BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé
BMW şi Pininfarina sunt numele cu tradiţie bogată în industria auto. Fiecare este renumit pentru tehnologia revoluţionară, pentru stil, dinamică şi estetică. Prin BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé, cele două companii de tradiţie dezvăluie, cu ocazia Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2013, rezultatul primei colaborări comune. BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé este un concept car şi reprezintă interpretarea exclusivistă a unui BMW Coupé de lux din perspectiva Pininfarina. În urma unei colaborării cele două echipe de design au creat o nouă imagine, plină de caracter şi gata să se remarce în segmentul superior al clasei de lux – un BMW adevărat, dar care poartă semnătura distinctivă Pininfarina.

"Farmecul acestei colaborări cu Pininfarina este că ai o abordare specială, complet diferită, a unor faţete precum luxul şi exclusivismul", a declarat Karim Habib, director BMW Design. "La urma urmelor, compania italiană a fost recunoscută, dintotdeauna, în special pentru aceste calități şi şi-a demonstrat, de nenumărate ori, sensibilitatea şi rafinamentul deosebit pentru aceste aspecte. În Pininfarina am găsit partenerul ideal pentru a da formă acestui concept de automobil."

"Rezultatul acestei colaborări aventuroase este mult mai important decât suma părţilor", a declarat Fabio Filippini, director de design Pininfarina. "Când două mărci, cu o tradiţie atât de bogată şi atât de experimentate, îşi unesc forţele pentru a transforma o viziune în realitate, rezultatul este ceva cu totul nou şi interesant. De la început până la final, acest proiect a fost definit de un respect reciproc pentru identitatea celeilalte companii."
Prezentarea concept car-ului la Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2013 are legătură cu altă tradiție specială BMW. Evenimentul, organizat prima oară din 1929, este unul dintre cele mai importante evenimente dedicate fascinației mașinilor clasice. Desfășurat sub patronajul BMW Group încă din 1990, evenimentul a crescut și s-a extins mereu: licitații de mașini clasice, un concorso pentru motociclete, o secțiune dedicată concept car-urilor.

Frumusețea modelelor prezentate se reflectă în eleganța locului de desfășurare – grădinile celebrei Villa d’Este de pe malul Lacului Como. Acesta este locul unde tradițional BMW a prezentat în premieră multe prototipuri fascinante, care și-au pus amprenta asupra designului de automobile, așa cum este GINA, BMW M1 Hommage sau BMW 328 Hommage pentru a le aminti doar pe cele din ultimii ani. În 2012 BMW a deschis colaborarea cu marile case de design italiene, prin concept car-ul BMW Zagato Coupe, prezentat tot la Villa D’Este.

Eleganţă desăvârşită.
BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé adaugă o nouă dimensiune la exclusivitatea BMW. Suprafeţele largi şi contururile lungi sunt elementele definitorii ale unei caroserii elegante. Proporţiile specifice BMW - ampatament lung, capotă lungă a motorului şi habitaclu dispus spre spate – sunt elementele care contribuie la o imagine dinamică. În acelaşi timp, automobilul denotă echilibru şi armonie: valorile BMW precum tehnologia și dinamica, ilustrate în design prin precizia formelor, sunt completate de măiestria Pininfarina. "BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé are un impact extraordinar. Modelul exprimă valorile BMW emblematice, precum luxul şi prezenţa deosebită într-o formă extrem de elegantă", a declarat Adrian van Hooydonk, Senior Vice President BMW Group Design. "Admir claritatea  şi precizia designului Pininfarina. Aşteptările lor pentru rezultatul final erau la fel de mari ca şi ale noastre, iar modul în care ei au înţeles designul a completat perfect ADN-ul designului BMW pentru un automobil de acest gen."

BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé
Prezenţă dinamică - imaginea frontală.
Cu o prezenţă impunătoare, care pune accentul pe roţi, partea frontală a BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé radiază o prezenţă deosebită şi dinamică. Grila radiatorului specifică şi farurile orientate spre drum, cu aspectul lor circular dublu realizează din primul moment legătura cu gama BMW. În acelaşi timp, elementele Pininfarina distinctive au fost interpretate cu rafinamentul italian pentru ca partea frontală să împrumute o ambianţă specială.

Grila BMW a radiatorului formează elementul principal al designului părţii frontale, iar toate suprafeţele şi liniile îşi au originile în aceasta. În mod simbolic, indică spre motorul aflat în centrul maşinii, dimensiunea sa reflectând puterea propulsorului V12 ascuns în spatele ei. Unghiul înclinat al grilei radiatorului evocă imaginea clasică de rechin specifică modelelor clasice BMW şi împrumutând părţii frontale un aspect şi mai dinamic, în special când automobilul este văzut din lateral. Atunci când este privit de aproape, dezvăluie detalii desăvârşite: partea frontală a grilei duble este realizată din aluminiu mat-lucios, în timp ce, în spatele ei, o parte cu formă identică, de culoare negru lucios, adaugă o profunzime vizuală şi realizează un contrast atractiv al materialelor.

Deasupra grilei, capota se întinde peste partea frontală a automobilului, contururile subtile dând impresia că pornesc din emblema BMW şi conferă capotei o eleganţă dinamică. Farurile plate subliniază aspectul orientat spre drum asociat cu BMW şi completează "faţa" BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé. Contururile lor dinamice sunt în armonie perfectă cu aspectul clasic BMW - circular dublu - într-o interpretare care le lasă deschise în partea de sus. Utilizarea tehnologiei LED conferă o imagine high-tech, în timp ce adaugă farurilor o profunzime suplimentară.

Priza de aer, plată şi dintr-o singură bucată, accentuează dimensiunile părţii frontale, o impresie întărită de decoraţiunile cromate care adaugă și o amprentă elegantă. Priza de aer este mai largă spre roţi şi atrage atenţia asupra ecartamentului lat şi sportiv al automobilului. Aflată chiar deasupra drumului, inscripţia Pininfarina discretă aduce aminte de partenerul italian, precum semnătura unei opere de artă.

BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé
Sculptură elegantă - privire din lateral.
Suprafeţele automobilului afişează limbajul elaborat de design BMW, în timp ce sculptura clară este emblematică pentru Pininfarina. În cadrul siluetei puternice, convexităţile ascuţite de pe părţile laterale adaugă o eleganţă dinamică şi conferă caroseriei o formă atletică.

În acelaşi timp, contururile precise şi discrete alungesc automobilul şi subliniază exclusivismul acestuia printr-o amprentă contemporană. Linia înaltă a umerilor se extinde aproape orizontal de-a lungul întregii părţi laterale, astfel că BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé denotă statură şi prezenţă. Deasupra ei, linia lungă a acoperişului trece elegant spre spate pentru a defini spatele scurt. Sub linia umerilor, o contraoscilaţie la linia acoperişului porneşte din Air Breather din spatele roţii faţă. Ascendentă spre spate, aceasta conferă secţiunii spate a maşinii o apariţie simplă şi dinamică. Toate liniile au fost concepute cu o sensibilitate profundă: pe măsură ce-şi urmează cursul, acestea devin mai puternice sau mai slabe şi, prin schimbarea jocului de lumini şi umbre, scot în evidenţă efectul maxim al suprafeţelor de contur.

Numeroase detalii accentuează eleganţa imaginii din lateral. Decoraţiunea mat-lucioasă din spatele roţii faţă adaugă un accent stilat pentru că integrează semnalizatorul. Un alt detaliu BMW specific este curba Hofmeister - curba spre înainte din grafica geamurilor care este integrată perfect în conturul jocului de linii. În spatele acesteia, logo-ul V12 este un indiciu al motorului puternic care echipează BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé. Inscripţia Pininfarina de pe panourile laterale face trimitere la rolul definitoriu jucat de compania italiană de design în crearea acestui automobil, în timp ce logo-ul Pininfarina de deasupra arată că BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé a şi fost construit de Pininfarina.

Jantele de 21 de ţoli, concepute special, amplifică perfect declaraţia de sportivitate şi eleganţă pe care o face BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé. Cinci rânduri de câte trei spiţe - graţioase şi deopotrivă sculptate puternic - prezintă o profunzime vizuală deosebită prin aplicarea de nuanţe aluminiu mat-lucios, negru şi crom închis.

Prezenţă sofisticată - privire din spate.
Profilul lateral extins conduce spre partea din spate, suplă şi elegantă. Elementele orizontale dau impresia că întregul spate este foarte lat şi plat. În acelaşi timp, designul generos al suprafeţelor din spate îi conferă o prezenţă puternică. Între suprafeţe, contururile precise şi liniile orizontale întrerup aspectul spatelui, rezultatul fiind o interacţiune interesantă de lumini şi umbre care divizează întregul design şi îl însufleţeşte. Un detaliu atractiv este tranziţia de la acoperiş la hayon: doi stâlpi cu forme elaborate extind montantul acoperişului spre în spate, asigurând o tranziţie fluidă şi elegantă a liniei acoperişului spre secţiunea spate.

Extinse din lateral, stopurile cuprind spatele într-un gest oscilant care reuneşte vizual partea laterală şi cea spate. Stopurile dezvăluie măiestria detaliată şi conferă formei L specifică BMW o interpretare suplă, aproape filigrană. Acestea se află - asemenea unei bijuterii – încadrată de decoraţiuni de calitate superioară, cu aluminiu mat-lucios. Un element special este designul deschis care permite aerului să curgă de-a lungul stopurilor.

BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé
O abordare contemporană a valorilor clasice - interiorul.
Interiorul BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé preia fuziunea între eleganţa modernă şi liniile dinamice prezentă la exterior. Geometria fluidă de la baza designului interior BMW capătă un caracter unic prin amprenta Pininfarina. Prin conceptul coloristic special, materialele alese şi detaliile geometrice din uşi, consola centrală şi panoul de bord, Pininfarina conferă o accentuare suplimentară a elementelor caracteristice BMW, precum orientarea către conducătorul automobilului şi principiul lucrului cu suprafețe.

Coupé-ul de lux, cu patru locuri, prezintă o ambianţă exclusivistă în care primeşte conducătorul şi pasagerii. Scaunele faţă şi spate concepute de Pininfarina înconjoară ocupanţii cu suport lateral sportiv, conferind totodată cel mai înalt nivel de confort. Din scaunul din dreapta, o privire spre lateral dezvăluie iniţial orientarea caracteristică BMW spre conducătorul auto: toate funcţiile şi butoanele de control implicate în condus sunt uşor înclinate spre conducător pentru a fi acţionate ergonomic. Alinierea orizontală a suprafeţelor şi liniilor panoului de bord creează o senzaţie de spaţiu. Uşile preiau curgerea liniilor şi le investesc cu o dinamică mai mare pe măsură ce-şi urmează cursul, în timp ce mânerele uşilor preiau forma incisivă a stopurilor, precum şi a ornamentelor de pe panourile laterale. Spatele habitaclului se bucură şi el de un design generos - locurile din spate de la BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé oferă un spaţiu pentru picioare care echivalează cu cel al unui sedan de lux de mari dimensiuni.

Materiale deosebite şi fabricaţie de înaltă calitate.
Conceptul exclusivist al culorilor şi materialelor este una dintre particularităţile BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé şi reflectă elocvent caracterul său unic. Cea mai fină piele şi lemnul kauri - cu o vechime de peste 48.000 de ani - oferă o aură specială habitaclului BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé. Piele de calitate superioară de la uzina de piele Foglizzo - de culoare neagră şi o nuanţă deschisă Tobacco Brown - creează o ambianţă caldă şi exclusivistă. Detaliile metalice, de culoare crom închis, impun un contrapunct tehnic faţă de utilizarea vastă a materialelor naturale.

Toate elementele de lemn din habitaclu provin dintr-o singură bucată de lemn kauri, ales de specialiştii italieni de la Riva 1920 exclusiv pentru BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé. Lemnul kauri are o granulaţie unică şi îşi schimbă culoarea de la auriu la roşu şi maro, în funcţie de incidenţa luminii şi unghiul de vizualizare. Lustruit, lemnul degajă o căldură şi o naturaleţe în ton cu suprafeţele exclusiviste cu piele din interior. Originar din Noua Zeelandă, lemnul kauri este printre cele mai rare esenţe din lume. Caracterul său special derivă din faptul că arborii kauri doborâţi au fost conservaţi în mlaştini de-a lungul mileniilor şi pot fi procesaţi ca şi cherestea nouă după ce au fost extraşi din mlaştina fosilă.

Din cea mai bună lână pură virgină din Italia, tapiţeria acoperişului oferă tiparul "Principe di Galles". Aceste carouri gri reprezintă un contrast îndrăzneţ faţă de materialele tradiţionale utilizate pentru uşi şi bord. Scaunele cu piele maro preiau şi ele desenul în vipuşca de pe tiv, de jur-împrejur. Plusul de lumină din interior se datorează unei deschideri alungite în tapiţeria acoperişului, care este iluminat suplimentar cu LED-uri albe. În zona picioarelor, un covoraş moale şi pufos, de culoare gri închis, adaugă un sentiment subtil de prosperitate. Un alt detaliu interior sunt montanţii B de sine stătători, al căror design elegant, când sunt priviţi din exterior, creează o zonă omogenă cu geamuri şi uşi fără ramă.

Sursa: BMW Romania
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii