Motorvip.ro
Foto: www.motorvip.ro
Indiferent daca avem deja o masina sau urmeaza sa achizitionam una, trebuie sa constientizam ca aceasta nu va functiona la nesfarsit si in bune conditii fara intretineri si reparatii periodice. Pana la momentul actual nu s-a inventat o masina care sa nu necesite lucrari de intretinere, chiar daca multi dintre noi, sa recunoastem, ne-am dori un astfel de autovehicul.

Drept urmare, este bine sa stim cat mai multe lucruri despre piese auto, pentru a sti la momentul potrivit ce sa cumparam si de unde sa cumparam piese de schimb pentru masina noastra.

Ce piese auto sa cumpar?
Conform cu Regulamentul nr. 461/2010 al Comisiei Europene, “piesele de schimb” reprezinta bunurile care urmeaza sa fie instalate in sau pe un autovehicul pentru a inlocui componente ale respectivului autovehicul. Exista mai multe clasificari ale pieselor de schimb. Cele mai reprezentative sunt cele folosite de organismele europene, legislatia romaneasca si CLEPA (Asociatia Europeana a Furnizorilor de Piese Auto).

Pe baza descrierilor prevazute in documentele Comisiei Europene, piesele auto se clasifica in:
-piese de origine
-piese de calitate echivalenta

Piesele de origine sau originale sunt piesele fabricate in conformitate cu specificatiile si standardele de productie prevazute de constructorul autovehiculului. Aceasta categorie cuprinde piesele fabricate pe aceeasi linie de productie cu piesele in cauza. In aceasta categorie intra piesele OEM + OES conform cu clasificarea CLEPA.

Piesele de calitate echivalenta sunt piesele care trebuie sa aiba o calitate suficient de ridicata  astfel incat utilizarea acestora sa nu puna in pericol reputatia retelei autorizate respective. In aceasta categorie intra piesele IAM conform cu clasificarea CLEPA.

CLEPA clasifica piesele de schimb in 3 categorii:
-OEM (Original Equipment Manufacturer)
-OES (Original Equipment Services)
-IAM (Independent Aftermarket Manufacturer)

OEM sunt piesele care echipeaza masinile pe liniile de asamblare ale producatorilor, care sunt folosite in general la reparatii si intretinere a masinilor in cadrul retelei de dealeri ai producatorilor, sub „brandul” producatorilor de autovehicule. Ele sunt produse atat de producatorii de autovehicule cat si de producatorii independenti.
                                                         
OES sunt piesele de schimb produse de catre producatorii independenti de piese, destinate proceselor de reparatii sau intretinere, atat pentru reteaua autorizata de dealeri si pentru service-urile autorizate cat si pentru reparatorii independenti dar care sunt in principal comercializate sub „brandul” producatorilor neafiliati.

IAM sunt piese produse de catre producatori independenti, certificate de organismele abilitate, dar care nu echipeaza masinile pe liniile de asamblare ale producatorilor.

De unde sa cumpar piese auto?
Daca am inteles ce inseamna piesele auto si cum se clasifica acestea, acum putem sa trecem si la achizitii. Cel mai usor le putem procura de la magazinele online specializate, care iau amploare pe zi ce trece. Unul dintre acestea este motorVIP.ro.

Spor la cumparaturi!
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii