Numărul automobilelor crește constant, industria auto continuă să evolueze și odată cu ea și nevoile șoferilor.

 

TMD Friction Green Brake Pad Environment

Numărul automobilelor crește constant, industria auto continuă să evolueze și odată cu ea și nevoile șoferilor. Un lucru este clar: toată tehnologia din spatele unui automobil trebuie să țină pasul cu această evoluție. Produsele de fricțiune, o parte importantă a sistemului de siguranță, sunt împinse în mod constant la limită pentru a se adapta, în special în ceea ce privește performanța la frânare și confortul la volan. 

Această evoluție nu este una doar la nivel tehnic, ci și la nivelul impactului pe care produsele folosite îl au asupra mediului. TMD Friction, un important producător de soluții de frânare și furnizor global de echipamente originale (O.E), aduce în discuție modul în care se adaptează industria frânării și modul în care, în companie, produsele și procesele se schimbă constant pentru a se reduce amprenta de carbon, precum și crearea de noi direcții pentru îmbunătățirea proactivă și independentă a reglementărilor din această zonă.

Producătorul de plăcuțe de frână a vrut să facă un pas înaintea legislației și să se adapteze din timp pentru cerințele viitorului, astfel a introdus la nivel global o serie de măsuri care diminuează impactul pe care procesele de producție și produsul final îl au asupra mediului.

Reducerea cuprului din materialele de fricțiune

Un domeniu special în care producătorii de materiale de fricțiune au trebuit să-și adapteze produsele și procesele pentru a reduce impactul asupra mediului este utilizarea cuprului în mixul plăcuțelor de frână. Cuprul a fost o componentă vitală în formulele de fricțiune, cu toate acestea, impactul său asupra mediului a fost examinat în ultimii ani din cauza depunerilor de cupru lăsate pe drum, ca urmare a uzurii plăcuțelor de frână. Aceste micro particule pot fi dăunătoare pentru unele animale sălbatice.

Sustenabilitatea este un subiect important în industria auto și, ca rezultat, există un număr tot mai mare de reglementări guvernamentale cu privire la utilizarea materiilor prime speciale. Conform legislației SUA, din anul 2025, cuprul nu va mai fi permis ca o componentă a plăcuțelor și garniturilor de frână din SUA. Acest lucru a dus la necesitatea ca industria frânării să găsească noi formule care să fie cel puțin la fel de eficiente din punct de vedere al performanței, dar mai prietenoase cu mediul.

TMD Friction nu se angajează doar să dezvolte unele dintre cele mai avansate tehnologii de fricțiune, ci și să deschidă drumul în industrie prin dezvoltarea de soluții mai curate și mai durabile, inclusiv reducerea cuprului din plăcuțele de frână.

Formulele de fricțiune fără cupru

De mulți ani, portofoliul de formule de fricțiune dezvoltat de TMD Friction a fost considerat pe scară largă ca fiind unul dintre cele mai bune din industria auto. Constant, laboratoarele companiei evaluează mai mult de 200 de „ingrediente” diferite pentru a vedea dacă posedă proprietăți care vor duce la crearea unor formule noi și avansate. Așadar, TMD Friction a început să dezvolte materiale de fricțiune fără cupru cu mult timp în urmă și în 2013 a fost primul producător de soluții de frânare care a obținut aprobarea pentru un material de fricțiune fără cupru în componentele OE al unui vehicul german de înaltă performanță - modelele BMW M3 și M4.

O mare parte din gama aftermarket a fost adaptată astfel încât să nu mai conțină cupru, ceea ce înseamnă că mai mult de 95% din volumul vânzărilor de plăcuțe de frână pentru autoturisme nu conțin cupru. În schimb, trebuie înlocuit cu un amestec de materiale complet nou, ceea ce înseamnă că fiecare amestec de materii prime necesită o soluție proprie pentru înlocuirea cuprului. Mai presus de toate, dezvoltarea formulelor fără cupru este o provocare „termică”, deoarece este necesară suplinirea bunei conductivități termice a cuprului.

Abordarea sustenabilă a TMD Friction

De la mijlocul anilor 1990, TMD Friction folosește o abordare sustenabilă. Compania a avut o implicare semnificativă în dezvoltarea acestei abordări, care este acum recunoscută ca un standard industrial. Clasificările variază de la ECO I la ECO IV. Această clasificare ecologică pentru produsele de fricțiune este baza pentru eliminarea treptată a substanțelor nocive din procesele de fabricație.

În plus față de formulele de fricțiune mai ecologice, TMD Friction se concentrează și pe plăcuțele de frână optimizate în funcție de greutate, cu programul său tehnologic TMD FrictionLightweight. Plăcuțele de frână cu disc pentru vehiculele comerciale Textar din această gamă utilizează o placă de sprijin ușoară, reducând astfel costurile prin scăderea greutății, creșterea eficienței consumului de combustibil și, prin urmare, reducerea emisiilor de CO2. TMD Friction este un pionier în acest domeniu și a fost primul producător care a oferit aceste produse inovatoare pe piața aftermarket.

Reducerea prafului de frână

Inovația TMD Friction s-a extins și pentru a contribui la reducerea emisiilor pentru sistemele de frânare, o zonă care este în prezent în curs de examinare atentă pentru a reduce poluarea fină cu praf - în special în orașele mari. Cu toate acestea, cum se poate reduce abraziunea discurilor de frână și a plăcuțelor fără a compromite performanța? Acest lucru poate fi realizat numai prin dezvoltarea unui material special de fricțiune. TMD Friction are o soluție pentru asta prin gama -Textar e-pad. Aceste plăcuțe de frână se disting prin silenţiozitate, generare redusă de praf şi performanţă.

Nu risipi - reciclează!

Pentru TMD Friction, sustenabilitatea implică optimizarea proceselor de producție, astfel încât să se producă mai puține resturi, iar deșeurile de producție să fie reciclate. În 2019, TMD Friction a reciclat peste 8.000 de tone de material de abraziune, care se produce în timpul procesului de prelucrare a produselor de fricțiune. În plus, TMD Friction se angajează,  să refolosească energia și căldura generate în timpul procesului de producție. În Franța, de exemplu, acest lucru este folosit pentru încălzirea unei piscine publice.

În plus, plăcuțele și garniturile de frână sunt produse folosind materiale care sunt cât mai puțin periculoase pentru sănătatea umană sau pentru mediu. Accentul se pune pe puritatea materialelor, astfel încât acestea să poată fi reciclate cu ușurință.

O mare importanță este acordată și eliminării riscurilor pentru sănătate în procesele de producție cotidiene și asigurării siguranței angajaților prin măsuri adecvate. Aceasta înseamnă, de exemplu, că sistemele de filtrare reduc nivelul de praf pe durata producției.

Mai puțin plastic pentru un mediu mai bun

La TMD Friction ambalajele sunt concepute pentru a fi mai ecologice, iar plasticul este evitat ori de câte ori este posibil. În acest sens, protecția de transport din plastic din cutiile de discuri de frână a fost înlocuită cu un design din carton. Prin această inițiativă, în fiecare an, se pot economisi aproape 40 de tone de plastic.

Despre TMD Friction

TMD Friction, o companie parte din grupul Nisshinbo Holdings Inc., este un important producător global de plăcuțe de frână pentru industria automotive. Pe lângă soluții de frânare pentru mașini și vehicule comerciale, portofoliul de produse al companiei include și soluții de frânare pentru vehiculele de curse sau pentru transport pubic. TMD Friction furnizează produse pe piața mondială a pieselor de schimb prin mărcile Textar, Nisshinbo, Mintex, Don, Pagid și Cobreq.

Grupul TMD Friction are patru locații în Germania și altele în Europa, SUA, Brazilia, Mexic, China și Japonia și aproximativ 4.700 de angajați în întreaga lume. În România, compania deține o fabrică la Caransebeș.

Sursa: Mihaela Patrascu, Image PR

Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii