Dupa o absenta de trei ani, Raliul Monte Carlo revine in Campionatul Mondial de Raliuri si deschide sezonul 2012. De cinci ori castigatoare in Principat, cu Sébastien Loeb si Daniel Elena, echipa Citroën Total asteapta cu nerabdare sa ia din nou startul in cel mai celebru raliu din lume. Anul acesta, componenta echipei Citroën Total s-a schimbat, alaturi de Sébastien Loeb si Daniel Elena aflandu-se Mikko Hirvonen si Jarmo Lehtinen. La doar doua luni dupa ultima etapa a sezonului 2011, Campionatul Mondial de Raliuri incepe, in aceasta saptamana, cu Raliul Monte Carlo. Startul se va da miercuri, 18 ianuarie, din Valence, iar sosirea este programata duminica, la Monaco, pe 22 ianuarie. In cele cinci zile de competitie, pilotii vor trece prin regiunile Ardèche, Haute-Loire, Vercors sid Alpes-Maritimes. Numele celor 18 probe speciale, cu o lungime totala de 430 kilometri, pot fi considerate adevarate monumente in lumea raliurilor: Le Moulinon, Burzet, Saint-Bonnet-le-Froid, Saint-Jean-en-Royans si, desigur, celebra Col du Turini.

O adevarata provocare pentru piloti, o bataie de cap pentru ingineri si o incantare pentru spectatori, Monte Carlo este un raliu clasic din toate punctele de vedere. De cinci ori castigatori aici, Sébastien Loeb si Daniel Elena au fost incantati ca unul dintre raliurile lor favorite este din nou in calendarul mondial. „Sunt trei ani de cand nu am mai concurat aici”, spune Sébastien Loeb. „Nu-mi pun la indoiala abilitatile de a-mi intra in ritm, tinand cont ca nu am prea facut pauza de anul trecut, dar acest raliu este atat de specific incat nu poti fi sigur de nimic.”

Un element crucial, aici la Monte Carlo, este managementul pneurilor. „Cu cinci tipuri diferite de pneuri  – trei slick-uri, unul de zapada si unul cu cuie – avem o multitudine de optiuni disponibile. Chiar daca nu vom intalni conditii adevarate de iarna, faptul ca avem de ales intre trei tipuri de slick-uri de compozitii diferite poate duce la diferente uriase”, a mai spus Sébastien Loeb.

Mikko Hirvonen si Jarmo Lehtinen isi vor face debutul pentru Citroën in DS3-ul WRC cu numarul 2. Finlandezii si-au facut deja un obicei din a incepe sezonul foarte bine. Castigatori in Suedia, in etapa de deschidere a sezoanelor 2010 si 2011, cei doi au castigat, tot in 2010, si Raliul Monte Carlo la volanul unei masini Super 2000. „Chiar daca imi place foarte mult sa concurez in Suedia, cred ca este mai bine ca sezonul sa inceapa aici”, a spus noul pilot al echipei Citroën Total. „Trebuie sa recunosc ca imi este putin teama de Monte Carlo. Sa iei startul, cu slick-uri, pe o proba unde poti sa dai de gheata nu e ceea ce-mi doresc cel mai mult, dar acest lucru face ca raliul de aici sa fie atat de special. Obiectivul meu pentru aceasta saptamana este sa supravietuiesc, cu alte cuvinte sa ajung la sosire fara niciun incident si sa adun cat mai multe puncte in campionat.”

„Obiectivele noastre pentru acest sezonul sunt simple, dar si dificile in acelasi timp: sa ne pastram ambele titluri mondiale. Raliul Monte Carlo este locul perfect pentru startul unui nou sezon in WRC si sunt mandru ca acum sunt la conducerea echipei campioane mondiale”, a spus Yves Matton, cel care a preluat conducerea echipei Citroën Racing la inceputul lunii ianuarie.

„Cu zece victorii, din 13 raliuri, modelul Citroën DS3 WRC a stabilit deja un standard, iar cu Sébastien si Mikko avem doi piloti, complementari ca stil, care pot castiga curse in orice conditii. Sunt foarte increzator ca vom avea un inceput de an bun!”

Doua intrebari pentru... Yves Matton, directorul Citroën Racing

Ai fost numit recent, pe 5 ianuarie, directorul echipei Citroën Racing. Cum ti s-au parut primele zile de munca la sediul echipei din Versailles-Satory?
„Mi-a facut placere sa revin intr-o companie unde am petrecut deja cinci ani. In plus, toate activitatile mele anterioare au facut sa raman in contact permanent cu Citroën Racing. Cu doua saptamani inaintea Raliului Monte Carlo, prioritatea mea a fost sa ma intalnesc cu membriii echipei pentru a ma pune la curent cu tot ce se intampla. Este o stabilitate atat de mare aici la Citroën Racing incat majoritatea persoanelor imi erau deja familiare! Sunt acum la conducerea unei structuri foarte bine organizate, o echipa care este sinonima cu victoria si, cu siguranta, voi beneficia si eu de aceasta experienta.”

Care sunt obiectivele tale acum?
„Citroën Racing a castigat titlurile la constructori si piloti in ultimele patru sezoane. Obiectivul este sa continuam in acelasi fel si avem toate mijloacele necesare: modelul DS3 WRC, cele doua echipaje si o echipa tehnica foarte buna. Acesta ar fi cel mai usor lucru. In plus, trebuie sa lucrez si la perioada de dupa Sébastien Loeb. Chiar daca nu am fost implicat, sosirea lui Thierry Neuville in echipa ne va ajuta sa pregatim un pilot tanar pentru viitor. Prin tot ceea ce facem la Citroën Racing trebuie sa crestem imaginea marcii la nivel international. Acesta a fost si motivul pentru care l-am inclus in echipa pe Nasser Al-Attiyah, care va concura pe un DS3 WRC incepand cu Raliul Suediei, si care ne va ajuta sa crestem interesul pentru marca Citroën in Orientul Mijlociu.”

Doua intrebari pentru... Xavier Mestelan-Pinon, directorul tehnic Citroën Racing

Care sunt principalele noutati de ordin tehnic legate de modelul Citroën DS3 WRC acum la inceputul sezonului?
„Asa cum am mai spus-o si pana acum, filozofia noastra aici la Citroën Racing este sa verificam si sa imbunatatim lucrurile in permanenta. Masina noastra se afla intr-un proces continuu de dezvoltare, chiar daca uneori schimbarile sunt minore. Pentru acest sezon avem trei schimbari care merita mentionate: o imbunatatire importanta a motorului, un ambreiaj nou si un circuit electric modificat. Am colaborat si cu cei de la Michelin la gasirea unor setari optime ale masinii, in special pentru noile pneuri de asfalt care ofera o protectie mai mare impotriva penelor. In plus, venirea lui Mikko Hirvonen ne-a ajutat sa imbunatatim si manevrabilitatea modelului DS3 WRC profitand de experienta sa adunata pana acum.”

Raliul Monte Carlo, prima etapa a sezonului, are reputatia unui raliu dur. Care sunt principalele provocari?
„Da, asa este. A trebuit sa adunam toate informatiile noastre din arhive acum ca raliul face parte din nou din calendarul mondial. De fapt, aceasta a fost si prima provocare: sa adunam toate informatiile din trect despre acest raliu pentru a ne pregati cat mai bine din punct de vedere tehnic. La aceasta se mai adauga conditiile meteo foarte schimbatoare care fac alegerea pneurilor extrem de dificila.

In functie de alegerea pneurilor pot aparea modificari majore in comportamentul masinilor si, in functie de suprafata, diferentele pot fi uriase. Oricum, in ceea ce priveste acest sezon, vrem sa le oferim pilotilor nostri o masina cu care sa se simta cat mai confortabil. In cazul lui Sébastien problema este rezolvata, dar acum vom incerca sa ne adaptam si nevoilor lui Mikko si Jarmo.”

Doua intrebari pentru... Sebastien Loeb

Ai fost foarte dezamagit atunci cand Monte Carlo nu a mai facut parte din calendarul competitional. Cu siguranta acum trebuie sa fii foarte incantat, nu-i asa?
„Dupa parerea mea, Raliul Monte Carlo trebuie sa fie in WRC. Este cel mai celebru raliu din lume si nu poti sa ai un campionat mondial fara el. De asemenea, este un raliu unde am obtinut intotdeauna rezultate bune. Imi place sa pilotez pe drumurile de acolo, iar atmosfera de pe margina probelor este fantastica. Sa nu uitam ca este si raliul de casa pentru Daniel. Sunt sigur ca prefera sa fie in dreapta mea intr-un DS3 WRC decat la volanul unui DS3 R3 asa cum a fost cazul anul trecut!”

Vei incepe sezonul cu doi colegi noi de echipa. Cum a evoluat relatia ta cu Mikko Hirvonen pana acum?
„Pana acum l-am cunoscut pe Mikko doar ca rival si este placut sa stiu ca suntem de aceeasi parte acum. Lucrurile decurg normal intre noi si cred ca fiecare il respecta pe celalalt. Trebuie sa ne schimbam putin modul de lucru si sa comunicam in engleza, dar cred ca este totusi un aspect pozitiv. Avem aceleasi dorinte in ceea ce priveste masina, dar aceasta a fost situatia si cu fostul meu coleg de echipa. Mikko are multa experienta si vine dintr-o echipa care i-a pus la dispozitie o masina rapida. Sunt sigur ca are idei noi care ne vor ajuta sa progresam.”

Doua intrebari pentru... Mikko Hirvonen

Cum au mers lucrurile pentru tine de cand ai venit la echipa Citroën Racing?
„Mi-a placut ca toata lumea m-a primit cu caldura. Am gasit o echipa de oameni pasionati de ceea ce fac. Am fost impresionat in special de metodele riguroase de lucru si de atentia pentru cele mai mici detalii. Chiar daca in echipa se vorbeste predominat franceza, nu au fost probleme de comunicare pana acum si deja ma simt ca acasa. Am petrecut deja foarte mult timp cu echipa tehnica si cred ca totul va functiona perfect anul acesta.”

Echipa are reputatia ca este construita in jurul lui Loeb, care este vazut ca pilotul numarul 1. Te deranjeaza acest lucru?
„Nu. Pentru mine oportunitatea de a lucra cu Sébastien este un plus major pentru cariera mea. Nu este vorba de numarul 1 sau numarul 2. Toti incepem sezonul cu 0 puncte, iar regulamentul din 2012 face ca lucrurile sa fie mai corecte pentru toti cei implicati. Pana la un punct este normal ca echipa sa astepte mai multe de la Sébastien. El este in echipa de zece ani si a castigat 8 titluri de campion mondial. Acest lucru face ca presiunea sa nu fie atat de mare pentru mine si sa am suficient timp la dispozitie pentru a ma acomoda cu noua masina. In orice caz eu intotdeauna incerc sa abordez toate situatiile intr-o nota pozitiva pentru ca acesta este cel mai bun mod de a progresa.”

SCHIMBARI DE REGULAMENT IN SEZONUL 2012
- Ordinea de start pe asfalt: conform cu ordinea din clasamentul general pentru prima zi, iar apoi in functie de clasarea in ziua anterioara.
- Ordinea de start in Suedia si pe macadam: pilotul cu cel mai bun timp in shakedown-ul de calificare isi alege primul pozitia la start in prima zi si asa mai departe. In urmatoarele zile pilotii P1 si P2 vor lua startul in ordinea inversa clasarii in ziua anterioara.
- Procedura de calificare: de la 8 la 10 dimineata fiecare echipaj poate parcurge traseul de doua ori fara a fi cronometrat. De la 10:30 am fiecare echipaj mai are dreptul la o singura trecere cronometrata in ordinea clasamentului general. La shakedown regulamentul referitor la service este acelasi ca in timpul raliului (opt mecanici cu banderola pentru cele doua masini). La finalul acestei sesiuni masinile vor merge in parcul inchis.
- Rally 2: aceasta este noua denumire a regulei SupeRally. Organizatorul unei etape este liber sa includa sau nu aceasta regula in regulament. Pentru Monte Carlo regula Rally 2 nu se aplica.
- Motoare: Este permisa folosirea a trei motoare pe parcusul unui sezon.

RALIUL MONTE CARLO 2012 - PROGRAM

Miercuri, 18 ianuarie 2012
8.00am: Start - Valence
9.03am: PS1 - Le Moulinon – Antraigues 1 (36.87km)
10.21am: PS2 - Burzet – St Martial 1 (30.48km)
12.46pm: parc de service A – Valence (30 min)
2.21pm: PS3 - Le Moulinon – Antraigues 2 (36.87km)
3.39pm: PS4 - Burzet – St Martial 2 (30.48km)
5.52pm: parc de service B – Valence (45 min)

Joi, 19 ianuarie 2012
7.55am: parc de service C – Valence (15 min)
9.33am: PS5 - Labatie d’Andaure – Lalouvesc 1 (19km)
10.14am: PS6 - St Bonnet le Froid - St Julien Molhesabate - St Bonnet le Froid 1 (25.22km)
11.37am: PS7 - Lamastre – Gilhoc – Alboussière 1 (21.66km)
12.57pm: parc de service D – Valence (30 min)
2.50pm: PS8 - Labatie d’Andaure – Lalouvesc 2 (19km)
3.31pm: PS9 - St Bonnet le Froid - St Julien Molhesabate - St Bonnet le Froid 2 (25.22km)
4.54pm: PS10 - Lamastre – Gilhoc – Alboussière 2 (21.66km)
6.02pm: parc de service E – Valence (45 min)

Vineri, 20 ianuarie 2012
8.44am: parc de service F – Valence (15 min)
10.02am: PS11 - St Jean en Royans-Font d’Urle (23.28km)
10.43am: PS12 - Cimetière de Vassieux – Col de Gaudissart (24.13km)
3.11pm: PS13 - Montauban sur Ouvèze-Eygalayes (29.89km)
7.56pm: parc de service – Monaco

Sambata, 21 ianuarie 2012
1.15pm: parc de service H – Monaco (45 min)
3.11pm: PS14 – Moulinet - Col du Turini - La Bollene-Vesubie 1 (23.41km)
3.54pm: PS15 – Lantosque - Luceram 1 (18.81km)
5.53pm: parc de service I – Monaco (30 min)
7.34pm: PS16 – Moulinet - Col du Turini - La Bollene-Vesubie 2 (23.41km)
8.17pm: PS17 – Lantosque - Luceram 2 (18.81km)
9.32pm: parc de service J – Monaco (45 min)

Duminica, 22 ianuarie 2012
9.05am: parc de service K – Monaco (15 min)
10.11am: PS18 - Sainte Agnes - Col de la Madone (5.16km)
11.04am: parc de service L – Monaco (10 min)
11.17am: Sosire – Monaco

Sursa: Citroen Romania
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii