Paris. BMW, partener al Paris Photo de zece ani, va fi prezent la expoziţia Grand Palais din perioada 14-18 noiembrie 2012.

Alexandra Catiere
Paris. BMW, partener al Paris Photo de zece ani, va fi prezent la expoziţia Grand Palais din perioada 14-18 noiembrie 2012.

În colaborare cu Muzeul Nicéphore Niépce, BMW Art & Culture are plăcerea de a prezenta "Ici, par-delà les brumes" (Aici, în spatele ceţii), o expoziţie cu lucrări semnate de Alexandra Catiere, care a fost desemnată câştigătoare a rezidenţiatului BMW în 2011 ca recunoaştere a delicateţei şi umanităţii de care dă dovadă viziunea sa artistică. Marion Gronier, laureata ediţiei 2012 a rezidenţiatului, va oferi o avanpremieră a lucrării sale în Chalon-sur-Saône, în zona în care sunt expuse implicarea şi contribuţia BMW la arta foto.

BMW France susţine fotografia cu începere din 2003, atunci când a început colaborarea cu Paris Photo. Implicarea BMW în arta foto reflectă angajamentul pe termen lung şi profund faţă de arta contemporană. BMW a ales să susţină fotografia ca formă de artă distinctă şi originală, o invenţie care a contribuit, tot atât ca şi automobilul, la apariţia erei moderne. Ca mediu guvernat fundamental de principiile esteticii, arta fotografică reflectă valorile BMW.

Angajamentul BMW France faţă de fotografie a dus un parteneriat cultural - unic şi ambiţios - cu Muzeul Niépce. BMW France a pus bazele rezidenţei BMW în 2011, în cooperare cu Muzeul Nicéphore Niépce, pentru a încuraja dezvoltarea tinerilor fotografi şi pentru a-i susţine în activitatea lor. Programul oferă unui fotograf şansa de a lucra la un proiect personal timp de trei luni, în Chalon-sur-Saône, sub îndrumarea lui François Cheval, curator-şef al muzeului. Pe lângă faptul că primeşte o bursă de 6.000 de euro şi i se suportă cheltuielile de cazare în Chalon-sur-Saône, artistul are ocazia de a publica o carte şi de a-şi expune lucrarea la festivalul Rencontres d’Arles şi la Paris Photo. Juriul care a ales rezidentul a inclus nume importante din arta foto precum François Cheval, François Hébel (directorul Rencontres d’Arles), Chantal Nedjib şi Patrick de Carolis, directorul Şcolii Naţionale de Artă Fotografică din Arles.

BMW Group, susţinător al artei contemporane de peste 40 de ani
BMW Group are un simţ accentuat al responsabilităţii, în special atunci când vine vorba de cultură. De-a lungul ultimilor 40 de ani a oferit susţinerea sa unei game diverse de proiecte culturale, cu accent în special pe arta modernă şi contemporană, muzica jazz şi cea clasică, precum şi pe arhitectură şi design. BMW Group recunoaşte valoarea libertăţii absolute de creaţie, pe care o consideră ingredientul esenţial pentru realizarea lucrărilor artistice revoluţionare, dar şi pentru apariţia inovaţiilor majore într-o companie. La nivel mondial, BMW Group a lansat şi a susţinut peste 100 de proiecte culturale.

Serge Naudin, preşedinte al Consiliului Director BMW France, a comentat cu privire la această implicare: "BMW este un susţinător fervent al artei fotografice. Este un exemplu minunat al afinităţilor care există între o formă a artei şi marcă, ambele fiind susţinute de o performanţă tehnică dedicată esteticii şi plăcerii".

Informaţii despre expoziţie şi spaţiul expoziţional:
Expoziţia va include 20 de imagini ale artistei Alexandra Catiere, câştigătoarea primului rezidenţiat BMW, şi primele fotografii realizate de Marion Gronier, câştigătoarea din 2012 care în prezent îşi efectuează rezidenţiatul.

Alexandra Catiere a fost aleasă pentru lucrările sale care combină tehnicile tradiţionale cu cele de avangardă, demonstrând "o modernitate care nu caută să fie modernă la exterior" (François Cheval). Trei luni din perioada rezidenţiatului le-a rezervat unui proiect personal unic care depăşeşte limitele tradiţionale ale temei, genului şi tehnicii: ea s-a întâlnit cu bărbaţi, femei şi copii şi s-a inspirat din poveştile de viaţă ale acestora, precum şi din propriile impresii asupra oraşului, folosind imaginile pentru a reflecta conceptele de timp şi spaţiu. Fotografiile realizate de ea la finalul rezidenţiatului descriu o lume care este plină de contraste puternice, dar formează un tot coerent, cu o dimensiune umană care se adresează fiecăruia dintre noi.

Marion Gronier, câştigătoarea celui de-al doilea rezidenţiat BMW, a impresionat juriul prin sensibilitatea cu care dezvăluie feţele şi sufletele subiecţilor.

Alexandra Catiere va fi prezentă zilnic, între orele 15.00 şi 17.00, în zona expoziţională BMW. Pentru a stabili o întâlnire, vă rugăm să scrieţi la bmwartetculture@bmw.fr. Ea va acorda autografe pe cartea "Ici, par delà les brumes", publicată ca parte a noii colecţii BMW Art & Culture pentru Trocadéro. Vizitatorii expoziţiei pot vedea un videoclip al "activităţii în desfăşurare" a Alexandrei Catiere, filmat de François Goizé în timpul rezidenţiatului. Reprezentanţi din partea BMW şi a Muzeului Nicéphore Niépce vor fi prezenţi pentru a comenta cu privire la rezidenţiatul BMW şi pentru a răspunde întrebărilor din partea artiştilor interesaţi de program.

Informaţii despre rezidenţiatul BMW:
Perioada de înscriere la rezidenţiatul BMW 2013 la Muzeul Nicéphore Niépce va începe la 5 ianuarie 2013. Formularul de înscriere va putea fi descărcat de pe site-ul muzeului (www.museeniepce.com) şi de pe cel al BMW (www.bmw.fr/artetculture).

Sursa: BMW Romania
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii