Maestrul flexibilităţii îmbrăţişează calităţi premium.
Concept exclusiv al scaunelor: starea de bine individuală trece dincolo de funcţionalitatea necesară familiei. 
Aspect dinamic: silueta atletică combinată cu un design frontal impresionant.
Confort şi siguranţă: Sisteme inovatoare de asistare a şoferului cresc relaxarea la volan.

Rüsselsheim.  Modelul Opel Zafira Tourer va fi prezentat în premieră mondială în cadrul celui de-al 64-lea Salon auto internaţional de la Frankfurt, din 15 -25 septembrie 2011. Oferind o combinaţie perfectă între funcţionalitate şi confort, modelul Zafira Tourer aduce valorile calităţii modelului Insignia şi tehnologiile inovatoare, precum şi filozofia designului Opel – „măiestria sculpturală îmbinată cu precizia germană” – în cadrul segmentului autovehiculelor monovolum.
Componenta „Tourer” a numelui modelului marchează un salt înainte: având un sistem de scaune Flex7 cu design nou, a treia generaţie a autovehiculelor Opel monovolum compacte stabileşte standarde noi în privinţa flexibilităţii şi calităţii interiorului. Dar metamorfoza depăşeşte această capacitate sporită de a transforma dispunerea habitaclului: întreaga experienţă trece pe un nivel superior. Conducerea relaxată este însoţită de calităţi de lux datorate designului rafinat, atmosferei aerisite a interiorului, unui şasiu îmbunătăţit şi tehnologiilor inovatoare care sporesc confortul şi siguranţa.

Standardul de excelenţă în domeniul flexibilităţii oferă pasagerilor din spate o senzaţie nouă, de primă clasă
În anul 1999, când a fost lansată prima generaţie a modelului Opel Zafira, acesta nu a fost doar primul autovehicul cu şapte locuri din clasa sa, ci a stabilit, de asemenea, standarde noi datorită flexibilităţii la bord complet integrate. Acest lucru înseamnă că nu este necesară demontarea şi depozitarea unor scaune grele. Începând din anul 1999, Opel a vândut în Europa peste 2,2 milioane de autovehicule din două generaţii ale modelului Zafira. Împreună cu Meriva, liderul european în clasa autovehiculelor monovolum de dimensiuni mici, modelul Zafira a făcut ca marca Opel să devină un standard de excelenţă pentru flexibilitate şi în cadrul segmentului monovolumelor.  
Flexibilitatea premium este cartea de vizită a noului model Zafira Tourer. Proiectanţii Opel au îmbunătăţit în mod substanţial conceptul inteligent al sistemului de scaune Flex7. În timp ce întreg rândul al treilea de scaune poate fi rabatat la acelaşi nivel cu podeaua portbagajului, designul rândului al doilea este complet nou: nu mai există o banchetă, ci trei scaune separate, individuale, care pot fi rabatate la acelaşi nivel cu podeaua şi deplasate independent unul faţă de celelalte. Fiecare poate fi glisat în plan longitudinal pe o distanţă de 210 mm.
În plus, pasagerii din rândul al doilea de scaune beneficiază de sistemul unic, opţional, de scaune tip fotoliu, care asigură un spaţiu generos şi confort ca de limuzină. Datorită unui mecanism ingenios de rabatare, spătarul scaunului din mijlocul rândului al doilea poate fi rabatat şi rotit, pentru a oferi pasagerilor de pe locurile laterale cotiere confortabile. Deplasarea în plan longitudinal a scaunelor laterale este extinsă în acest caz la 280 mm – cu 70 de mm mai mult decât pentru versiunea cu dotări standard şi cu 80 de mm mai mult decât pentru modelul Zafira actual. În plus, scaunele laterale pot glisa cu 50 de mm spre centrul habitaclului, o adevărate noutate pentru acest segment.
Combinaţia dintre deplasarea longitudinală şi laterală asigură un confort de primă clasă şi senzaţia unică de a călători într-un „fotoliu pe roţi”, cu spaţiu individual maxim şi caracteristici ergonomice, pasagerii putând să-şi modifice poziţia după cum doresc în timpul deplasării. Datorită acestui accent pus pe confortul personal, modelul Zafira Tourer reprezintă mai mult decât un autovehicul de familie. Proiectanţii Opel  au transformat interiorul flexibil într-o oază de confort, un spaţiu în care ocupanţii se relaxează şi se bucură de o atmosferă spaţioasă – fie că au o deplasare de afaceri, fie că se află într-o călătorie lungă, împreună cu prietenii.
Caracteristici unice care sporesc şi mai mult flexibilitatea modelului Zafira Tourer
Datorită spaţiului generos al habitaclului şi sistemului său flexibil de scaune, modelul Zafira Tourer oferă un volum de încărcare de 710 litri, în cazul configuraţiei cu cinci locuri (mai mult cu 65 de litri faţă de modelul Zafira actual) şi de până la 1.860 de litri (cu 40 de litri în plus), cu scaunele din spate rabatate.
Acesta asigură un spaţiu de depozitare amplu şi datorită revoluţionarului său sistem multifuncţional FlexConsole, care reprezintă o variantă îmbunătăţită a sistemului inovator FlexRail, introdus anul trecut la modelul Meriva. Această inovaţie creatoare de standarde este doar un alt exemplu al flexibilităţii premium a modelului Zafira Tourer. Atât cotiera prevăzută cu un compartiment de depozitare, cât şi suportul pentru pahar pot fi aduse în poziţia dorită prin glisare pe şine din aluminiu, asigurând flexibilitatea utilizării spaţiului generos de depozitare dintre scaunele din faţă – exact în locul cel mai accesibil şi mai util.
O premieră în cadrul noului model Zafira Tourer este, de asemenea, a doua generaţie a exclusivistului sistem integrat FlexFix pentru transportul bicicletelor al mărcii Opel. Până în momentul actual 60.000 de clienţi ai mărcii Opel au optat pentru acest sistem de transport foarte lăudat, care este integrat în bara de protecţie spate şi poate fi tras pur şi simplu în exterior, la fel ca un sertar. Bazându-se pe experienţa dobândită cu prima generaţie, sistemul a fost reproiectat şi este dotat cu un dispozitiv nou de fixare, datorită căruia este şi mai funcţional şi mai simplu de utilizat.
Modelul Zafira Tourer se evidenţiază prin aspectul atletic
„Modelul Zafira este simbolul flexibilităţii mărcii Opel, iar pentru a treia generaţie am intenţionat să aducem mai multă emoţie şi calităţi premium”, a declarat Mark Adams, Vice-preşedinte Opel/Vauxhall Design. „Modelul Opel Zafira Tourer impresionează prin aspectul său bine conturat şi sportiv şi senzaţia premium oferită.”
Partea frontală distinctivă, cu motivul său îndrăzneţ al „bumerangului” dublu care se întinde de la partea superioară a farurilor la marginea de jos a proiectoarelor de ceaţă, cuta centrală caracteristică a mărcii Opel şi grila radiatorului trapezoidală, impozantă, creează un aspect dinamic, progresist, neobişnuit pentru un autovehicul monovolum. La fel ca toate celelalte modele din cadrul gamei, farurile sunt dotate cu lumini diurne în formă de aripă, un design distinctiv al mărcii Opel.
Designul bine conturat, aerodinamic al caroseriei modelului Zafira Tourer îi conferă o siluetă care aminteşte de trenurile de mare viteză. Linia mediană urcă, asemănător mişcării unei crose de hochei, şi propulsează vizual autovehiculul înainte, în timp ce forma de „lamă” caracteristică a mărcii Opel reliefează şi conferă dinamism părţii laterale a caroseriei.
Motivul în formă de aripă al farurilor este reluat de luminile din spate, care pot fi îmbunătăţite cu tehnologia LED. Bara cromată orizontală cu emblema Opel se extinde mult peste luminile din spate divizate, conferind modelului Zafira Tourer o senzaţie de lăţime şi un aspect sportiv al părţii din spate şi adăugând un accent de lux.
În privinţa interiorului, vizibilitatea conducătorului a fost îmbunătăţită substanţial datorită designului complet nou al părţii frontale, cu montanţi A zvelţi, geamuri laterale de dimensiuni mari, şi oglinzii retrovizoare laterale repoziţionate – montate acum pe panoul portierei.
Habitaclul, având o calitate de înaltă clasă, este dominat de forme dinamice, sculpturale, senzaţia de confort şi mult spaţiu. Atmosfera de relaxare, luminoasă şi degajată a interiorului modelului Zafira Tourer poate fi îmbunătăţită cu ajutorul parbrizului panoramic, disponibil ca dotare opţională – o inovaţie introdusă de marca Opel în anul 2005, la modelul Astra GTC. Acesta înaintează spre o trapă din sticlă generoasă, care se extinde vizual până la partea din spate a autovehiculului.
Controlul şasiului adaptiv FlexRide sporeşte confortul şi siguranţa în timpul conducerii
Pentru o experienţă a conducerii relaxate a fost creat şasiul mecatronic al modelului Zafira Tourer, care asigură un nivel de confort şi siguranţă de excepţie. Ampatamentul şi ecartamentul au crescut simţitor comparativ cu generaţia precedentă, sporind confortul în timpul călătoriilor şi stabilitatea dinamică: ampatamentul este acum de 2.760 mm (mai mare cu 57 de mm), în timp ce ecartamentul pentru puntea faţă este de 1.584 mm (mai mare cu 96 de mm) şi pentru puntea spate de 1.588 (mai mare cu 78 de mm).
Puntea faţă a modelului Zafira Tourer este cea a modelului Insignia, cu ramă auxiliară izolată şi suspensii McPherson. Designul punţii spate este unic în segmentul autovehiculelor monovolum. La fel ca în cazul modelului Astra, acesta combină un arbore cotit compus cu braţul Watt. Această construcţie are beneficii multiple: asigură un control de excepţie al stabilităţii, confort şi izolare fonică, fiind în acelaşi timp mai uşoară şi mai compactă decât o punte cu suspensie multibraţ, care, de exemplu, nu conferă spaţiu suficient pentru montarea sistemului integrat FlexFix pentru transportul bicicletelor oferit de modelul Zafira Tourer.
Fiind încă o raritate în cadrul segmentului autovehiculelor monovolum, sistemul de control al şasiului inteligent FlexRide, integral adaptiv, al modelului Zafira Tourer sporeşte conform solicitărilor confortul şi siguranţa din timpul conducerii. Acesta se adaptează automat  condiţiilor rutiere, vitezei de efectuare a virajelor, mişcărilor autovehiculului şi stilului individual de conducere pentru a asigura o stabilitate maximă, oferind posibilitatea alegerii între trei setări: modul „Standard”, echilibrat, modul „Tour”, axat pe confort, şi modul „Sport”, mai activ.
O stabilitate a conducerii sporită datorită sistemelor inteligente de asistare
O multitudine de sisteme inovatoare de asistare a şoferului sporesc confortul conducerii şi siguranţa generală a noului model Zafira Tourer.
-O caracteristică nouă în gama autovehiculelor Opel, tempomatul adaptiv pe bază de sistem radar, cu frânare pentru atenuarea coliziunilor monitorizează permanent distanţa faţă de autovehiculele care se deplasează în faţă. În cazul în care nu este respectată distanţa de siguranţă setată, sistemul reduce automat viteza autovehiculului sau, în cazuri extreme, activează frânarea de urgenţă pentru a preveni o coliziune.
Sistemul camerei de luat vederi Opel Eye, din partea frontală, al celei de-a doua generaţii este de asemenea o premieră pentru modelul Zafira Tourer şi este disponibil pentru anumite pieţe europene. Fiind dotat cu sistemul familiar de avertizare în cazul părăsirii accidentale a benzii de rulare, funcţia acestuia de recunoaştere a semnelor rutiere a fost îmbunătăţită şi mult extinsă. Sistemul camerei este compatibil, de asemenea, cu funcţii noi, cum ar fi:
-O  funcţie de indicare a distanţei de urmărire, care informează în mod vizual conducătorul referitor la distanţa faţă de autovehiculul din faţă.
-O funcţie de avertizare de coliziune, care avertizează conducătorul prin semnale optice şi acustice referitor la iminenţa unei coliziuni cu autovehiculul din faţă.
-Un sistem inteligent de reglare a iluminării care adaugă o funcţie nouă sistemului avansat de faruri adaptive Bi- Xenon: reglează luminile de întâlnire ale farurilor în funcţie de distanţa până la autovehiculul din faţă şi le adaptează permanent, pentru a asigura o iluminare optimă a drumului, fără a orbi ceilalţi participanţi la trafic.
Alte sisteme inovatoare de asistare a conducătorului sunt prezentate, de asemenea, în premieră pe modelului Zafira Tourer:
-Sistemul de avertizare referitoare la unghiul mort lateral avertizează conducătorul privind iminenţa unei coliziuni la schimbarea benzii de deplasare.
-Pentru a facilita manevrele de parcare, sistemul avansat de asistare a parcării  ajută şoferul să găsească un spaţiu adecvat pentru parcare şi îl ghidează în timpul parcării; iar camera pentru vedere în spate face ca manevrele dificile de parcare în spaţii înguste să devină o joacă de copil.
Motoarele diesel şi pe benzină de înaltă eficienţă disponibile la lansare
La lansarea din toamnă, modelul Opel Zafira Tourer va fi disponibil cu trei versiuni ale motorului turbo diesel 2.0 CDTI common-rail, familiar datorită modelelor Astra şi Insignia. Puterea dezvoltată este de 81 kW/110 cp şi 96 kW/130 cp, în timp ce motorul cel mai puternic oferit a fost reproiectat pentru a dezvolta 121 kW/165 cp. Gama de motoare pe benzină cuprinde două unităţi cu dimensiuni reduse, eficiente din punct de vedere al consumului de carburant 1.4 ECOTEC cu supraalimentare, ce dezvoltă o putere de 88 kW/120 cp şi 103 kW/140 cp. Sunt disponibile sisteme de transmisie manuală şi automată, cu şase trepte de viteză.
Noua tehnologie Start/Stop a Opel asigură o scădere şi mai mare a consumului de carburant, în special în traficul urban cu multe opriri şi porniri, este oferită atât pentru sistemul de propulsie turbo 1.4 pe benzină, cât şi pentru cel 2.0 CDTI. Motoare de 1,8 litri, de 85 kW/115 cp şi 103 kW/140 cp, vor fi disponibile cu tracţiune manuală.
La scurt timp după debut, oferta modelului Zafira Tourer se va extinde cu un model ecoFLEX super eficient din punct de vedere al consumului de carburant, precum şi cu variante ce funcţionează cu gaz natural comprimat şi gaz petrolier lichefiat. După câteva luni vor fi introduse, de asemenea, sisteme de propulsie de înaltă performanţă, ce includ motoare pe benzină dintr-o generaţie complet nouă.                                          
Oferta extinsă a autovehiculelor monovolum ale mărcii Opel cuprinde două modele Zafira
Având în vedere că segmentul autovehiculelor monovolum compacte şi-a reluat dezvoltarea de la începutul anului 2010, se prevede că acesta va fi dinamizat şi mai mult de autovehiculele Opel. Modelul Opel Zafira actual va continua să fie oferit alături de noul model Zafira Tourer, mai rafinat, permiţând clienţilor tradiţionali să beneficieze de un autovehicul monovolum compact, funcţional şi flexibil, la un preţ foarte accesibil.
Gama autovehiculelor monovolum ale mărcii Opel cuprinde astfel micul Meriva (4,29 m), modelul compact Zafira (4,47 m) şi modelul Zafira Tourer (4,66 m).
Ambele modele Zafira vor fi produse în exclusivitate de uzina Opel de la Bochum, Germania. 
Sursa: Opel Romania
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii