Noul BMW X4 M40i
Prin lansarea noului BMW X4 M40i, gama de succes a BMW X4 a câştigat un nou vârf de gamă. Noul BMW X4 M40i vine cu desgin distinctiv, este puternic şi economic şi oferă o dinamică superioară.

Design distinctiv
Exteriorul noului BMW X4 M40i demonstrează apartenența la familia exclusivă de modele BMW M Performance. Accentele exclusive de culoare din partea frontală a automobilului şi oglinzile retrovizoare finisate în Ferric Grey metalizat, precum şi jantele M din aliaj uşor - de 20 de ţoli, cu design double-spoke şi anvelope Ultra High Performance (opţionale) -, sistemul de evacuare sport cu control al supapelor şi ţevi de eşapament Chrome Black pe ambele părţi accentuează caracterul unic al noului BMW X4 M40i. Şi la interior, caracterul specific unui BMW M este omniprezent. Volanul M îmbrăcat în piele, levierul M al schimbătorului de viteze, scaunele sport şi pragurile uşilor specifice modelului oferă un preambul al plăcerii condusului, la fel cum o face şi inscripţia "X4 M40i" de pe panoul de bord.

Puternic şi economic
Nou dezvoltat de M Performance, motorul pe benzină, cu şase cilindri dispuşi în linie, cu tehnologie TwinPower Turbo îşi sărbătoreşte premiera mondială odată cu noul BMW X4 M40i. La o capacitate cilindrică de 3,0 litri, acest motor dezvoltă 265 kW/360 CP între 5.800 şi 6.000 rpm, iar cuplul maxim furnizat este de 465 Nm (consum mediu mixt: 8,6 l/100 km; emisii CO2: 199 g/km)*. Cu acest motor de înaltă performanţă şi tehnologia M Performance TwinPower Turbo avansată, BMW X4 M40i accelerează în 4.9 secunde de la 0 la 100 km/h şi poate atinge o viteză maximă de 250 km/h (limitată electronic).

Dinamică superioară
Adaptat special, şasiul sport al noului BMW X4 M40i furnizează dinamică la un nivel superior. Arcurile şi barele stabilizatoare puternice, unghiul de cădere crescut pe puntea faţă, amortizoarele adaptive reglate special pentru specificaţiile M Performance şi sistemul BMW xDrive de tracţiune integrală cu caracteristicile sale de tracţiune spate, care include şi Performance Control, asigură o reacţie neutră de autodirecţie, precum şi tendinţă redusă de ruliu şi garantează o plăcere maximă a condusului.

* Valorile de consum sunt determinate pe baza ciclului de testare EU, în funcţie de dimensiunea jantelor şi a anvelopelor.

1. Automobilele BMW M Performance. Calităţi sportive combinate cu un caracter practic cotidian
Noul BMW X4 M40i este cea mai nouă apariţie în familia M Performance şi ilustrează experienţa îndelungată pe care o are BMW M în producţia de automobile sport exclusiviste, ale cărei origini datează din 1972. BMW Motorsport GmbH, aşa cum s-a numit iniţial, a stabilit noi standarde în competiţiile auto internaţionale. Printre punctele culminante s-a numărat BMW M1 - automobil sport cu motor dispus central -, care a excelat într-o competiţie unică, Procar. În plus, BMW Motorsport GmbH a dezvoltat primul motor turbo cu care a fost câştigat un titlul mondial în Formula 1, iar prin BMW M3 a creat cel mai de succes model de grupa A din lume în cursele pentru turisme.

Experienţă acumulată pe circuit
Din 1993, această companie deţinută 100% de BMW AG este cunoscută ca BMW M GmbH. Produsele şi serviciile în cinci domenii de activitate - automobile BMW M şi BMW M Performance, BMW Individual, pachete şi opţiuni M Sport, BMW Group Driving Experience, precum şi automobile pentru misiuni speciale şi securitate -, se adresează clienţilor cu cerinţe deosebite în privinţa performanţelor, exclusivităţii şi personalizării automobilelor deţinute. Litera M a devenit sinonimul internaţional al succesului în motorsport şi al fascinaţiei pentru automobilele foarte performante destinate utilizării în traficul cotidian.

"Automobilele BMW M Performance sunt construite exclusiv de BMW M GmbH şi sunt poziţionate între vârful de gamă BMW şi modele principale M. Le-am dezvoltat pentru clienţii care, chiar dacă acordă o mare atenţie caracteristicilor de comportament sportiv, nu sunt dispuşi să renunţe la caracterul practic al automobilelor în situaţii cotidiene. Experienţa acumulată de BMW M pe circuit şi în dezvoltarea automobilelor sport de înaltă performanţă a fost direcţionată şi în dezvoltarea modelelor BMW M Performance. De la lansarea acestei categorii noi de produse în 2012, cererea a crescut în mod constant. În 2013 au fost vândute aproximativ 14.250 de modele BMW M Performance. În 2014 au fost 24.000 de automobile", a declarat Frank van Meel, preşedinte al Consiliului de Administraţie al BMW M GmbH. În prezent, în România, unul din trei modele BMW X6 este un model M50d, acesta fiind cel mai de succes model M Performance pe piaţa autohtonă.

2. Sistem de propulsie. Performanţe cu eficienţă exemplară
Nou dezvoltatul motor pe benzină, cu şase cilindri dispuşi în linie şi tehnologie M Performance TwinPower Turbo, pentru BMW X4 M40i combină performanţele înalte cu o economie exemplară de combustibil. În consecinţă, motorul din aluminiu, ultrauşor şi optimizat termodinamic, a fost construit cu aşa-numitul design "closed-deck". În acest tip de construcţie, cămaşa de apă ce înconjoară cilindrii este sigilată în partea superioară, ceea ce oferă carterului un grad foarte ridicat de rigiditate.

Componente de la motorul BMW M3 şi M4
Sistemul de propulsie al noului BMW X4 M40i se bazează pe motorul de 3,0 litri, cu şase cilindri dispuşi în linie, de la BMW X4 xDrive35i. Pentru a îndeplini sub orice aspect cerinţele de dinamică ale modelelor BMW M Performance, inginerii de dezvoltare au optimizat motorul prin utilizarea unui arbore cotit din oţel forjat, alături de componente de la propulsorul de înaltă performanţă ce echipează BMW M3 şi BMW M4, care au fost lansate în 2014. Acesta este modul prin care pistoanele cu inel superior adaptat, lagărele arborelui cotit şi bujiile de mare putere au fost transferate de la motorul cu şase cilindri dispuţi în linie, cu tehnologie M TwinPower Turbo, la noul BMW X4 M40i.

Pe lângă nivelul ridicat al presiunii de încărcare şi o creştere a volumului de combustibil injectat, motorul a fost echipat cu o galerie de admisie a aerului ce a fost adaptată aerodinamic, precum şi cu un sistem de evacuare optimizat ca presiune de retur şi caracteristici acustice - totul pentru o nouă creştere a performanţelor. Un răcitor de ulei separat garantează menţinerea, în orice condiţii de condus, a temperaturii optime de funcţionare a motorului foarte puternic.

Sistem de evacuare cu control inteligent al supapelor
Sistemul de evacuare distinctiv cu care este echipat noul BMW X4 M40i este inconfundabil prin ţevile de eşapament de pe ambele părţi laterale, finisate în Chrome Black. Schimbările radicale de ordin tehnic includ, pe lângă controlul inteligent al supapelor, un sistem de evacuare cu flux dublu, cu presiune de retur optimizată, care este dispus sub podeaua automobilului, precum şi cu tuning rezonator specific pentru M Performance. Rezultatul este un sunet charismatic, determinat individual de conducător în funcţie de modul de condus şi situaţiile de condus, care accentuează perfect, din punct de vedere acustic, caracterul sportiv al automobilului.

Tehnologia M Performance TwinPower Turbo
Noul motor M Performance TwinPower Turbo pe benzină, cu şase cilindri dispuşi în linie, beneficiază de tehnologia TwinScroll Turbo (o turbină alimentată separat de la două grupe de câte trei cilindri), de sistem de injecţie High Precision, de sistem de control variabil al arborelui cu came Double VANOS şi de Valvetronic, sistem de control complet variabil al supapelor.

Această tehnologie de ultimă oră ce este prezentă la noul BMW X4 M40i garantează un răspuns promt indiferent de turaţie, specific unui motor BMW. De asemenea, contribuie la o funcţionare cursivă şi la un nivel sensibil redus al consumului şi al emisiilor CO2.

În plus, noul motor pe benzină, de 3,0 litri, ce propulsează noul BMW X4 M40i este echipat standard cu funcţia Auto Start Stop şi sistem Brake Energy Regeneration (generarea energiei la frânare). O reducere suplimentară a consumului este garantată de sistemul inteligent de gestiune a energiei, care controlează componentele auxiliare. Pe lângă pompa de lichid de răcire acţionată la cerere şi pompa de ulei cu volum variabil, acestea includ un sistem de direcţie electromecanic. Economii suplimentare sunt făcute de compresorul aerului condiţionat, care este deconectat atunci când nu este utilizat.

Integrarea turbocompresorului în galeria de evacuare are o contribuţie semnificativă la optimizarea foarte eficientă a puterii. În consecinţă, faza de încălzire după o pornire la rece a fost redusă semnificativ. Acest lucru minimizează rapid frecarea internă din sistem, astfel că se reduc considerabil consumul şi emisiile CO2. Localizarea convertorului catalitic în imediata vecinătate a motorului şi supapa de încărcare cu reglarea presiunii operată prin solenoid (wastegate) îmbunătăţesc suplimentar caracteristicile de emisii ale acestui motor termic.

3. Performanţe excelente de condus
Combinarea acestor caracteristici tehnice a avut ca rezultat cel mai puternic motor pe benzină M Performance de până acum. Noul motor oferă noului BMW X4 M40i o putere maximă de 265 kW/360 CP între 5.800 şi 6.000 rpm (consum mediu mixt: 8,6 l/100 km; emisii CO2: 199 g/km)*. Aceasta corespunde unei creşteri a performanţelor de aproape 18% în comparaţie cu BMW X4 xDrive35i. În acelaşi timp, aceste modificări ale motorului termic au mărit cuplul maxim cu 16 procente, la 465 Nm între 1.350 şi 5.250 rpm.

Datorită impulsului rezultat din această îmbunătăţire semnificativă a performanţelor, noul BMW X4 M40i îndeplineşte sub toate aspectele cerinţele dinamice ale automobilelor BMW M. BMW X4 M40i realizează sprintul de la 0 la 100 km/h în doar 4,9 secunde şi o viteză maximă (limitată electronic) de 250 km/h.

Simultan şi într-o manieră impresionantă, noul motor cu şase cilindri dispuşi în linie demonstrează nivelul ridicat de eficienţă al tehnologiei M Performance TwinPower Turbo. În ciuda acestor performanţe remarcabile, noul BMW X4 M40i reuşeşte un consum mediu mixt de 8,6 l/100 km*. Aceasta corespunde unui nivel al emisiilor CO2 de 199 g/km.

Standard, transmisie sport Steptronic cu opt trepte
Transmisia sport Steptronic cu opt trepte, disponibilă ca echipare standard la noul BMW X4 M40i, este responsabilă pentru transferul puterii furnizată de cel mai puternic motor M Performance pe benzină de până acum, având o contribuţie semnificativă la dinamica automobilului M Performance. Reglajul specific M Performance al programului de schimbare a vitezelor, care dispune de schimbări sportive şi de spontaneitate ridicată la "downshift" de-a lungul întregului interval de turaţii, a fost special adaptat la caracteristicile motorului. Conectivitatea sportivă şi directă a trenului de rulare este realizată prin evitarea patinării convertorului în afara schimbării vitezelor. În plus, transmisia sport Steptronic cu opt trepte dispune standard de Launch Control. Pentru un stil de condus sportiv, transmisia sport Steptronic cu opt trepte poate fi acţionată prin intermediul clapetelor de schimbare de pe volan. În modul clasic, viteza selectată este menţinută şi în modul manual, chiar şi atunci când limitatorul turaţiei a fost activat. În plus, prin designul său compact, masa redusă şi eficienţa optimizată, această transmisie are o contribuţie semnificativă la reducerea consumului şi a emisiilor.

* Valorile de consum sunt determinate pe baza ciclului de testare EU, în funcţie de dimensiunea jantelor şi a anvelopelor.

4. Dinamica. O experienţă emoţională a condusului - garantată
Cu privire la dinamică, BMW X4 a stabilit deja standardele în segmentul Sports Activity Coupé (SAC) al clasei medii premium. Modificările extinse ale şasiului BMW X4 M40i a ridicat proprietăţile dinamice transversale şi longitudinale la un nivel şi mai înalt, care are darul de a îndeplini chiar şi cerinţele celor mai ambiţioşi conducători sportivi.

Unghiul de cădere crescut pe puntea faţă cu articulaţii duble şi întărirea braţelor duble au avut ca rezultat o reacţie mai sensibilă a direcţiei şi un comportament de autodirecţie mai neutru. De asemenea, arcurile mai rigide şi barele stabilizatoare ranforsate - atât pe puntea faţă, cât şi cea spate - reduc tendinţa de ruliu şi optimizează dinamica.

Direcţia sport variabilă, mai fermă datorită reglajului specific M Performance, furnizează o precizie sporită a direcţiei; sentimentul direcţiei este rafinat suplimentar de feedbackul optimizat.

Tracţiunea integrală BMW xDrive - cu caracteristici de tracţiune spate
În comun cu toate modelele BMW X4, BMW X4 M40i este echipat cu sistemul inteligent BMW xDrive de tracţiune integrală, cu Performance Control ca dotare standard. În acest fel este atins un nivel unic de dinamică, agilitate şi tracţiune. Indiferent de suprafaţa drumului, automobilul urmează linia trasată de conducător cu o precizie mult mai mare şi necesită mai puţine corecţii ale direcţiei. În plus, BMW xDrive cu care este echipat BMW X4 M40i a fost configurat să pună accentul pe roţile spate, o caracteristică tipică a dinamicii BMW M Performance.

Anvelopele Ultra High Performance - pentru contact optim cu drumul
Esenţiale pentru dinamica excelentă a noului BMW X4 M40i sunt anvelopele potrivite. Echiparea specială, disponibilă exclusiv pentru noul BMW X4 M40i, include noi jante din aliaj uşor, de 20 de ţoli, în două nuanţe şi cu design double-spoke (faţă 8.5 J x 20, spate 10 J x 20), echipate cu anvelope Michelin Pilot Super Sport. Această combinaţie de anvelope Ultra High Performance (faţă 245/40 R20, spate 275/35 R20) asigură o creştere a perfromanţelor dinamice.

Ca echipare standard, BMW X4 M40i dispune de o combinaţie de anvelope Michelin Primacy Runflat - pneuri 245/45 R19 pe jante 8.5 J x 19 din aliaj uşor pe puntea faţă, respectiv pneuri 275/40 R19 pe jante 9.5 J x 19 din aliaj uşor pe puntea spate.

Având în vedere performanţele noului BMW X4 M40i, sistemul de frânare a fost şi el modernizat. Creşterea dimensiunii discurilor de frână pe puntea faţă şi plăcuţele de frână optimizate la toate cele patru roţi asigură că noul BMW X4 M40i poate frâna remarcabil, chiar şi în cele mai sportive condiţii de condus.

Sursa: BMW Romania
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii