferilor să-şi demonstreze abilităţile de condus economic. 

Rezultatele privind consumul realizat, în toate cele 3 locaţii s-au situat pe o plajă largă. La Bucureşti, pe traseul de 25 km consumul mediu obţinut de către participanţi a fost între 24,04 -32,43 l/100km, realizat în timpul impus de 27 minute.

Similar, în cazul etapei de la Cluj, consumul mediu a variat în intervalul 24,76-33,65 l/100km, traseul fiind de 29 km şi timpul de concurs de 29 minute.

La Braşov, pe un traseu de 21 km şi timp de 24 minute consumul mediu a fost de 26,06-34,34 l/100km. 

Şoferii care s-au calificat în cele 3 etape locale şi care se vor întrece în finala naţională de la începutul lunii septembrie sunt:

Etapa locala Prenume Nume Compania Judeţ
Bucuresti Ioan David Kalomin Impex Prahova
Bucuresti Marian Livanov Premier Com Ialomita
Bucuresti George Tiberiu Anghelescu Costi Trans Bucuresti
Bucuresti Alexandru-Mircea Baciu START KING Valcea
Cluj Ioan Manta CAPITOLA Satu Mare
Cluj Marcel Iulian Chinces MAXIM INVEST Cluj 
Cluj Claudiu Iosif Maghiar ADEPLAST Cluj 
Brasov Daniel Ionut Danilov Vectra International Brasov
Brasov Nicolae Mocanu TRAMAR Covasna
Brasov Andrei Gheorghe Antofie Vectra International Brasov

Camionul folosit în fiecare dintre cele 3 etape locale este optimizat din punct de vedere al consumului: un autotractor Volvo FH 4x2, motor de 500CP, EEV, echipat cu Dynafleet şi cu sistemul automatizat I-Shift, semiremorcă încărcată, pentru a simula cât mai bine condiţiile reale de transport. 

Sistemul informaţional Dynafleet dezvoltat de Volvo a stat la baza evaluărilor rezultatelor participanţilor. Acesta înregistrează consumul de motorină şi timpii de condus, şi poate crea o serie de analize despre stilul de conducere al şoferului. 

Având în vedere importanţa cunoasterii comenzilor şi a sistemelor specifice modelului de autocamion folosit în competitie, inainte de testare, fiecare participant a fost instruit în privinta utilizarii camionului şi informat privind regulamentul concursului. Pe langa aceasta, pentru şoferii care s-au urcat pentru prima data într-o cabina Volvo, un rol important în obţinerea unui rezultat bun a fost buna pregătire în privinţa condusului eficient. De asemenea, atât atenţia la drum, anticiparea traficului, folosirea corectă a sistemelor din vehicul, cât şi experienţa au contribuit la obţinerea unui consum redus. 


Participanţii care s-au calificat în etapele locale vor participa la finala naţională care se va desfăşura la începutul lunii septembrie. Campionul naţional va fi reprezentantul României la etapa finală a competitiei care se va desfăşura la Göteborg în luna octombrie. Câştigătorul finalei mondiale va fi desemnat Campionul mondial Volvo Trucks al condusului eficient şi se va bucura împreună cu un invitat personal de o experienţă Volvo de neuitat; o vacanţă în valoare de aproximativ 15.000 USD!

Aceasta competiţie reprezintă o bună oportunitate de a permite şoferilor să-şi demonstreze abilităţile de conducere economică, de a fi recunoscuţi şi premiaţi şi, de asemenea o ocazie prin care demonstrăm dedicarea companiei Volvo Trucks pentru eficienţa consumului de combustibil.



Sursa: Volvo Romania
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii