Dupa primul succes din 2008, Sébastien Loeb, Daniel Elena si Citroën au castigat pentru a doua oara Raliul Finlandei. Acest succes istoric este completat si de clasarea pe podium a echipajului Sébastien Ogier - Julien Ingrassia. Cu doua modele DS3 WRC pe podium, echipa Citroën Total si-a consolidat prima pozitie in clasamentul constructorilor, iar Sébastien Loeb a ajuns la un avans de 27 de puncte in clasamentul pilotilor. Raliul Finlandei este unul dintre cele mai populare din Campionatul Mondial de Raliuri. In prima zi, Sébastien Loeb / Daniel Elena si Sébastien Ogier / Julien Ingrassia au fost mai rapizi decat rivalii lor si au terminat pe primele doua locuri in clasamentul provizoriu. Astfel, ziua de vineri urma sa fie una extrem de dificila pentru ca echipajele Citroën Total plecau primele la start si curatau drumul pentru cei din spate.

Sébastien Loeb si Daniel Elena si-au pastrat pozitia si dupa o zi secunda foarte disputata, in care s-au parcurs 671,72 kilometri in 14 ore, dintre care 134,6 kilometri de proba speciala. Cei doi au terminat ziua a doua cu un avans de 1,6 secunde fata de colegii lor Sébastien Ogier si Julien Ingrassia. Ultima zi, una foarte lunga, anunta o lupta incredibila intre cele doua echipaje Citroën Total si finlandezul Jari-Matti Latvala, singurul lor obiectiv fiind victoria intr-unul dintre cele mai prestigioase raliuri din Campionatul Mondial.

Cele trei echipaje reusisera sa se distanteze de restul plutonului in primele doua zile. Sébastien Loeb si Sébastien Ogier trebuiau sa lupte pentru victorie cu finlandezul Jari-Matti Latvala pe ultimii 140 kilometri de proba speciala. Aflat primul la start, Loeb se temea ca va intalni conditii mai putin favorabile pe probe decat rivalii sai directi. Campionul mondial en-titre a decis ca cea mai buna forma de aparare este atacul si a mers la limita inca de la inceputul zilei. La prima trecere pe Leustu 1 (PS12), Loeb a fost mai rapid decat Ogier cu 6,4 secunde si decat Latvala cu 10,7 secunde pe 21,35 kilometri. „Am mers la limita peste tot. Am dat totul aici”, a spus Loeb la finalul probei.

La fel de determinat, Loeb a fost cel mai rapid si pe urmatoarea proba speciala, dar Ogier nu a renunta la lupta. „Inca nu s-a terminat. Voi forta pana la final. Diferenta este de doar zece secunde si, in plus, Latvala nu e foarte departe”, a spus si Ogier.

In ciuda conditiilor din ce in ce mai dificile, Loeb nu a cedat prima pozitie pana la final fiind primul pilot non scandinav care reuseste o astfel de performanta incredibila. In plus, victoria din Finlanda a insemnat un record si pentru Citroën care a reusit 7 victorii consecutive in acest sezon. Pentru Loeb aceasta a fost a 66-a victorie din cariera cu Citroën incepand din sezonul 2002, iar in urma acestui succes el are un avans de 27 de puncte fata de Mikko Hirvonen si 31 de puncte fata de Sébastien Ogier in lupta pentru titlul pilotilor. „Este una dintre cele mai mari victorii din cariera.  A trebuit sa muncesc mult pana sa fiu sigur de ea. Uneori trebuie sa-ti depasesti limitele pentru a-ti mari avantajul. M-am simtit foarte bine pe aceste probe cu modelul Citroën DS3 WRC, chiar mai bine decat cu vechile modele Xsara sau C4. Scopul meu a fost sa fiu primul in campionat inaintea etapelor pe asfalt si am reusit, dar mai sunt multe puncte in joc si lupta este in continuare deschisa”, a spus Loeb la final.

Sperantele lui Ogier la victorie au disparut pe speciala cu numarul 17 cand a facut pana. Fostul campion mondial al juniorilor a terminat raliul pe locul 3, dupa Jari-Matti Latvala, la 12,8 secunde in spatele castigatorului. „Totul a mers destul de bine pana la ultima bucla. Eram intr-o pozitie buna in care mai puteam castiga, dar am facut o pana. Ma simt putin frustrat pentru ca acest incident ne-a impiedicat sa obtinem un rezultat mai bun”, a spus si Sébastien Ogier.

„Citroën pune accent in continuare pe aspectul sportiv”, a subliniat Olivier Quesnel, directorul Citroën Racing. „Ne asumam decizia de a-i lasa pe pilotii nostri sa mearga asa cum vor ei. Fiecare echipaj a avut strategia proprie si putea sa o aplice cum doreau. Sébastien Loeb si Daniel Elena s-au descurcat perfect in aceasta situatie. Sébastien Ogier si Julien Ingrassia se aflau in lupta pentru victorie pana cand au facut pana. Am obtinut inca un rezultat excelent aici si as vrea sa felicit echipa tehnica pentru rezultatele obtinute de modelul DS3 care si-a dovedit inca o data fiabilitatea si performantele.”

Tot pe modele Citroën DS3 WRC, Petter Solberg si Chris Patterson au terminat Raliul Finlandei pe locul 5, rezultat care i-a ajutat sa-si consolideze pozitia a cincea in clasamentul general, iar Kimi Räikkönen si Kaj Lindström au terminat pe locul 9.

Urmatoarea provocare pentru pilotii Citroën si modelul DS3 WRC este Raliul Germaniei, programat in perioada 18 – 21 august 2011.

Rezultate Raliul Finalndei (etapa a 8-a din 13)*
1 S. Loeb / D. Elena - Citroën DS3 WRC 2h 39m 37.0s
2 JM. Latvala / M. Anttila - Ford Fiesta RS WRC +8.1s
3 S. Ogier / J. Ingrassia - Citroën DS3 WRC +12.8s
4 M. Hirvonen / M. Anttila - Ford Fiesta RS WRC +1m 09.1s
5 P. Solberg / C. Patterson - Citroën DS3 WRC +1m 16.2s
6 M. Ostberg / J. Andersson - Ford Fiesta RS WRC +1m 27.8s
7 H. Solberg / I. Minor - Ford Fiesta RS WRC +3m 25.5s
8 M. Wilson / S. Martin - Ford Fiesta RS WRC +3m 53.2s
9 K. Räikkönen / K. Lindström - Citroën DS3 WRC +3m 59.8s
10 J. Hänninen / M. Markkula - Skoda Fabia Super 2000 +5m 13.7s

Clasament general – PILOTI dupa Raliul Finlandei (etapa a 8-a din 13)*
1. Sebastien Loeb 171 p, 2. Mikko Hirvonen 144 p, 3. Sebastien Ogier 140 p, 4. Jari-Matti Latvala 96 p, 5. Petter Solberg 83 p, 6. Mads Ostberg 56 p, 7. Matthew Wilson 40 p, 8. Kimi Raikkonen 26 p, 9. Henning Solberg 26 p 10. Frederico Villagra 20 p, 11. Juho Hannien 13 p, 12. Dani Sordo 8 p, ...

Clasament general – CONSTRUCTORI dupa Raliul Finlandei (etapa a 8-a din 13)*
1. Citroen Total World Rally Team 290 p, 2. Ford Abu Dhabi 225 p, 3. M-Sport Stobart Ford 101 p, 4. Petter Solberg WRT 71 p, 5. Ice 1 Racing 38 p, 6. Munchi’s Ford WRT 32 p, 7. Team Abu Dhabi 20 p, 8. FERM Power Tools 16 p, 9. Monster WRT 8 p, 10. Brazil World Rally Team 1p, 11. Van Merksteijn Motorsport 0 p.

*Sub rezerva omologarii rezultatelor de catre FIA.

Sursa: Citroen Romania
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii