Trăim într-o lume a exactului. Moment de moment, era tehnologică în care ne aflăm ne obligă să cunoaștem cu exactitate anumite aspecte din lumea ce ne înconjoară, întocmai pentru a putea derula și întreprinde numeroase procese complexe care stau la baza industriei de azi.

Precizia masuratorilor conteaza
Foto: Arc.ro
Trăim într-o lume a exactului. Moment de moment, era tehnologică în care ne aflăm ne obligă să cunoaștem cu exactitate anumite aspecte din lumea ce ne înconjoară, întocmai pentru a putea derula și întreprinde numeroase procese complexe care stau la baza industriei de azi. În acest context al concretului, metrologia ne vine în ajutor, ca știință a măsurărilor.

Odată cu dezvoltarea comerțului internațional, a fost subliniată necesitatea unui sistem de măsură internațional, astfel încât să poate fi înțeles de toate popoarele din lume. Astăzi, metrologia este o știință esențială în majoritatea domeniilor, iar printre acestea putem trece în revistă economia, infrastructura ori calitatea produselor. Mai mult decât atât, intercalându-se mai mult sau mai puțin cu fiecare domeniu de activitate, metrologia a devenit o componentă esențială pentru societatea în care trăim.

Metrologia – despre înlăturarea barierelor
Pentru ca comerțul de pe o piață internă de mărimea și potențialul Uniunii Europene să poată exista și funcționeze, s-a constatat nevoie de a sparge orice bariere tehnice. Astfel, măsurarea și controlul au devenit două aspecte fundamentale în conturarea calității serviciilor și proceselor din diferite domenii. Mai concret, metrologia propune instrumente specifice, care au scopul de a reprezenta în timp real modul de funcționare a unui anumit aparat, circuit ori piesa dintr-un ansamblu mai mare.

Măsurarea merge mână în mână cu controlul, astfel că cunoașterea și puterea de a schimba anumiți parametrii este la fel de importantă pentru a desfășura anumite procese și activități în cele mai bune condiții. Metrologia presupune o aparatură specifică care permite măsurarea și controlul, astfel că Arc.ro pune la dispoziție numeroase instrumente care pot afirma dacă un dispozitiv funcționează la adevăratul său potențial.

Metrologia – impact
La scară largă, metrologia are un impact uriaș și semnificativ. Principalul beneficiu al măsurărilor exacte este securitatea oferită comerțului liber. Prin aceasta, metrologia reprezintă o punte între procesul de producție, produs și consumator, astfel că prin intermediul acestei științe industria este capabila să aducă pe piață produse de calitate înaltă și complet funcționale. Mai mult decât atât, la nivel internațional, metrologia oferă bazele concurenței și competitivității, creând astfel o comunitate.

Nu în ultimul rând, datorită nevoii noastre tot mai acute de tehnologie, dorinței de a progresa și de a inova zilnic lumea în care trăim, face ca metrologia să fie și mai necesară, din prisma necesității de a controla întregul proces al dezvoltării. Astfel, prin metrologie suntem capabili de a monitoriza întregul proces tehnic care sta la baza inovației și progresului la care cu toții tânjim în ziua de azi.
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii