Industria autocamioanelor caută intens soluţii pentru reducerea consumului de combustibil. O metodă este utilizarea energiei cinetice a vehiculului pentru a propulsa autocamionul. Acum, Volvo Trucks a dezvoltat I-See , care funcţionează precum un pilot automat . Acesta preia schimbarea treptelor de viteză şi utilizează pantele pentru a economisi combustibil.

Energia cinetică reprezintă lucrul mecanic necesar pentru a reduce viteza unui obiect la zero. Când un obiect în mişcare este încetinit, energia sa cinetică trebuie transformată într-o altă formă de energie. Când un vehicul frânează, energia sa cinetică este transformată în căldură. Mulţi producători din industria auto analizează soluţii pentru captarea energiei cinetice în loc de eliberarea acesteia sub formă de căldură.

„Dacă energia cinetică ar putea fi exploatată într-o mai mare măsură, aceasta ar ajuta la reducerea consumului de combustibil. Ar însemna un beneficiu atât pentru mediul înconjurător, cât şi pentru întreaga industrie, ceea ce este un lucru foarte important astăzi, deoarece costurile aferente combustibilului devin o povară din ce în ce mai mare asupra firmelor de transport”, afirmă Anders Eriksson, de la departamentul de dezvoltare produse Volvo Trucks.

Este exact ceea ce a reusit Volvo Trucks să realizeze cu noua sa soluţie I-See. Sistemul controlează energia cinetică a autocamionului pentru a “propulsa” vehiculul la urcare. La coborâre, aceeaşi energie este utilizată pentru accelerare.

Energia cinetică poate economisi 5 procente

I-See este conectat la senzorul de înclinare a transmisiei şi obţine informaţii în mod digital despre topografie. Faptul că sistemul nu depinde de hărţi îl face mai sigur, deoarece obţine cele mai noi informaţii. I-See poate memora 4000 de pante, adică o distanţă de 5000 kilometri.

„I-See este un pilot automat conectat la controlul vitezei de croazieră a autocamionului, preluând şi gestionând schimbările treptelor de viteză, accelerările si frânările pe drumurile în pantă asigurând funcţionarea în cel mai eficient mod posibil din punct de vedere al consumului de combustibil. Cu I-See se rulează liber cât mai mult posibil - astfel încât pe anumite porţiuni de drum nu se utilizează combustibil deloc”, explică Hayder Wokil, manager de produs la Volvo Trucks.

„Consumul de combustibil poate fi astfel redus cu până la 5%. Această cifră se bazează pe rezultatele simulărilor şi testelor pe drumuri publice. I-See solicită utilizarea funcţiei de control al vitezei de croazieră şi ştim că şoferii utilizează controlul vitezei de croazieră, în medie, aproximativ jumătate din timp. Pentru un autocamion în regim de operare normală, care acoperă 140.000 kilometri pe an, economia va fi de aproximativ 1000 de litri de combustibil anual. O diferenţă semnificativă  pentru profitabilitatea firmei de transport”, spune Hayder Wokil.

Cel mai mare efect pe dealurile mici
I-See efectuează şase operaţii diferite pentru a utiliza energia cinetică la maxim. De exemplu, I-See accelerează la deal, rămâne într-o treaptă mare atât de mult cât este posibil şi rulează liber la coborâre pentru a exploata greutatea autocamionului ca un motor de propulsie.

„I-See funcţionează cel mai bine în zonele cu  teren vălurit. În cazul pantelor moderat de lungi şi al pantelor abrupte, I-See permite rularea liberă pe distanţe lungi fără a utiliza motorul”, explică Anders Eriksson, responsabil cu dezvoltarea I-See.

„ Funcţia de rulare liberă este cea care face sistemul atât de special”, adaugă acesta. Când autocamionul rulează liber, nu este utilizat combustibil aproape deloc. Dar, pentru a rula liber, sunt necesare multe informaţii.

„Este nevoie de o precizie ridicată. De exemplu, trebuie să aflaţi dacă viteza va scădea sau dacă va creşte pe următoarea porţiune de drum. O pantă de doar câteva procente poate fi factorul decisiv”, spune Anders Eriksson.

Alţi factori importanţi sunt aerodinamica şi greutatea autocamionului. Ţinând cont de toate aceste lucruri, sistemul trebuie să controleze şi să proceseze o mulţime de informaţii. Mulţi şoferi de autocamion care testează I-See vor recunoaşte stilul de condus adoptat.

„I-See imită stilul de condus al şoferilor buni. Aceştia utilizează energia cinetică a vehiculului, accelerează în timp şi evită schimbările de treaptă inutile”, spune Hayder Wokil şi continuă:

„Dar, spre deosebire de un şofer, I-See nu oboseşte niciodată - este un fel de pilot automat.”

Aceasta permite şoferului să se concentreze asupra traficului şi a altor aspecte ale călătoriei. În plus, rularea vehiculului este mult mai lină.

„Iar un şofer alert este un şofer mai bun. Aceasta este o certitudine”, spune Hayder Wokil.

De asemenea, Anders Eriksson subliniază că nu doar combustibilul este economisit.

„De exemplu, I-See reduce uzura frânelor şi a anvelopelor. Şi, desigur, protejează mediul înconjurător”, spune acesta.

I-See va deveni disponibil pe piaţă în 2013.

I-See dispune de funcţii pentru şase scenarii diferite pentru o pantă:
-Accelerează înainte să înceapă urcarea.
-Dacă vă aflaţi în apropierea marginii unui deal, sistemul evită schimbarea treptei dacă este posibil. Fiecare schimbare de treaptă înseamnă o scădere a vitezei.
-Sistemul nu accelerează când se apropie de o coborâre, dar, în schimb aşteaptă şi utilizează gravitaţia.
-Începe să ruleze liber înainte de apropierea unei coborâri.
-Începe să frâneze mult înainte de terminarea unei pante descendente, dar:
-Eliberează frânele la capătul pantei pentru a acumula viteză înaintea unei noi ascensiuni.

Sursa: Volvo Romania
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii