Sistemul de suspensie al unui autovehicul este un mecanism auto care face legatura dintre rotile si caroseria acestuia.

Sistemul de suspensie al unui autovehicul este un mecanism auto care face legatura dintre rotile si caroseria acestuia. Acest sistem auto are doua functii principale:
  • transmite uniform greutatea ce actioneaza asupra autovehiculului catre suprafata pe care acesta ruleaza;
  • izoleaza fortele ce apar dinspre calea de rulare, imbunatatind astfel confortul si manevrabilitatea autovehiculului.
Sistemul de suspensie al unui autovehicul este alcatuit din urmatoarele elemente principale:
  • arcuri;
  • bara stabilizatoare;
  • articulatii;
  • bucse;
  • amortizoare.

Dar sa le luam pe rand:
  • arcurile sunt elemente ce au menirea sa suporte greutatea autovehiculului, mentinand astfel inaltimea acestuia fata de drum si sa amortizeze denivelarile intalnite pe calea de rulare;
  • articulatiile sunt elemente ce transmit forta de tractiune intre vehicul si calea de rulare si mentin orientarea corecta a rotilor autovehiclului fata de caroserie;
  • bucsele sunt elemente ce izoleaza cabina autovehicului de zgomotul provenit din rularea acestuia;
  • amortizoarele sunt elemente ce micsoreaza vibratiile caroseriei si a rotilor autovehicului, in acest fel mentinandu-se un contact ferm si constant intre aceste elemente din urma si calea de rulare.
Amortizoarele, pe care vom insista mai mult in acest articol, au un rol foarte important in tinuta de drum a unui autovehicul, uzura acestora afectand directia, franarea si suspensia acestuia, lucruri care genereaza implicit o nesiguranta in deplasarea autovehiculului in trafic.

De aceea, expertii din industria auto recomanda chiar inlocuirea amortizoarelor dupa 80.000 km, pentru a imbunatati confortul si controlul autovehiculului. Acest lucru nu inseamna ca amortizoarele trebuie inlocuite fix la 80.000 km. Acestea se pot uza si dupa numai 50.000 km de rulare, mai ales pe drumurile din Romania, care sunt presarate cu multe obstacole, denivelari si gropi, ce conduc la o uzura prematura a amortizoarelor, dar si datorita stilului de condus pur romanesc, sportiv si foarte agresiv, ce accelereaza foarte mult atat uzura amortizoarelor cat si a elementelor ce tin de directie, franare si suspensie.

Pentru a va putea face o idee despre costurile unui set de amortizoare pentru masina d-voastra puteti consulta un magazin online de piese auto cum este de exemplu autopieseonline24.ro.

Deci, mare atentie la amortizoare si la toate elementele ce tin de directia, franarea si suspensia autovehiculului!
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii