BMW i înseamnă dezvoltarea unor automobile şi a unor servicii de mobilitate de avangardă, a unui design care defineşte un nou sub-brand. BMW i marchează o nouă înţelegere a  conceptului premium, puternic marcată de ideea de dezvoltare durabilă. Prin această nouă abordare, BMW Group redefineşte înţelegerea mobilităţii personale cu prototipuri de automobile proiectate încă de la început pentru propulsia electrică. Prin BMW este abordat un nou grup ţintă şi marca îşi accentuează poziţia de leader în ceea ce priveşte dezvoltarea durabilă şi dezvoltarea de tehnologii de avangardă. "Soluţiile de mobilitate ale mărcii BMW i care să fie durabile şi orientate spre un anumit scop, marchează începutul unei noi ere în ceea ce priveşte mobilitatea individuală în industria auto." (Ian Robertson, membru al Consiliului Director BMW AG, responsabil pentru marketing şi vânzări)

project i – începutul programului BMW i.
Gama sub-brand-ului BMW i cuprinde automobile şi servicii dezvoltate cu începere din 2007 ca parte a "project i", un grup de lucru BMW Group conceput să exploreze soluţiile de mobilitate sustenabilă. De la început, intenţia acestei iniţiative a fost să genereze un transfer de experienţă atât în companie, ca ansamblu, cât şi în proiectele viitoare de automobile speciale. Obiectivul major al "project i" este să păstreze, şi în viitor, poziţia de lider pe care BMW Group o deţine în furnizarea de produse şi servicii premium pentru mobilitatea individuală. Pentru a-şi îndeplini misiunea, au fost urmărite toate aspectele din ciclul de viaţă al unui automobil. În final, nu doar produsele viitorului ar trebui să fie sustenabile; fiecare proces legat de piese, fiecare tehnologie şi fiecare furnizor trebuie să contribuie la acest aspect.

Ca parte a "project i", BMW Group are un program amplu de teste cu automobile . Testele, aflate în derulare în SUA şi Europa cu o flotă de peste 600 automobile MINI E, au permis identificarea principalelor caracteristici pe care trebuie să le îndeplinească un automobile electric de serie. La acestea se va adăuga o flotă de test de peste 1.000 de automobile.

BMW ActiveE - pregătită pentru lansare în SUA, Europa şi China la finalul anului 2011.
Informaţiile acumulate vor contribui la lărgirea bazei de cunoştinţe referitor la exploatarea maşinilor electrice şi la aflarea mai multor detalii despre dorinţele şi nevoile clienţilor. Informaţiile de la clienţii care testează MINI E şi BMW ActiveE vor fi concentrate direct în dezvoltarea producţiei de serie a modelelor BMW i.

Două concepte speciale de automobile.
Acum, sub-brand-ul BMW i este pregătită să se afirme cu două noi modele. Primul este BMW i3 Concept, comunicat iniţial sub denumirea de Megacity Vehicle. Prima maşină electrică din producţia de serie a BMW Group pune accentul pe provocările mobilităţii viitorului în zonele urbane şi, în calitate de primul automobil electric din segmentul premium, reinventează atributele emblematice BMW pentru viitor.

Al doilea model prezentat este BMW i8 Concept, o maşină sport de o versatilitate fără precedent – cu spaţiu interior de patru locuri, performanţe dinamice remarcabile şi eficienţă de neegalat. Bazat pe prototipul BMW Vision EfficientDynamics, soluţia sa unică - hibrid plug-in - reuneşte un motor cu ardere internă şi un sistem de transmisie electrică pentru a crea o experienţă extraordinară a condusului completată de un nivel deosebit de redus al consumului de combustibil şi al emisiilor.

BMW i3 Concept - dinamic, compact, fără emisii.
BMW i3 Concept este un automobil durabil fără compromisuri, conceput pentru aglomerările urbane.

"Acest concept auto utilizează o nouă arhitectură care scoate în evidenţă toate posibilităţile şi întregul potenţial pe care le deţine soluţia de propulsie electrică. Este o premieră mondială pentru segmentul premium - primul automobil electric." (Andreas Feist, director al proiectului de automobil BMW i3)

Piesa centrală a designului este arhitectura inovatoare LifeDrive care are la bază folosirea materialelor de avangardă precum fibra de carbon şi separarea automobilului în două componente complet distincte – şasiul (Drive) şi habitaclu (Life). Utilizarea inovatoare a materialelor şi designului ultra-uşor inteligent permite ca i3 Concept să parcurgă distanţe lungi cu o singură alimentare şi să ofere o siguranţă deosebită în cazul unei coliziuni, dar asigură şi o dinamică excelentă a automobilului. Amplasarea acumulatorului în modulul Drive oferă automobilului un centru de greutate extrem de jos şi o distribuţie optimă a maselor. Motorul electric, dispus pe puntea spate, generează o putere de 125 kW/170 CP şi un cuplu impresionant de 250 Nm încă de la demaraj - şi o rază de bracare redusă se combină pentru a furniza o plăcere a condusului remarcabilă. BMW i3 Concept accelerează de la 0 la 60 km/h în mai puţin de patru secunde şi de la staţionare la 100 km/h în sub opt secunde.

Modulul Life invocă un sentiment de spaţiu în interiorul automobilului mai generos decât oferă chiar şi cele mai noi maşini decapotabile. Materialele selecţionate oferă habitaclului deschis şi aerisit un caracter asemănător cu cel al unei lounge. Utilizarea materialelor sustenabile este o altă caracteristică definitorie a interiorului, accentuând ideea de dezvoltare durabilă. Elementele de pe panoul de instrumente şi de pe panourile uşilor sunt realizate din fibre naturale, iar pielea specială de pe scaune creează o ambianţă în stilul lounge.

Cu componentele transmisiei localizate în modulul Drive, tunelul central care traversează compartimentul pasagerilor nu mai există. Aceasta permite pentru fiecare rând de scaune o suprafaţă continuă pentru şezut, ceea ce permite un acces facil prin intermediul uşilor din faţă şi înseamnă că automobilul poate fi parcat foarte aproape de un obstacol, de exemplu un zid. Datorită celor patru locuri, uşilor cu deschidere largă în sens opus, portbagajului cu o capacitate de aproape 200 de litri şi unui compartiment funcţional suplimentar în partea din faţă, BMW i3 Concept este echipat pentru cerinţele utilizării cotidiene.

Motorul electric dezvoltat de BMW şi designul ultra-uşor optimizat al arhitecturii LifeDrive nu sunt singurii factori care asigură un nivel ridicat de eficienţă şi autonomie. Abilitatea automobilului de a recupera energia în timp ce se deplasează şi funcţiile speciale de extindere a autonomiei, cum ar fi modul ECO PRO, contribuie şi ele la mărirea distanţei parcurse.

Cu modul ECO PRO activat, toate funcţiile automobilului operează cu eficienţă maximă. De exemplu, controlul acceleraţiei este ajustat pentru a limita puterea utilizată la fiecare apăsare, iar funcţiile pentru controlul climei utilizează minimum de energie. Adăugate la acestea, aerodinamica sofisticată şi jantele subţiri, cu rezistenţă redusă la ruliu, minimizează forţa de rezistenţă la înaintare a automobilului şi maximizează autonomia.

Funcţiile inovatoare de conectivitate  BMW i3 Concept au o contribuţie importantă pentru o utilizare mai facilă a automobilului. Funcţiile de comandă de la distanţă, accesibile printr-un terminal smartphone, permit proprietarilor să-şi găsească maşina, să marcheze poziţia staţiilor de realimentare, permit programarea încărcării acumulatorului după un anumit orar şi furnizează informaţii despre statusul automobilului.

BMW i8 Concept - emoţional, dinamic şi eficient.
BMW i8 Concept întruchipează transformarea în realitate a viziunii unei maşini sport contemporană şi sustenabilă. Conceptul inovator hibrid plug-in combină sistemul modificat de transmisie electrică de la BMW i3 Concept (acum montat pe puntea faţă) cu un motor cu combustie cu trei cilindri, foarte performant, care dezvoltă o putere de 164 kW (220 CP)/300 Nm transferată punţii spate. Motorul electric de la BMW i8 Concept poate propulsa singur automobilul.

Accelerarea de la 0 la 100 km/h în mai puţin de cinci secunde combinată cu un consum de combustibil - în ciclul de testare EU - situat la mai puţin de trei litri per 100 kilometri şi un consum mediu mixt situat între 5,0 şi 7,0 litri per 100 kilometri - chiar şi cu un condus mai sportiv - sunt date care în momentul actual nu pot fi atinse de niciun automobil cu motor cu combustie şi cu performanţe comparabile. Datorită acumulatorului litiu-ion de mare capacitate, care poate fi încărcat de la o sursă de energie convenţională, BMW i8 Concept poate parcurge până la 35 de kilometri numai cu propulsie electrică. Astfel, o mare parte din călătoriile scurte de zi cu zi pot fi parcurse cu emisii zero. Modul exclusiv electric al automobilului permite accesul în zonele centrale ale oraşelor, care au restricţii privind emisiile, acolo unde maşinile cu motoare pe benzină sau diesel nu au acces. Nivelul de eficienţă de care dispune i8 Concept este îmbunătăţit de abilitatea prototipului de a recupera energie de la ambele punţi. Motorul electric din faţă recuperează maximum de energie atunci când conducătorul frânează, în timp ce alternatorul cuplat la motorul cu combustie încarcă bateria la nevoie.

Proporţiile dinamice oferă prototipului BMW i8 Concept impresia de mişcare spre înainte încă dinainte de a-şi mişca roţile şi acordă o formă vizuală performanţelor extraordinare. Conceptul sofisticat din spatele uşilor pivotante în sus, fixate de montantul A, subliniază aptitudinile sportive ale maşinii şi oferă un spaţiu vast pentru accesul în habitaclu.

O serie de prize de aer permit o curgere aerodinamică eficientă în jurul automobilului pentru un efect optim, ceea ce asigură o rezistenţă redusă la înaintare. De asemenea, aceste elemente de design accentuează, din punct de vedere optic, aerodinamica avansată. Curentul de aer joacă un rol extrem de important şi pentru partea din spate a automobilului.

Prizele din spatele celulei pasagerilor asigură un curent de răcire pentru compartimentul motor, în timp ce evacuările din difuzorul spate şi curentul de aer din jurul roţilor spate asigură eficienţa automobilului în ceea ce priveşte detenta şi forţa de apăsare pe ambele punţi.

Arhitectura LifeDrive de la BMW i8 Concept a fost adaptată corespunzător pentru a spori caracterul de maşină sport, iar astfel să furnizeze performanţe imbatabile şi o dinamică excelentă. Motorul de pe puntea faţă şi propulsorul cu ardere internă din spate sunt conectate printr-un "tunel de energie", în care se află acumulatorul de înaltă tensiune. Toate acestea oferă maşinii un centru de greutate coborât - şi beneficiile dinamice care rezultă de aici. Poziţionarea motorului electric şi a propulsorului pe punţile respective, economia de spaţiu şi pachetul bine echilibrat al tuturor componentelor a adus la o distribuţie optimă a maselor 50:50.  În acelaşi timp, modelul cu 2+2 locuri oferă suficient spaţiu pentru patru pasageri, astfel că este extrem de practic pentru utilizare cotidiană.

Greutatea fiecărei componente din interiorul BMW i8 Concept a fost minimizată până la cel mai mic detaliu, compensând masa suplimentară a sistemului de transmisie electrică şi a acumulatorului. De aceea, BMW i8 Concept reprezintă mediul ideal în care să fie prezentat pe şosea acest concept special de transmisie. Pasagerii stau - în stilul specific maşinilor sport - într-o poziţie foarte joasă şi alăturată în interiorul modulului Life construit din CFRP (dispus deasupra modulului Drive).

Caracterul sportiv al BMW i8 Concept se regăseşte şi în interior. Cu planşa de bord, orientată către conducător într-o abordare nouă de design, BMW i8 Concept cufundă conducătorul într-o experienţă unică a condusului. Poziţia conducătorului este orientată clar spre persoana de la volan şi oferă acces optim la toate informaţiile şi sistemele de control. Afişajul tridimensional este extrem de clar şi prezintă informaţiile importante pentru situaţia din trafic. Interiorul ca ansamblu este definit de funcţionalitatea unei maşini sport BMW clasică şi pune accent pe simplitate şi uşurinţa în utilizare. BMW i8 Concept este maşina sport a noii generaţii - simplă, emoţională şi sustenabilă.

BMW i gândeşte mai departe de automobil.
O gamă largă de servicii de mobilitate - care pot fi utilizate şi independent de automobile - vor fi o componentă integrantă a BMW i, alături de maşina în sine. Aceasta ar trebui să permită crearea pe termen lung a unei noi direcţii de business, nouă şi profitabilă, care să atragă noi clienţi pentru mărcile companiei. O dezvoltare complet nouă în acest domeniu vor fi serviciile de mobilitate independente de automobil. Acestea vor permite ca BMW i să ofere soluţii specifice de mobilitate care reprezintă combinaţia perfectă a automobilelor şi serviciilor premium. Accentul este pus pe soluţiile care vor îmbunătăţi utilizarea spaţiilor de parcare existente, precum şi pe sistemele inteligente de navigaţie cu informaţii locale, planificarea traseelor şi cu utilizarea mijloacelor de transport în comun, sisteme modern de car sharing. Alături de pachetele de servicii dezvoltate intern, BMW Group urmăreşte şi cooperări cu companii partenere, precum şi investiţii strategice de capital cu furnizori de servicii de mobilitate. BMW i Ventures a fost înfiinţat tocmai pentru acest scop. Compania are ca obiectiv extinderea pe termen lung a portofoliului de produse BMW i, cu acţiuni deţinute la furnizorii de servicii care se dovedesc foarte inovatori, precum MyCityWay (aplicaţie iPhone) şi ParkatmyHouse (sistem de închiriere a spaţiilor de parcare).

Sursa: BMW Romania
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii