BMW Concept X4
Fiecare model nou BMW X este un deschizător de drumuri. În 1999, premiera mondială a primului model BMW X (BMW X5) a făcut ca BMW Group să inaugureze segmentul Sports Activity Vehicle (SAV) - unul în care modelele BMW X rămân lideri de piaţă. BMW X3 şi BMW X1 au fost şi ele primele modele SAV din clasa lor şi continuă să impună ritmul în faţa concurenţei şi în prezent. Această dezvoltare a căpătat o nouă dimensiune în mai 2008 prin lansarea BMW X6 - primul Sports Activity Coupé (SAC). Unic în continuare, acest concept a reunit, în premieră, aspectul robust al unui model BMW X cu aura emoţională şi caracterul sportiv al unui coupé BMW. Popularitatea mare a primului autovehicul al acestei noi categorii de modele a fost confirmată şi de volumele constant mari ale vânzărilor. Scurta istorie a gamei BMW X este deja una de succes. De la lansarea din 1999, media vânzărilor în portofoliul BMW X a urmat o linie constant ascendentă: unul din patru automobile BMW noi este un model BMW X. În România aceste modele se bucură de o popularitate şi mai mare, deja aproape două modele din trei sunt din această gamă.

Prin BMW Concept X4, BMW Group oferă o avanpremieră a viitorului familiei BMW X. Noul concept Sports Activity Coupé de la BMW este pregătit să continue povestea de succes a BMW X6, dar într-un nou segment. Proporţiile atractive, contururile ferme degajă emoţia, dinamismul şi robusteţea pe care le-ai aştepta de la un model BMW X model. Totodată, automobilul îşi respectă promisiunea de a oferi performanţe remarcabile şi dinamică a condusului. Toate acestea vor putea fi experimentate când modelul de serie BMW X4 va ieşi de pe linia de producţie pentru lansarea pe piaţă, moment prevăzut pentru prima parte a anului 2014. Cel de-al doilea Sporty Activity Coupé în gama mărcii va fi produs la uzina BMW din Spartanburg (SUA), centrul de competenţă pentru modelele BMW X unde se fabrică şi BMW X5, BMW X6 şi BMW X3.

Caracterul sportiv al BMW Concept X4 este evidenţiat de liniile dinamice, precum şi de proporţii. Cu o lungime de 4.648 mm, o lăţime de 1.915 mm şi o înălţime de 1.622 mm, dimensiunile exterioare ale caroseriei semnalează eleganţa sportivă şi robusteţea puternică. Pe lângă capota lungă a compartimentului motor, consolele scurte şi habitaclul amplasat spre spate, printre particularităţile acestui BMW se numără ampatamentul lung care măsoară 2.810 mm, dar şi jantele de 21 de ţoli, din aliaj, conferă un plus de sportivitate acestui Sports Activity Coupé.

Stilul părţii frontale de la BMW Concept X4 reflectă, în egală măsură, dinamica BMW emblematică, dar şi forţa şi robusteţea tipice pentru un BMW X. Particularităţile BMW tradiţionale, cum sunt grila radiatorului şi farurile circulare duble stilizate, oferă părţii frontale o identitate clară. La BMW Concept X4, aceste caracteristici de design al părţii frontale se evidenţiază şi profunzimea tridimensională. Grila mare a radiatorului se extinde în conturul cu aspect solid. Rama lucioasă este deschisă în lateral şi la extremitatea inferioară, astfel că centrul părţii frontale dă impresia că pluteşte. Grila dispune de bare sculptate proeminent cu detalii elegante. În treimea inferioară, barele concave de culoare negru lucios sunt albite, cu finisaj mat, ceea ce face ca structura grilei să aibă un puternic impact vizual. În plus, grila radiatorului are prize de aer suplimentare pentru a asigura un flux de aer mărit pentru motor.

Grila radiatorului este flancată de farurile full-LED cu contur dinamic. În interiorul farurilor, interpretarea fluentă, de formă hexagonală, a aspectului circular dublu specific BMW indică orientarea clară asupra drumului. Continuarea orizontală a elementelor luminoase din interior creează o conexiune vizuală cu grila, ceea ce accentuează suplimentar lăţimea părţii frontale.

Această expresie dinamică se extinde şi la nivelul barei frontale. Pentru a respecta tradiţia modelelor BMW coupé, prizele de aer laterale sunt mai mari decât cele interioare şi sunt o dovadă optică a cerinţei crescute pentru aer de răcire - necesitate care este îndeplinită. Împreună cu ecartamentul lat al automobilului şi centrul de greutate coborât, admisiile reprezintă promisiunea unor performanţe excepţionale. Prizele de aer laterale preiau tema stilistică a grilei radiatorului; liniile orizontale de culoare neagră sunt, asemenea celor ale grilei, parţial albite, doar că marginile sunt cromate şi strălucitoare. Astfel se obţine un contrast seducător de materiale, o combinaţie între calitate şi robusteţea caracteristică modelelor BMW X. Tema de design are punctul terminus în protecţia de sub podea, unde cele trei elemente cromate şi strălucitoare reprezintă o abordare de calitate a preferinţei moderne pentru durabilitate minimalistă.

În stilul BMW tradiţional, ecartamentul lung, capota lungă a compartimentului motor, consolele scurte şi habitaclul dispus spre spate conferă maşinii o imagine sportivă. Interacţiunea suprafeţelor creează un contrast dinamic de lumini şi umbre care degajă sentimentul de agilitate şi putere.

Linia acoperişului, în stilul unui coupé, coboară elegant şi face ca maşina să pară mai lungă. Sub ea, geamurile se extinde mult în spate, unde sunt încadrate de o interpretare dinamică a curbei Hofmeister, o caracteristică de design BMW a montantului C.

Conform standardului BMW X, pasajele roţilor de la BMW Concept X4 sunt largi şi aproape pătrate ca design. Această accentuare evidentă a roţilor atrage atenţia şi mai mult asupra atitudinii şi ampatamentului maşinii şi se doresc o expresie vizuală a sistemul inteligent de tracţiune integrală xDrive. Protecţiile de culoare negru mat reprezintă ultimul elementul al caroseriei înainte ca BMW Concept X4 să ruleze pe şosea. Jantele de 21 de ţoli, din aliaj uşor şi în două culori, completează aspectul automobilului când este privit din lateral. Alternanţa lucios – negru mat creează o imagine de profunzime la nivelul roţilor.

Şi în partea din spate, BMW Concept X4 preia designul zonei frontale, elementele sportive care accentuează lăţimea fiind reproduse într-o manieră orizontală. Liniile caroseriei şi stopurile LED subţiri, poziţionate spre marginile caroseriei, accentuează pasajele musculoase ale roţilor şi ecartamentul lat. Dedesubt, liniile orizontale realizează o diviziune vizuală a spatelui în două secţiuni, iar suprafeţele luminoase accentuează lăţimea automobilului.

Datorită lunetei mici, caroseria oferă o impresie şi mai puternică, iar umerii laţi au o prezenţă de forţă. Mai jos, stopurile de forma literei L de la BMW Concept X4 subliniază poziţia automobilului pe şosea. În stopuri se regăseşte un element interior full-size, a cărui formă tridimensională reproduce forma L specifică BMW şi care are o profunzime impresionantă.

Cel mai atractiv element al spatelui este bara, care este o interpretare a prizelor exterioare de aer din bara frontală. Decupajele din bară preiau cele două ţevi de eşapament într-o oscilaţie dinamică înainte de a direcţiona atenţia spre roţi.

Scutul de protecţie îndeplineşte rolul de limită inferioară a caroseriei. Suprafeţele negru mat reduc înălţimea percepută a maşinii şi accentuează caracterul robust al spatelui de la BMW X. La partea frontală a automobilului, scutul de protecţie are o amprentă sofisticată datorită celor trei elemente de nuanţă deschisă, cromate şi strălucitoare.

Sursa: BMW Romania
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii