Primul centru de testare complet echipat a fost inaugurat în urmă cu 60 de ani.
Perimetru privat de testare în apropierea uzinei din Rüsselsheim.
Predecesor al modernei piste de testare din prezent situată în Dudenhofen.
Prima pistă de testare a existat pe teritoriul fabricii încă din 1903.

Rüsselsheim.  În prezent, înainte de lansarea unor modele noi de autovehicule, prototipurile acestora parcurg mii de kilometri în condiţii extrem de dificile, multe dintre aceste teste având loc pe piste de testare construite special în acest scop. Opel dispune de mai multe unităţi de acest tip, cea mai mare dintre acestea fiind situată în Dudenhofen, la aproximativ 50 de kilometri distanţă de uzina principală şi de Centrul Internaţional de Dezvoltare Tehnologică Opel din Rüsselsheim.

În urmă cu 60 de ani, în 1951, compania a început să utilizeze primul său centru de testare complet echipat, situat în imediata apropiere a uzinei din Rüsselsheim. Astfel, Opel a devenit unul dintre primii producători auto din Germania cu o astfel de unitate de testare modernă. Ridicarea unităţii cu o suprafaţă de 150.000 m2 a durat cinci luni. După terminarea lucrărilor, Opel a mutat în această unitate o parte dintre testele pe care le efectua pe drumurile publice, protejând astfel prototipurile de o atenţie nedorită şi privirile iscoditoare.
Pe lângă o pistă pentru viteză ridicată cu o lungime de 1500 de metri şi un carosabil „obişnuit”, era necesar ca modelele Opel să fie testate şi pe suprafeţe pavate. În acel moment, centrul de testare dispunea de numeroase suprafeţe speciale de testare, inclusiv o pistă cu denivelări şi o suprafaţă asfaltată cu numeroase serpentine pentru a testa şasiul, suspensiile roţilor, amortizoarele şi sistemul de direcţie. În zona de testare existau, de asemenea, zone acoperite cu pietriş şi macadam, precum şi suprafeţe cu nisip fin şi de trecere prin apă. Numărul mare de secţiuni cu pante abrupte, cu grad de înclinare de până la 30% – importante pentru testarea transmisiei, a performanţei de deplasare în rampă, precum şi plecarea de pe loc şi efectul de frânare – reprezentau un fel de axă centrală pe circuitul de testare. Porţiunea de patinare, o zonă alunecoasă amenajată pe o suprafaţă de beton, avea rolul de a le permite experţilor Opel să verifice geometria direcţiei, să stabilească unghiurile de patinare şi să testeze sub-virarea şi supra-virarea în viraje strânse.
1920: Pista de curse Opel pentru testarea modelelor, sporturi cu motor şi evenimente promoţionale
Opel a început testarea autovehiculelor în Rüsselsheim în anul 1903. Suprafaţa de mici dimensiuni în formă de oval situată în perimetrul uzinei, utilizată în special drept circuit pentru testarea autovehiculelor şi a bicicletelor, a devenit în curând prea mică. Astfel, producătorul auto a inaugurat în 1920 pista de curse cu o lungime de 1,5 km, de la „Schönauer Hof”, în partea de sud a unităţii de producţie. Pista era utilizată, de asemenea, pentru sporturi cu motor şi curse de ciclism, iar experimentele lui Fritz von Opel cu autovehiculul propulsat de o rachetă au fost desfăşurate în acelaşi loc. Curbele cu rază mică (de până la 32 de grade) de pe pista de curse în forma de oval permiteau atingerea unor viteze de 140 km/h, transformând motodromul într-unul dintre puţinele traseele din lume pe care se putea circula la cele mai ridicate viteze ale vremii şi în prima pistă permanentă de curse pentru autovehicule şi motociclete din Germania. Pe aceeaşi pistă erau organizate ocazional evenimente promoţionale, precum prezentarea din anul 1924 a celor peste 100 de unităţi produse într-o singură zi din modelul de 4/12 CP, cunoscut sub denumirea de „Laubfrosch” (brotăcel). Circuitul poate fi vizitat şi în prezent, reprezentând o destinaţie pentru amatorii de drumeţii şi de plimbări.
Din 1966 până în prezent: centrul Dudenhofen de testare de înaltă performanţă
În 1966, Opel a construit un nou centru de testare în Dudenhofen, cu rolul de succesor al unităţii de testare inaugurate de Opel în 1951 – acolo unde în prezent se află centrele de dezvoltare, precum laboratorul de studiere a compatibilităţii electromagnetice, centrul de simulare a accidentelor şi alte bancuri de testare. În Dudenhofen au fost construite combinaţii ingenioase de drumuri şi trasee cu o lungime iniţială totală de 33 km pentru a testa rezistenţa şi fiabilitatea autovehiculelor în condiţii extreme.
În ultimii zece ani, suprafaţa pistelor din centrul de testare a crescut cu 50%, astfel încât în prezent există aproximativ 60 de kilometri de piste de testare, de la suprafeţe pentru măsurarea nivelului de confort şi de zgomot, piste de „tortură”, trasee montane şi până la circuitul de mare viteză.
Inovaţiile în materie de tehnologie şi motoare influenţează, de asemenea, infrastructura şi activităţile de zi cu zi din Dudenhofen. De exemplu, noua staţie de alimentare din acest perimetru cuprinde, în prezent, 18 tipuri diferite de carburanţi şi au fost prevăzute staţii de încărcare pentru autovehiculele electrice. Reducerea impactului asupra mediului înconjurător joacă un rol important în ceea ce priveşte testarea trenurilor de rulare, precum şi a activităţilor desfăşurate în centrul de testare. De exemplu, este reciclat un procent de 90% din apa utilizată în spălătoria auto.
Creierul din spatele centrului de testare unde sunt angajaţi aproximativ 300 de oameni îl reprezintă sistemul „Electronic Proving Ground Management”. De exemplu, sistemul controlează traficul şi autorizaţiile de acces pe piste şi pune la dispoziţie informaţii exacte cu privire la condiţiile meteorologice. O altă noutate o reprezintă echipa de gestionare a evenimentelor, care permite şi accesul publicului în zonă. Şi face acest lucru cu un mare succes: în prezent, centrul de testare Dudenhofen este vizitat anual de până la 10.000 de persoane cu ocazia evenimentelor şi a cursurilor de instruire pentru şoferi.
Dezvoltarea şasiurilor în perimetrul centrului de testare Pferdsfeld
Din 2005, centrul de testare Dudenhofen este completat de centrul Pferdsfeld, situat în apropiere de Bad Sobernheim, în Rhineland-Palatinate. Zona respectivă a făcut parte din baza aeriană germană, iar fosta pistă de decolare a fost adaptată pentru a permite efectuarea testelor. În timp ce testele de rezistenţă şi cele efectuate cu prototipuri au loc în Dudenhofen, specialiştii din centrul Pferdsfeld lucrează în special la dezvoltarea şasiurilor.
Sursa: Opel Romania
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii