Pentru orice tranzactie de vanzare-cumparare, inchiriere sau receptionare a unei cladiri noi, fie ea cu destinatie rezidentiala, cladire de birouri sau depozit, conform legii 372/2005, incepand cu 1 ianuarie 2011 avem nevoie de un Certificat Energetic.

Dar ce inseamna acest certificat energetic?

Certificatul Energetic atesta cat de eficienta este sau nu o cladire in consumul resurselor – combustibil, energie electrica, energie termica – pentru a oferi conditiile optime de functionare.

Principalul motiv pentru care trebuie sa avem un certificat energetic este legea 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor.

Art. 12 – alin. (2) Pentru categoriile de cladiri care se vand sau se inchiriaza, certificatul se elaboreaza prin grija proprietarului si se prezinta la incheierea contractului de vanzare-cumparare, respectiv a contractului de inchiriere.

Chiar daca nu urmeaza sa vindem, sa inchiriem sau avem o cladire noua,   Certificatul Energetic ne este foarte util. Ne putem face o idee clara cat de mult cheltuim pentru intretinerea cladirii si mai ales, prin recomandarile ce insotesc acest certificat, aflam ce ar trebui sa facem pentru a reduce aceste cheltuieli si sa marim confortul propriu cu cheltuieli minime.

Inafara de aceste date, certificatele energetice dau si note cladirilor in functie de capacitatile acestora de economisire a energiilor. Aceste note reprezinta de fapt clasele energetice ale cladirilor. Sunt 7 clase energetice notate de la A la G, in care fiecare clasa are in spate un punctaj de la 1 la 100, punctaj stabilit in functie de mai multi parametri.

In Romania, majoritatea cladirilor se incadreaza in acest moment in clasa C sau D. 

Sursa: www.avizareenergetica.ro
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii