Bosch evalueaza sistemele de asistenta pentru sofer
Sistemele de asistenţă pentru şofer pot salva vieţi. Uneori, este suficient ca autoturismul să emită un semnal sonor de avertizare şi să afişeze o ceaşcă de cafea pe planşa de bord pentru a-l atenţiona pe şofer să ia o pauză după conducerea pe o perioadă mai lungă de timp. Evaluarea Bosch referitoare la sistemele din dotarea celor mai importante modele de autovehicule din fiecare segment arată că circa 680.000 – aproape un sfert - din cele 2,95 milioane de autoturisme noi înmatriculate anul trecut în Germania pot avertiza şoferii obosiţi înainte ca aceştia să provoace un accident. Astfel, funcţia de detectare a stării de somnolenţă este cel mai frecvent sistem de asistenţă pentru şofer instalat pe autoturismele noi. Evaluarea a avut la bază statistica autoturismelor noi înregistrate în 2013 în Germania.

„Pasagerul invizibil” devine din ce în ce mai important. „Sistemele de asistenţă pentru şofer reprezintă un pas esenţial pe drumul către "viziunea zero": fără accidente rutiere soldate cu victime”, afirmă Gerhard Steiger, preşedintele diviziei Sisteme de Control al Şasiului din cadrul Bosch. Acest obiectiv se reflectă şi în noua schemă de punctare Euro NCAP, care impulsionează echiparea autovehiculelor cu sisteme de frânare preventivă de urgenţă şi sisteme de asistenţă pentru menţinerea benzii de rulare. Iar acest lucru influenţează producţia de senzori esenţiali pentru buna funcţionare a sistemelor de asistenţă. „Bosch estimează vânzări de peste două milioane de senzori radar şi video în 2014, un număr de peste două ori mai mare faţă de cel înregistrat anul trecut”, declară Steiger. Cele şase cel mai des întâlnite sisteme de asistenţă pe autoturismele noi sunt enumerate mai jos, în ordine descrescătoare a frecvenţei de utilizare.

Sistemul de detectare a stării de somnolenţă - instalat pe 23 de procente dintre autoturismele noi 
Microsomnul, scăderea puterii de concentrare şi oboseala la volan sunt deosebit de periculoase şi reprezintă cauza a numeroase accidente. Totuşi, semnele iniţiale pot fi detectate din timp: şoferii obosiţi, cu o atenţie scăzută execută manevre de direcţie mai puţin precise şi trebuie să facă mai des mici corecţii ale traiectoriei. Sistemul de detectare a stării de somnolenţă Bosch analizează permanent manevrele de direcţie efectuate de şofer cu ajutorul unui senzor de unghi al volanului sau al servodirecţiei electrice pentru a identifica semnele tipice de oboseală. Sistemul înregistrează şi mişcările uşoare, bruşte ale volanului. Utilizând şi alţi parametri (precum timpul de condus şi momentul zilei), sistemul poate detecta semnele care anunţă starea de oboseală, emiţând semnale vizuale şi sonore pentru a atenţiona şoferul că este cazul să facă o pauză înainte de a aţipi la volan. 23 la sută dintre autoturismele noi înmatriculate în 2013 sunt echipate cu sistemul de detectare a stării de somnolenţă.

Sistemul de control inteligent al farurilor - instalat pe 20 la sută dintre autoturismele noi 
Scopul echipării unui autovehicul cu un sistem inteligent de control al farurilor este de a vedea şi de a fi văzut mai bine. La conducerea pe timp de noapte sau în tunel, asistentul activează sau dezactivează faza scurtă a farurilor, după cum este necesar. De asemenea, sistemul activează faza lungă dacă nu detectează niciun autovehicul în faţă sau care se deplasează din sens opus (cu excepţia cazului în care autovehiculul se deplasează în localităţi). În plus, sistemul de control inteligent al farurilor poate regla constant lumina farurilor în funcţie de drum sau poate comuta continuu între faza scurtă şi faza lungă. Prin urmare, sistemul asigură un nivel optim de iluminare fără a-i orbi pe ceilalţi participanţi la trafic. 20 de procente dintre autoturismele noi înmatriculate în 2013 sunt dotate cu sistemul de control inteligent al farurilor.

Sistemul de frânare automată de urgenţă - instalat pe 11 procente dintre autoturismele noi 
Coliziunile din spate se numără printre cele mai grave accidente rutiere, în special cele în care sunt implicaţi pietoni sau biciclişti. Un sistem de frânare automată de urgenţă poate evita aceste accidente sau poate măcar atenua consecinţele acestora. La detectarea unui posibil obstacol, asistentul pregăteşte sistemul de frânare pentru o oprire de urgenţă sau iniţiază automat o frânare de urgenţă în cazul în care şoferul nu reacţionează. Autovehiculele care doresc să obţină punctajul maxim de 5 stele EuroNCAP trebuie să fie echipate, începând cu anul 2016, cu acest sistem de protecţie preventivă a pietonilor. Avantajele acestui sistem au fost deja dovedite: până la 72 la sută dintre coliziunile din spate produse în Germania şi soldate cu vătămări corporale pot fi evitate dacă autovehiculele ar fi dotate cu un sistem de frânare automată de urgenţă. În 2013, acest sistem a fost instalat pe 11 la sută dintre autoturismele noi.

Sistemele de asistenţă pentru menţinerea benzii de rulare – instalate pe 10 la sută dintre autoturismele noi 
Sistemele de asistenţă pentru menţinerea benzii de rulare, în număr de 3, sunt instalate pe 10 procente dintre autoturismele noi înmatriculate în 2013. Sistemul de avertizare la depăşirea benzii de rulare previne accidentele, avertizând şoferul atunci când autovehiculul părăseşte în mod accidental banda sa de mers - de exemplu, prin vibraţii ale volanului. Asistentul pentru menţinerea benzii de rulare merge şi mai departe: când autovehiculul se apropie prea mult de marginea benzii, sistemul virează uşor, dar ferm în partea opusă. În schimb, asistentul pentru schimbarea benzii de rulare monitorizează zona de-a lungul şi în diagonală faţă de partea din spate a autovehiculului. O lampă de avertizare de pe oglinda exterioară avertizează şoferul când un alt autovehicul se apropie cu viteză din spate sau se află deja în unghiul mort. Conform bazei de date GIDAS cu accidentele produse în Germania, sistemele de asistenţă pentru menţinerea benzii de rulare pot preveni până la 28 la sută dintre accidentele cauzate de părăsirea accidentală a benzii de mers.

ACC şi ACC Stop & Go – instalate pe 4 la sută dintre autoturismele noi
Călătorie relaxantă în ciuda traficului aglomerat: tempomatul adaptiv (ACC) utilizează, de obicei, un senzor radar pentru a menţine o distanţă de siguranţă presetată faţă de autovehiculul din faţă, chiar şi în traficul aglomerat. Prin frânări şi accelerări automate, sistemul adaptează viteza de deplasare la condiţiile de trafic, asigurând o călătorie liniştită, cu un consum redus de carburant. În versiunea Stop & Go, tempomatul adaptiv decelerează autovehiculul în trafic aglomerat, putând chiar să îl oprească. În cazul în care autoturismul este dotat cu o transmisie automată, ACC Stop & Go reporneşte motorul când autovehiculele din faţă încep din nou să se mişte după o scurtă pauză. În fine, stresul şoferului este redus, acesta menţinându-şi concentrarea o perioadă mai lungă de timp. 4 la sută dintre autoturismele noi înmatriculate în Germania în 2013 sunt echipate cu ACC sau ACC Stop & Go. Furnizând senzori cu preţuri mai mici, precum senzorii radar cu rază medie de acţiune, Bosch sporeşte penetrarea pe piaţă, sistemele de asistenţă pentru şofer, precum ACC şi ACC Stop & Go fiind acum mai accesibile, chiar şi pentru autoturismele de dimensiuni mici şi compacte.

Asistentul pentru recunoaşterea indicatoarelor rutiere: instalat pe 4 procente dintre autoturismele noi 
De la limitele de viteză până la zonele cu acces interzis – 4 la sută dintre autoturismele noi înmatriculate în 2013 sunt echipate cu asistentul pentru recunoaşterea indicatoarelor rutiere, care îi ajută pe şoferi să respecte multitudinea de indicatoare rutiere de pe traseu. O cameră video citeşte semnele de circulaţie şi afişează informaţiile relevante sub formă de simboluri pe planşa de bord. Pe lângă sistemul integrat în autovehicul, Bosch a dezvoltat şi o aplicaţie gratuită de recunoaştere a indicatoarelor rutiere pentru utilizatorii de smartphone-uri. Aplicaţia „myDriveAssist”, disponibilă în App Store şi Google Play, utilizează camera internă a smartphone-ului pentru a recunoaşte indicatoarele rutiere de pe traseu.

Fiind unul dintre cei mai mari furnizori din industria auto, Bosch oferă întreaga gamă de sisteme de asistenţă pentru şofer. Prin dezvoltarea sistemelor ABS şi ESP, compania a oferit premisele pentru reducerea considerabilă a numărului de accidente. ESP este şi tehnologia care stă la baza viziunii de conducere complet automată. Autoturismele utilizează senzori pentru a învăţa treptat cum să „vadă” şi să perceapă mediul înconjurător. Bosch furnizează de mai mulţi ani senzorii radar şi video necesari în acest sens. În sfârşit, computerele puternice permit sistemelor de asistenţă să reacţioneze rapid şi să gândească la fel ca un şofer experimentat. 

Sursa: Bosch Romania
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii