BMW i3
Schimbările globale din ultima perioadă, precum schimbările climatice, diminuarea resurselor sau tendința de urbanizare, determină o nouă abordare a transportul individual. BMW i vine cu un răspuns clar la aceste noi provocări. Noul sub-brand vine cu un concept absolut nou de automobil care determină o nouă percepție a segmentului premium cu dezvoltare durabilă ca element principal.

29 iulie a marcat prima prezentare BMW i3 printr-un eveniment care s-a desfășurat simultan în trei metropole de pe trei continente: Londra, New York și Beijing. Primul BMW electric de serie este programat să fie disponibil spre vânzare treptat, începând cu sfârșitul acestui an, în marile aglomerații urbane mondiale. Prețul de vânzare anunțat pentru Germania este de 34950 Euro cu TVA și 39450 Euro cu TVA pentru versiunea cu range extender.

Noul model are avantajul costurilor deosebit de reduse de utilizare, estimate la aproximativ 60% din nivelul unui BMW 320d în Germania, chiar dacă acesta din urmă se remarcă prin cifre de consum deosebit de reduse. Evaluarea este făcută pe baza prețurilor din Germania pentru energie și combustibil, precum și la nivelul subvențiilor acordate de statul german pentru automobilele electrice.

BMW i3 debutează într-un context ascendent pentru piața de automobile electrice. După ce în 2012 au fost înmatriculate aproximativ 93 000 automobile, estimările pentru acest an sunt la nivelul de 150 000 unități. Noul model se bucură încă de la început  de o primire deosebit de pozitivă. Pagina internațională de Facebook are deja 1,2 milioane de fani, în timp ce peste 90 000 de persoane au solicitat deja un test drive.

Primul model BMW Group cu propulsie integral electrică oferă clienţilor modalităţi noi şi revoluţionare pentru a experimenta plăcerea condusului, dezvoltarea durabilă şi conectivitatea pe traseele urbane. Designul vizionar al BMW i3 demonstrează atât calităţile sportive emblematice BMW, cât şi eficienţa unui model cu patru locuri. Conceptul inovator al automobilului care include un compartiment al pasagerilor realizat din plastic ranforsat cu fibră de carbon (CFRP), combină masa redusă, stabilitatea şi siguranţa cu un nivel extraordinar al spaţiului. Totodată, sistemele de asistare a conducătorului şi serviciile de mobilitate de la BMW Connected Drive, precum şi serviciile 360° ELECTRIC - cu toate dezvoltate special pentru BMW i - transformă mobilitatea urbană fără emisii într-o experienţă convingătoare a condusului cotidian.

Electromotorul care echipează BMW i3 generează o putere maximă de 125 kW/170 CP şi un cuplu maxim de 250 Nm. Puterea instantanee este transferată către puntea spate prin intermediul unei transmisii cu un singur raport. Motorul este alimentat cu energie de la celulele litiu-ion de stocare integrate în secţiunea de sub podeaua maşinii. Centrul de greutate al i3, dispus foarte jos - rezultatul unei plasări joase şi centrale a bateriilor -, şi distribuţia echilibrată a maselor au o contribuţie suplimentară la manevrabilitatea agilă a automobilului. Acumulatorul oferă maşinii o autonomie cotidiană cuprinsă între 130 şi 160 de kilometri atunci când este încărcat complet de la o sursă casnică de curent electric, un panou BMW i sau o staţie publică de alimentare.

BMW i: un brand nou, o abordare nouă a segmentului premium.
Deja un constructor de succes la nivel mondial și lider consacrat în segmentul premium, BMW Group este pregătit să interpreteze un rol de lider şi de inovator în formarea mobilităţii personale în viitor. Activitatea de cercetare şi dezvoltare depusă cu începere din 2007, în cadrul "project i", a pus bazele unor soluţii de mobilitate cu dezvoltare durabilă. BMW Group urmăreşte o abordare integrată, reflectată de noul brand BMW i, pentru a realiza echilibrul necesar între nevoile personale şi nevoile globale de mobilitate din viitor. BMW i se angajează să creeze automobile şi servicii de mobilitate inovatoare cu caracter premium. Această viziune se transformă azi în realitate: BMW i3, primul model de serie al noului brand, oferă clienţilor mobilitate cu emisii zero într-un pachet auto premium.

BMW i3 este primul automobil premium din lume conceput din start pentru a fi propulsat de un sistem electric. Rezultatul este plăcerea condusului emblematică pentru BMW, furnizată cu emisii zero, o experiență neegalată de nicio altă maşină cu propulsie electrică. Asemenea arhitecturii unice a automobilului - bazată în jurul structurii LifeDrive, cu celula pasagerilor din CFRP şi modulul de aluminiu care cuprinde sistemul de propulsie, acumulatorul şi şasiul -, electromotorul, electronica de putere şi bateria litiu-ion au fost dezvoltate independent de BMW Group în cadrul programului BMW eDrive. Prin aceasta a existat certitudinea că "Plăcerea de a conduce" - tradiţională pentru BMW - este o caracteristică centrală a BMW i3.

Utilizarea vastă a CFRP - material foarte uşor, rezistent şi sigur în caz de accident - este unică în producţia de serie a maşinilor. Datorită proprietăţilor de reducere a masei, BMW i3 nu este mai greu decât un automobil comparabil cu sistem convenţional de propulsie şi rezervor plin. Masa proprie DIN, inclusiv acumulatorul, este de 1.195 de kilograme , asigurând performanţe sportive, dar şi o autonomie de operare suficientă pentru utilizare cotidiană.

Design vizionar ca expresie a agilităţii, inovaţiei şi dezvoltării durabile.
Arhitectura LifeDrive şi tehnologia de transmisie BMW eDrive permit o libertate deosebită în ceea ce priveşte designul. Apariţia BMW i3 este la fel de memorabilă ca sentimentul de spaţiu şi experienţa condusului. Cu o lungime de 3.999 mm, o lăţime de 1.775 mm şi o înălţime de 1.578 mm, caroseria oferă BMW i3 proporţii distinctive care, prin dinamism şi dimensiuni compacte, subliniază agilitatea automobilului în utilizare urbană. Consolele scurte ale BMW i3 sunt un indiciu clar al agilităţii la condus. Suprafeţele mari de sticlă conferă i3 o luminozitate care amplifică senzația de spațiu şi, împreună cu structurile de carbon vizibile, furnizează o imagine a designului ultrauşor al maşinii.

Utilizarea unui material precum CFRP - foarte uşor, dar extrem de rigid - în construirea habitaclului permite eliminarea montanţilor B, ceea ce face ca accesul la cele două rânduri de scaune să fie foarte uşor. Una dintre caracteristicile de bază ale modelelor BMW i este "centura neagră", care se extinde la capotă peste acoperiş până la spatele maşinii. Un alt produs al limbajului de design BMW i de sine stătător este oscilaţia "fluxului" contururilor laterale care permite suprafeţe mari ale geamurilor laterale din spate - astfel amplifică sentimentul de spaţiu generos din interiorul automobilului.

Designul părţii frontale de la BMW i3 este definit de o bară conturată proeminent, de interpretarea distinctivă a grilei BMW, a radiatorului ca element anexat şi de farurile încadrate de unităţi LED în forma literei U. Stopurile LED - de asemenea, în forma literei U - sunt integrate ca elemente "plutitoare" în hayonul larg, complet din sticlă.

Uşile spate cu deschidere în sens opus, în combinaţie cu absenţa montanţilor B şi a tunelului central de transmisie pe care îl regăsim la automobilele convenţionale, formează baza pentru un interior deosebit de generos (date fiind dimensiunile exterioare compacte). Liniile şi suprafeţele sculptate ale cockpitului şi decoraţiunilor uşilor accentuează impresia de funcţionalitate modernă. Datorită combinaţiei de piele tratată natural, lemn, lână şi alte materii prime regenerabile şi reciclate, caracterul premium al BMW i3  este ceva ce poate fi văzut şi simţit.

BMW i3 este echipat cu scaune ultrauşoare care dispun de spătare foarte subţiri. O poziţie uşor ridicată optimizează vederea conducătorului asupra traficului urban. Selectorul vitezelor şi comutatorul start/stop împart un element de control proiectat din coloana de direcţie. Atât panoul de instrumente, cât şi afişajul de control (6,5 ţoli/16,51 cm sau 8,8 ţoli/22,35 cm) al sistemului de operare iDrive iau forma unui monitor de sine stătător.

BMW i3 poate fi comandat cu o culoare exterioară care poate fi aleasă dintre două nuanţe mate şi patru metalizate, toate realizând un contrast atractiv cu centura neagră. Interiorul poate fi personalizat în funcţie de preferinţa clientului cu liniile de echipate Loft, Lodge şi Suite - disponibile ca opţiuni la echiparea standard Atelier. Echiparea standard a BMW i3 include sistem iDrive, Radio Professional, facilitate hands-free pentru telefon, aer condiţionat, Park Distance Control cu senzori în spate, control staţionat al aerului condiţionat şi portbagaj variabil. De asemenea, tot standard este şi conectivitatea în automobil, printr-un card SIM integrat, şi integrare extinsă a terminalelor smartphone prin USB şi Bluetooth, inclusiv aplicaţia BMW i Remote. Pe lista de opţionale figurează sisteme de navigaţie, faruri LED adaptive, acoperiş din sticlă operat electric, control automat al aerului condiţionat, scaune încălzite, Comfort Access şi o varietate de facilităţi BMW ConnectedDrive.

De asemenea disponibile ca opţiuni sunt prelungitorul de autonomie şi sistemele de asistare a conducătorului precum Driving Assistant Plus, Parking Assistant, cameră pentru mers înapoi şi Speed Limit Info.

Arhitectura LifeDrive şi BMW eDrive: angajament pentru plăcerea condusului electric.
Principalele elemente în obținerea unei plăceri a condusului tipice pentru BMW au fost arhitectura LifeDrive şi tehnologia BMW eDrive. Utilizarea unui material foarte uşor precum CFRP la celula pasagerilor a anulat plusul de masă impus de acumulatorul litiu-ion, în timp ce poziţionarea joasă şi centrală a pachetului de baterii a îmbunătăţit agilitatea automobilului graţie distribuţiei perfecte (50:50) a maselor. În plus, electromotorul montat în vecinătatea axului spate propulsor oferă caracteristici unice de performanţă pentru acest tip de sistem de propulsie, precum şi o tracţiune imbatabilă. Jantele standard - 19 ţoli, din aliaj forjat - de la BMW i3 sunt extrem de uşoare și sunt echipate cu anvelope cu rezistenţă redusă la înaintare, în format 155/70 R19, dimensiunile relativ reduse oferind combinaţia ideală între rezistenţa mică şi suprafaţa de contact pentru o aderență optimă. Opţional, clienţii pot comanda şi jante de 20 de ţoli, din aliaj uşor.

Caracteristicile de condus ale BMW i3 sunt dominate de manevrabilitate – un răspuns la cerinţele traficului urban. Livrarea instantanee a puterii electromotorului, reglajul rigid al suspensiei maşinii, direcţia precisă şi diametrul de bracaj foarte mic (9,86 metri) definesc abordarea BMW specifică asupra electromobilităţii. Motorul electric generează o putere de 125 kW/170 CP şi un cuplu maxim de 250 Nm, disponibile de la cea mai joasă turație. Motorul cântăreşte numai 50 de kilograme, iar sensibilitatea și nivelul de performanțe sunt fără precedent în lumea mobilităţii electrice. Construcţia specifică a electromotorului sincron hibrid, dezvoltat exclusiv pentru BMW i3, menţine un flux liniar de putere chiar şi la turaţii ridicate. BMW i3 sprintează de la 0 la 60 km/h în aproximativ 3,7 secunde, iar de la 0 la 100 km/h în 7,2 secunde, cu o repriză 80-120 km/h în numai 4,9 secunde.

Conceptul de control cu o singură pedală de la BMW i3 - configurat de inginerii de dezvoltare a sistemelor de propulsie BMW Group - contribuie la o experienţă a condusului cu adevărat remarcabilă. Modul de recuperare a energiei este activat în momentul în care conducătorul ridică piciorul de pe accelerator. Electromotorul trece din modul de propulsie în cel de generator, livrând energie acumulatorului litiu-ion. În acelaşi timp, generează un efect de frânare controlabil cu precizie. Această funcție depinde de viteză, ceea ce înseamnă că automobilul "rulează la liber" cu eficienţă maximă la viteze ridicate şi generează un puternic efect de frânare la viteze reduse.

Acumulatorul litiu-ion permite BMW i3 să obţină o autonomie de 130-160 km în condiţii de condus cotidian. Aceasta poate creşte cu aproximativ 20 de kilometri în modul ECO PRO şi încă o dată cu aceeaşi distanţă în modul ECO PRO+. Dacă se doreşte, BMW i3 este disponibil şi cu un motor cu ardere internă pentru extindere a autonomiei. Acesta menţine încărcarea acumulatorului litiu-ion la un nivel constant atunci când maşina se află în mişcare. Acest rol este îndeplinit de un motor pe benzină, cu doi cilindri de 650 cmc, care dezvoltă 25 kW/34 CP şi care este montat în imediata vecinătate a electromotorului, deasupra punţii spate. Acest motor extinde autonomia maximă a automobilului la aproximativ 300 km.

Siguranţă optimă: protecţie în orice situaţie.
Arhitectura LifeDrive - divizată orizontal -, care constă în două module independente separate, este similară designului "caroserie pe cadru". În timp ce modulul Drive din aluminiu - şasiul - furnizează fundaţia robustă a automobilului şi încorporează acumulatorul, sistemul de propulsie şi funcţiile structurale şi de siguranţă de bază, modulul Life constă în principal din celula pasagerilor, produsă din CFRP, foarte rezistenţă şi deosebit de uşoară.

Celula pasagerilor - foarte rezistentă -, în combinaţie cu distribuţia şi absorbţia inteligentă a forţelor de impact, furnizează standarde optime de protecţie a pasagerilor. Chiar şi la un impact frontal la o viteză de 64 km/h (viteza de testare EuroNCAP), materialul foarte rigid al celulei pasagerilor permite ca celula de siguranță a ocupanţilor să nu fie afectată, în timp ce structurile de aluminiu pentru protecţie în caz de accident - dispuse în faţa şi în spatele modulului Drive - furnizează protecţie suplimentară. În consecinţă, deformarea caroseriei la impact este mai mică decât a unei caroserii din oţel de aceleaşi dimensiuni. La impactul cu un stâlp sau din lateral, caroseria CFRP demonstrează calităţi excepţionale de absorbţie a energiei. În ciuda forţelor mari de impact şi a faptului că acestea sunt concentrate în suprafeţe relativ mici, materialul suferă doar deformări minore. Aceste calităţi remarcabile oferă o protecţie optimă nu doar pentru pasageri, ci şi acumulatorului. La testul de impact lateral, stâlpul nu a intrat până la baterie.

Primul automobil electric din lume integral conectat, datorită BMW ConnectedDrive.
BMW i3 este primul automobil electric din lume complet conectat. Nici un alt model nu se bucură de un schimb atât de vast de informaţii între maşină, conducător şi mediul înconjurător. Un card SIM disponibil standard în BMW i3 este cheia care deblochează serviciile BMW ConnectedDrive - în forma actualizată 2013 - disponibile pentru noul model electric. De exemplu, apar serviciile de navigaţie special dezvoltate pentru a îmbunătăţi electromobilitatea, alături de facilităţile familiare precum funcţia de informare Concierge Services sau Intelligent Emergency Call. În plus, conducătorii pot utiliza aplicaţia BMW i Remote pentru a împărtăşi în orice moment informaţii cu propria maşină prin utilizarea unui terminal smartphone. Funcţia de navigaţie pietonală îndrumă conducătorul de la locul de parcare la destinaţia finală şi înapoi, în timp ce BMW ConnectedDrive oferă în premieră mondială orientare pe traseu care încorporează conexiunile cu transportul public local în planificarea călătoriei. Obiectivul acestei conectări inteligente este acela de a permite plăcere maximă a condusului într-un automobil cu emisii zero.

Serviciile BMW ConnectedDrive concepute special pentru BMW i pun accentul pe navigaţie şi gestiunea energiei. Range Assistant este utilizat atât pentru planificarea traseului, cât şi pentru călătoriile în desfăşurare. Dacă destinaţia programată în sistemul de navigaţie este în afara razei de autonomie, sistemul sugerează trecerea în modul ECO PRO sau ECO PRO+ şi calculează un traseu mai eficient. În cazul în care conducătorul trebuie să realimenteze acumulatorul la o staţie publică, este afişată o listă a punctelor disponibile în zonă. Sistemul de navigaţie de la BMW i3 dispune şi de afişare dinamică a autonomiei care furnizează conducătorilor informaţii precise și actualizate în timp real în legătură cu energia necesară pentru a ajunge la destinaţie - în acest caz, este indicat şi nivelul de energie disponibilă la finalul călătoriei. Toţi factorii care influenţează autonomia sunt luaţi în calculul efectuat de un server BMW şi transmis către sistemul de navigaţie prin intermediul cardului SIM instalat în automobil. Citirea autonomiei, prezentată sub forma unei diagrame pe harta de navigaţie de pe afişajul central, este foarte clară.

Legătura dintre conducător şi automobil intră într-o nouă dimensiune odată cu BMW i3. Aplicaţia BMW ConnectedDrive Remote pentru BMW i permite terminalului smartphone să acceseze datele utile ale maşinii pentru planificarea călătoriei. Dacă BMW i3 este conectat la o staţie de realimentare sau un panou BMW i, furnizarea energiei poate fi controlată prin smartphone, în timp ce aerul condiţionat şi funcţia de încălzire pentru acumulator pot fi şi ele operate de la distanţă. În plus, clienţii pot utiliza smartphone-ul pentru a transfera destinaţia în sistemul de navigaţie. Aplicaţia afişează şi staţiile de încărcare (disponibile sau utilizate) şi poate stabili dacă automobilul are suficientă energie pentru a ajunge la acestea. Afişarea limitei de autonomie pe ecranul smartphone-ului o reproduce pe cea a sistemului de navigaţie. BMW i3 este disponibil şi cu o serie de sisteme inovatoare de asistare a conducătorului din portofoliul BMW ConnectedDrive, dezvoltate special pentru a îmbunătăţi confortul şi siguranţa în condiţii urbane.

Opţiunea Driving Assistant Plus cuprinde Collision Warning cu funcţie de frânare (reacţionează la vehiculele în mişcare şi la cele statice aflate în faţă, dar şi la pietoni) şi Active Cruise Control (tempomat activ) cu funcţie Stop & Go. Pe lângă semnalele sonore şi vizuale oferite, sistemul are şi posibilitatea de a frâna automobilul dacă este cazul, utilizând până la maximum de forţă de frânare. Parking Assistant - o altă opţiune - realizează manevre de direcţie în timp ce controlează şi acceleraţia, frâna şi schimbarea vitezelor, ceea ce permite parcarea laterală automată a BMW i3. Suplimentar faţă de Park Distance Control (PDC - disponibil standard) cu senzori montaţi în spate, BMW i3 dispune şi de cameră pentru mers înapoi. Alte sisteme de asistare a conducătorului sunt Traffic Jam Assistant şi Speed Limit Info.

Abordare integrată: 360° ELECTRIC oferă soluţii atotcuprinzătoare de mobilitate şi furnizare a energiei.
Încărcarea automobilului de două-trei ori pe săptămână - acesta a fost obiectivul care s-a urmărit la determinarea autonomiei BMW i3 în funcţie de necesităţile de energiei ale clienţilor. Studiile realizate în cadrul "project i" - a implicat peste 1.000 de participanţi şi este rsealizat pe parcursul a aproximativ 20 de milioane km - au arătat că distanţa zilnică medie parcursă a fost de 45 km. Clienţii îşi pot încărca maşinile prin intermediul unui wallbox/panou furnizat de BMW sau de la o sursă casnică de curent. BMW i oferă o gamă vastă de produse şi servicii în cadrul pachetului 360° ELECTRIC conceput să îndeplinească toate nevoile personale ale clienţilor cu privire la furnizarea energiei şi planificarea călătoriei. Spectrul de servicii cuprinde de la instalarea panoului BMW i în garajul clientului şi oferte de furnizare de energie regenerabilă până la carduri de încărcare pentru acces facil la infrastructura publică de realimentare şi servicii suplimentare de asistare de la BMW ConnectedDrive. În cazul în care conceptul BMW i3 nu reuşeşte să îndeplinească nevoile de mobilitate într-o situaţie anume, 360° ELECTRIC furnizează soluţii flexibile de mobilitate, inclusiv automobile alternative din gama BMW şi serviciul DriveNow.

Noi modele de vânzări în domeniul mobilităţii personale.
BMW i are o nouă abordare pentru mobilitatea personală. Pe anumite pieţe, comercializarea produselor şi serviciilor BMW i va fi realizată prin intermediul unui model inovator de vânzări multicanal. Pe lângă dealeri, acest model va cuprinde şi o echipă mobilă de vânzări, un centru de interacţiune a clienţilor (Customer Interaction Centre / CIC) şi vânzări pe internet. Toate aceste platforme noi sunt interconectate. Indiferent de canalul de vânzări pe care îl alege clientul şi de faptul că vrea să cumpere un automobil sau să-l ia în leasing, contractul său va fi întotdeauna cu BMW AG, nu cu dealerul aşa cum se întâmplă de obicei. La lansare, este de aşteptat ca peste 10% din dealerii BMW din Europa să devină și reprezentanți BMW i.

Dezvoltare durabilă și o amprentă cât mai mică asupra mediului.
Caracterul revoluţionat al BMW i3 se bazează pe conceptul general care a fost creat sistematic de la zero pentru a oferi mobilitate sustenabilă şi care încorporează un număr neobişnuit de mare de particularităţi tehnice orientate spre o eficienţă maximă. Noul concept de mobilitate premium, întruchipat de BMW i - "next premium" -, este concentrat nu doar pe automobil în sine. Când vine vorba de alegerea materialelor, procesul de producţie, lanţul de aprovizionare şi reciclare, BMW i3 stabileşte standarde unice pentru dezvoltarea durabilă în industria auto.

Reţeaua de producţie BMW Group construieşte şi electromotorul, dar şi acumulatorul de la BMW i3. La uzinele sale din Dingolfing şi Landshut, BMW Group a creat o "reţea de competenţe" pentru electromobilitate. Uzina BMW din Dingolfing produce acumulatorii, transmisia şi structura de aluminiu a modulului Drive, în timp ce fabrica BMW din Landshut realizează componentele CFRP pentru modulul Life, părţile exterioare de plastic, piesele turnate şi cockpitul BMW i3.

Strategia de design ultrauşor, dezvoltată special pentru modelele BMW i, utilizează CFRP la scară largă - un material high-tech foarte uşor, rezistent la coroziune şi în caz de accident. Componentele CFRP sunt cu aproximativ 50% mai uşoare decât corespondentele lor din oţel, dar au proprietăţi comparabile. Şi sub acest aspect, BMW Group are rol de pionier - atât în utilizarea acestui material inovator, cât şi în producţie şi procesare.

Dezvoltare durabilă în orice fază - inclusiv la producţie.
Producţia BMW i3 consumă aproximativ 50% mai puţină energie şi circa 70% mai puţină apă în comparaţie cu datele medii actuale pentru producţie la BMW Group, care deja sunt foarte eficiente. Toate electricitatea utilizată pentru a produce modelele BMW i la uzina din Leipzig este provenită din energie eoliană - deci 100% regenerabilă. Aceasta este prima dată când o uzină auto din Germania a montat turbine eoliene în incinta sa pentru a produce direct energie. De asemenea, toată energia folosită la producţia de fibră de carbon la Moses Lake este derivată integral din hidroenergie, regenerabilă şi produsă local - astfel, nu se produc emisii. În această manieră, BMW i îşi îndeplineşte obiectivul pe care şi l-a impus de la început: comparativ cu World Green Car of the Year 2008 - BMW 118d -, amprenta de carbon a BMW i3 este cu aproximativ o treime mai mică. În cazul în care clienţii folosesc BMW i3 cu energie provenită din surse regenerabile, această performanţă se îmbunătăţeşte cu alte 50 de procente.

Sursa: BMW Romania
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii