După primele șapte, din cele 14, etape programate în Dakar 2012, piloții Vectra Racing ocupă în clasamentul general locurile 21 – Mani Gyenes și  49 – Marcel Butuza. Pilotul brașovean este însă liderul clasei Maraton, cea mai dificilă din raliu dacă luăm în calcul faptul că de-a lungul celor aproximativ 9.000 de km nu este permisă schimbarea motorului. Cea de a patra ediție a raliului Dakar în America Latină a debutat pe 1 ianuarie în Mar del Plata și după cinci speciale în Argentina, pe 6 ianuarie au fost traversați munții Anzi pentru a fi parcurse etapele din Chile și Peru.

În cadrul echipei Vectra, primele speciale au fost de acomodare cu noile motociclete KTM 450 RR, însă nu au fost deloc ușoare din pricina prafului care scădea considerabil vizibilitatea și a temperaturilor de 40 grade Celsius. Anzii au fost traversați pe 6 ianuarie, când din pricina ninsorilor punctul vamal din Paso de San Francisco (4.700m altitudine) a fost deschis doar pentru caravana Dakar-ului. Organizatorii au decis ca speciala de pe 6 ianuarie să fie anulată pentru că zăpada a încetinit considerabil traversarea munților și concurenții nu mai aveau cum să ajungă la timp în punctul de start al probei speciale – acesta se situa pe teritoriul statului Chile.  Aflați pe motociclete riderii au trecut într-o zi de la 15 grade Celsius în Fiambala (Argentina) la sub 0 grade Celsius în Pasul San Francisco pentru a ajunge în Copiapo (Chile) la peste 30 de grade Celsius. Pe 7 ianuarie s-a concurat în prima din cele șase probe speciale din Atacama, cel mai arid deșert din lume. Pentru riderii Vectra Racing aceasta a fost o zi bună chiar dacă praful a fost iarăși un factor decisiv în strategia adoptată pentru cei 419 km. Startul la categoria moto se dă în funcție de timpii obținuți în speciala precedentă fiind intercalate și quduri. Pe porțiunile în guste cu mult praf este extrem de riscant să depășești quaduri și în speciala Copiapo – Copiapo atât Mani cât și Marcel au trebuit să stea zeci de kilometri în spatele câtorva quaduri.

Pe 8 ianuarie este programată ziua de odihnă la Copiapo, capitala regiuni Atacama din Chile. O zi în care piloții se pot relaxa și face strategiile pentru a doua parte a raliului, iar mecanicii schimbă diverse componente de pe motociclete pentru a le pregăti pentru cei 3.795 km care mai sunt de parcurși până la finișul din Lima.

Marcel Butuza: ”Este totul în regulă până acum și mă bucur că am ajuns cu bine la Copiapo. Greul însă acum urmează pentru că mai avem de parcurs peste 2000 de km în Atacama, iar probele din Peru reprezintă o noutate absolută”.

Mani Gyenes: ”Ziua de ieri a fost ușoară, însă peste 140 de km, la început, am fost forțat să stau în spatele unor quaduri. Până să îmi pot face cursa a trebuit să depășesc trei quaduri. Este foarte dificil din pricina prafului pe care îl ridică și care îți obstrucționează vizibilitatea. M-am rătăcit în a cinea probă specială cea de la Fiambala  și cele 5 minute de abatere de la traseu m-au costat poziții în clasamentul specialei și am fost forțat să plec în bucla de la Copiapo în spatele quadurilor. Acum ne relaxăm puțin în ziua de odihnă și ne pregătim pentru abordarea celorlalte șapte probe speciale rămase până la finiș. Cred că cel mai greu ne va fi în Peru pentru că nu am mai concurat până acum în acea zonă”.

Cel mai frumos moment de până acum pentru Vectra Racing la Dakar 2012 l-a reprezentat vizita unui grup de fani români. Aceștia au venit în bivouacul din Copiapo, după ce i-au așteptat la finișul celei de a șaptea probe speciale.

Etapa 8-a Copiapo – Antofagasta,
Proba specială din etapa a opta măsoară 477 km și este cea mai lungă din această ediție a raliului. Suprafața de rulare de mâine este una cu foarte multă piatră, asta nu înseamnă însă că se va scăpa de problemele provocate de praf.

Clasament general Dakar 2012 după 7 din cele 14 PS.
1. Cyril Despres          18h12min38
2. Marc Coma                   + 7min48
3. Helder Rodrigues       + 49min39
..............................................................
21. Mani Gyenes          +2h45min12
..............................................................
49. Marcel Butuza        +6h24min39
.............................................................
Notă:  Mani Gyenes în această ediție a Dakar-ului este înscris automat de către Amaury Sport Organisation (organizatorul raliului) la categoria Elită. La această categorie sunt 40 de piloți selecționați din rândul celor care s-au clasat în primii 20 la ultimile ediții ale raliului. În 2011 Mani a câștigat clasa Maraton și s-a situat pe 18 la general.

Sursa: Media Relations Vectra Racing Team 
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii