Mihaela Beldie si Claudiu David despre performanta de consum cu BMW 520d xDrive

Test consum 520d xDrive Dubla traversare a Romaniei fotografi Bogdan Baraghin Petric Tanase
Mihaela Beldie
„Să duc aşa uşor 1700 kg cu un consum de doar 4l/100km, în condiţiile unui confort sporit şi siguranţă maximă? Da, este posibil cu un BMW 520d xDrive, dotat cu pachet Efficient Dynamic, cu cauciucuri EffcientGrip Performance de la GoodYear şi alimentat cu combustibil EfixS 55 de la Rompetrol. De asta am avut eu parte în acest proiect - de o mare provocare! Este interesant faptul că după acest tur, am mai făcut mulţi km şi .... ochii mi-au rămas în continuare pe on board și trip computer. Vă recomand să încercaţi să răspundeţi unei astfel de provocări! Anticipare în trafic, fără accelerări bruşte, eficienţă maximă în pantă şi rampă… şi aşa te poţi bucura de plăcerea de a conduce!”
                          
Claudiu David
„Iubesc provocările! În meseria mea, cine consumă mai mult combustibil, câștigă. Așadar niciodată nu m-am gândit să merg cu o maşină economic. Până când am primit această provocare: dubla traversare a României, cu un BMW 520 xDrive, folosind doar cei 70 litri de carburant pe care îi poate transporta în rezervor. Niciodată nu reușisem un consum egal cu cel pe care îl dă cartea tehnică a mașinii, iar acum aveam nevoie de unul sub acesta pentru a reuși.

A fost dificil pentru că, în acea zi, am ajuns în țară după un zbor de 8 ore, după care m-am urcat direct în mașină și am plecat la drum. Mihaela a ajuns la punctul de schimb exact așa cum plănuiam, cu un consum de 4.0 l/100 km, puțin mai mare decât ne-am fi așteptat. Ce a făcut să fie și mai dificil a fost vremea. Week-endul ales a avut o vreme total nefavorabilă pentru ceea ce ne propusesem să facem. A plouat pe aproape întreg traseul, a fost ceață, au fost temperaturi destul de scăzute. Am plecat la drum cu inima strânsă.

Cu fiecare kilometru parcurs eram şi mai impresionat de performanţele obţinute. O limuzină cum este noul BMW 520 xDrive oferă foarte mult confort, spaţiu şi foarte multă siguranţă. Să-ţi ofere şi un consum atât de mic de combustibil deja e prea mult. Mulţumită pachetului BMW Efficient Dynamic care acum pe modul Eco Pro include şi funcţia de Coasting, funcţie care decuplează transmisia maşinii atunci când se ridică piciorul de pe acceleraţie, maşina are un potenţial incredibil de consum scăzut de carburant.

Pe lângă tehnologia cu care maşina este dotată, mai aveam nevoie de trei factori determinanţi. Primul este alegerea celor mai bune anvelope. Am ales EfficientGrip Performance de la GoodYear. Îmi oferă cea mai mică rezistenţă la rulare şi deci este cea mai eficientă anvelopă pentru obţinerea unui consum redus de combustibil. De asemenea, această anvelopă are etichetarea cea mai bună din lume în ceea ce priveşte aderenţa pe un carosabil umed. Am sperat că nu o să testez această valenţă, dar nu am avut noroc. Al doilea factor este legat de combustibilul pe care îl folosim. Avem nevoie de cel mai bun combustibil pentru a obţine un consum cât mai mic. Am ales EfixS 55 de la Rompetrol. Iar cel de-al treilea factor este modul în care este condusă maşina. Mihaela şi cu mine am folosit o serie de formule de pilotaj astfel încât să optimizăm la maxim consumul.

A fost mult mai dificil decât m-am aşteptat şi pentru că, aparent, e simplu să mergi încet. Nu este de loc aşa. În primul rând, viteza medie a fost de 70-71 km/h, ceea ce pentru traversarea României de două ori, consider că este o viteză medie foarte bună. Pe de altă parte, să mergi încet nu înseamnă o muncă continuă şi ştiţi cât a durat parcurgerea traseului? 25 de ore în total. Acum imaginaţi-vă cum este să staţi concentraţi pe un lucru, fie el cât de mic, timp de 17 ore cât am stat eu. Vă asigur că este extrem de dificil. Nu are nicio legătură cu parcurgerea unui drum lung, cu o viteză relativ mică. Niciuna.

Sunt foarte fericit pentru că am avut şansa să stabilesc împreună cu Mihaela, BMW 520 xDrive, anvelopele EfficientGrip Performance de la GoodYear şi combustibilul Effix S 55 de la Rompetrol un record.

Sursa: BMW Romania
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii